ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Ο Πειραιάς αστικοποιήθηκε πολύ γρήγορα λόγω του λιμανιού και του μεγάλου αριθμού των προσφύγων από τη Μικρασία που έφτασαν μαζικά το 1922. Δέκα χρόνια αργότερα η πόλη είχε οικοδομηθεί έντονα και δημιουργήθηκαν νέες συνοικίες και πέρα από τα όρια του Δήμου. Παρόλα αυτά οι βοσκοί και τα κοπάδια τους εξακολουθούσαν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας.
Διέκοπταν την κυκλοφορία και ακολουθούσαν αστικές διαδρομές από το μαντρί μέχρι το κοντινά βοσκοτόπια. Η ζήτηση για γάλα ήταν μεγάλη και οι βοσκοί είχαν κάθε λόγο να βρίσκονται κοντά στα νοικοκυριά για την άμεση διάθεση των προϊόντων τους.
Στη φωτογραφία του 1932 τα κατσίκια διασχίζουν τη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α’ . Πίσω διακρίνεται το φαρμακείο του Ε. Ι. Κωνσταντίνου που στεγαζόταν στο Μέγαρο Σπυράκη στη συμβολή με την οδό Νοταρά (τεκμηρίωση: Η Αθήνα μέσα στο Χρόνο)….

Η εικόνα του Πειραιά λίγο διαφέρει με αυτή του γαλατά της Πανεπιστημίου που φωτογραφήθηκε σαράντα χρόνια πριν να αρμέγει την κατσίκα του με φόντο το Πανεπιστήμιο και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ήταν 12 Μαρτίου 1891 και το φρέσκο γάλα είχε μεγάλη αξία για τους Αθηναίους που δεν είχαν την πολυτέλεια του ψυγείου και της συντήρησης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο γαλατάς έδωσε ουσία στη διαφημιστική ατάκα που κυριάρχησε ένα αιώνα μετά. «Από την παραγωγή στην κατανάλωση». Δεν προβληματίζεται που θα σταματήσει για να αρμέξει, καθώς αυτοκίνητα δεν υπάρχουν, ο δρόμος είναι φαρδύς και τα κάρα που περνούν αραιά δεν αποτελούν πρόβλημα….



ΠΗΓΗ .mixanitouxronou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *