Η Χρυσοβίτσα είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 950-1000 μέτρων, στο ανατολικό τμήμα του νομού, στις απολήξεις της Πίνδου και περιβάλλεται από βουνά και δάση.
Το παλιό όνομα του χωριού ήταν ”Παλαιόμυλος” και βρισκόταν πιο χαμηλά από τη σημερινή του θέση. Το όνομα ”Χρυσοβίτσα” το οφείλει στη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και το έχει από την εποχή που εμφανίστηκε η εικόνα με το όνομα ”Χρυσοβίτσα” χαραγμένη επάνω.
Σήμερα η Χρυσοβίτσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νομού Ιωαννίνων, αφού έχει περίπου 900 κατοίκους. Οι κάτοικοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την καλλιέργεια της πατάτας στο οροπέδιο ”πολιτσές” και πολύ λίγοι με την κτηνοτροφία. Ανέκαθεν υπήρξε το χωριό των παπάδων και των δασκάλων. Σήμερα έχει 5 ιερείς και 40 εκπαιδευτικούς.
Η ιστορία και η ζωή των κατοίκων της Χρυσοβίτσας είναι τόσο στενά δεμένη με την Παναγία και την θαυματουργή εικόνα Της, ώστε οι κάτοικοι της γύρω περιοχής να τους ονομάζουν ”αγγόνια της Παναγίας”. Ο σημερινός επισκέπτης θα μείνει εντυπωσιασμένος από το ωραιότεροφυσικό περιβάλλον και τις εξυπηρετήσεις που παρέχει το χωριό (φαγητό, ύπνο, διασκέδαση κ.λ.π.) , αλλά και πνευματικά οφειλημένος επισκεπτόμενος το Μοναστήρι της Παναγίας και προσκυνώντας τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας.












ΠΗΓΗ ΖΨΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *