trixonida3
«Το πέλαγος της Αιτωλίας»… Τι ποιητικό όνομα για την λίμνη Τριχωνίδα! Από την Τουρκοκρατία έρχεται. Στα τότε συμβόλαια οι ιδιοκτησίες που γειτόνευαν με το νερό της λίμνης ονομάζονταν «παρά το πέλαγος της Αιτωλίας».
Μόλις χαράζει έξω από το μπαλκόνι μας και ο δριμύς πρωινός αέρας του «πελάγους» μας ξυπνάει για τα καλά. Στο βάθος αχνογάλανες ξεφυτρώνουν μέσα από την πρωινή ομίχλη οι κορφές του Αράκυνθου, τα βουνά του Ξηρόμερου, το Παναιτωλικό με τη χιονισμένη κορφή της Κυρά Βγένας.
Ο ασφαλτόδρομος φιδοσέρνεται ανάμεσα σε νυσταγμένα χωριά, την Αγία Σοφία, την Πουρνάρα, τη Μυρτιά: κάποτε όλοι στην περιοχή ήθελαν να έχουν ένα περιβόλι στη Μυρτιά, ήταν η μόδα μιας εποχής ως το 1970 περίπου. Ο δρόμος κατηφορίζει μέσα σε ελαιώνες και μεγάλα περιβόλια γεμάτα εσπεριδοειδή ως την παραλία της Κάτω Μυρτιάς, την παλιά Γουρίτσα.
Στο καρνάγιο των Θανασόπουλων ο «Καπετάν Γιώργης» το καΐκι της οικογένειας, μας περιμένει να βγούμε για ψάρεμα. «Αθερίνα ψαρεύουμε κυρίως. Αλλά και δρομίτσες και τσερούκλες και κάνα γριβάδι, και χέλια με παραγάδι», μου λέει ο Γιάννης Θανασόπουλος, ανάβοντας τσιγάρο δίπλα στο τιμόνι, καθώς ο αδελφός του ο Λάμπρος ετοιμάζει τα δίχτυα.
%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%871
%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%872
«Λίμνη Τριχωνίδα, Αιτωλία, Θέρμο, Αγρίνιο, Παναιτωλικό όρος, Αράκυνθος όρος, λίμνη Λυσιμαχία, Αιτωλοακαρνανία, Ναύπακτος, Ρίο, Αντίρριο, Στερεά Ελλάδα»
Η Τριχωνίδα έχει ακόμη επαγγελματίες ψαράδες. «Δύσκολη η ζωή όμως» ομολογεί ο 25χρονος Γιάννης. Θυμάμαι χτες που μίλαγα πίνοντας Πετροχωρίτικο κρασί με τον Παντελή Φλωρόπουλο, εκδότη της αγρινιώτικης εφημερίδας «Αναγγελία», που μου έλεγε πως «…στην κατοχή όλα τα χωριά και οι αντάρτες έτρωγαν από τη λίμνη. 300 νοικοκυριά ψαράδων ζούσαν από εδώ». Σήμερα μόλις 4-5.
«Λίμνη Τριχωνίδα, Αιτωλία, Θέρμο, Αγρίνιο, Παναιτωλικό όρος, Αράκυνθος όρος, λίμνη Λυσιμαχία, Αιτωλοακαρνανία, Ναύπακτος, Ρίο, Αντίρριο, Στερεά Ελλάδα»
Η Τριχωνίδα μπορεί να είναι πολύ πιο πλούσια σε ψάρια αλλά μια πόρτα που έχει τοποθετηθεί στο κανάλι – από τον καιρό της Χούντας για να φεύγουν τα νερά της Τριχωνίδας προς άρδευση του μεσολογγίτικου κάμπου – που τη συνδέει με τη λίμνη Λυσιμαχεία εμποδίζει τον εμπλουτισμό της λίμνης με ψάρια (στην ρηχή Λυσιμαχία γεννάνε μυριάδες ψάρια και μετά πάνε στα βαθιά πλούσια σε τροφή νερά της Τριχωνίδας). Οι παλιοί ψαράδες του τόπου έλεγαν «Η Λυσιμαχία γεννά, η Τριχωνίδα θρέφει». Η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας με 97 τετρ. Χλμ. έκταση, μέγιστο βάθος 58 μέτρα και περίμετρο 511 χλμ. είναι ακόμα όμως πλούσια. «Η Τριχωνίδα είναι ένα φυσικό εργοστάσιο που θα έδινε πολλές θέσεις εργασίας» έλεγε ο Παντελής.
%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%873
%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%874
«Λίμνη Τριχωνίδα, Αιτωλία, Θέρμο, Αγρίνιο, Παναιτωλικό όρος, Αράκυνθος όρος, λίμνη Λυσιμαχία, Αιτωλοακαρνανία, Ναύπακτος, Ρίο, Αντίρριο, Στερεά Ελλάδα»
Ο «Καπετάν Γιώργης» σκίζει απαλά το ακίνητο νερό, οι καλαμιές χρυσαφίζουν στον ήλιο, τα κιτρινοκόκκινα σιρίτια της κουπαστής λαμπυρίζουν μουσκεμένα. Σαν μια μικρή κουκίδα καρφωμένη στο ακύμαντο νερό βλέπουμε τη βάρκα του Πάνου Ζαρκάδα. Σηκώνει δίχτυα και παραγάδια: μεγάλα κιτρινοπράσνα χέλια σπαρταράνε, σταχτόχρυσες δρομίτσες και κυπρίνια γεμίζουν τα μικρά τελάρα του. thegreektraveller.com

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *