Πνιγμένο μέσα στα έλατα και με μία θέα που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, το χωριό Ψηλόβραχος, φωλιάζει στα ορεινά της λίμνης Τριχωνίδας.

Βρίσκεται στα σύνορα Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, δίπλα στην γέφυρα της Επισκοπής που ενώνει τους δύο νομούς, υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αγρινίου και αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Λίμνης.

Σύμφωνα με τον ιστορικό, ερευνητή και Γάλλο φιλέλληνα, François Pouqueville, το χωριό ονομάζονταν “Σοβολάκο” και διετέλεσε έδρα του πάλαι ποτέ ομώνυμου Δήμου. Πρόκειται για ένα φυσικό ταμπούρι που είναι χτισμένο στις παρυφές της Τσόκας σε υψόμετρο 330 μετρών και έχει 80 μόνιμους κατοίκους.

Η χωροταξία του χωριού είναι κάθετη από ψηλά προς τα κάτω και αποτελείται από τους εξής τέσσερις οικισμούς: Αγία Δευτέρα, Κρύα Βρύση, Ψηλόβραχος και Γέφυρα. Επιπλέον, ο Ψηλόβραχος είναι γνωστός για την σπηλιά του Γεώργιου Καραϊσκάκη, αλλά και για την ξακουστή πηγή της Σάγδαρης, όπου κάθε 6 Αυγούστου, πραγματοποιείται το ετήσιο “αντάμωμα” των κατοίκων των όμορων χωριών, όπως του Αγαλιανού, της Χαράστης και της Επισκοπής.

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *