ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ευκαιρίες για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα δίνουν οι νέες προκηρύξεις καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού».

Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο διευθύνων σύµβουλος της Γεωργικής Αναπτυξιακής ΑΕ, Ντίνος Μπλιάτσιος, «ο πρωτογενής αγροδιατροφικός τομέας έχει οριζόντια επιχορήγηση 50% για όλη την χώρα. Ένα πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το ποσοστό δεν εντάσσεται ο εξοπλισμός για παραγωγή ζωοτροφών, επειδή δεν θεωρείται ότι ανήκει στον αγροδιατροφικό κλάδο και η επιχορήγηση μειώνεται στα 38,5%.

Ένα πρόβλημα που παραμένει στις επενδύσεις του Αναπτυξιακού είναι ότι ενώ το ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισµού του έργου είναι 50.000 ευρώ για Κοιν.Σ.Επ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς (ΑΣ), τις Οµάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (ΑΕΣ), για μεμονωμένους αγρότες αυξάνεται στα 100.000 ευρώ».

∆ικαιούχοι, από τον πρωτογενή τοµέα, κρίνονται παραγωγοί, αγροτικές επιχειρήσεις, οργανώσεις παραγωγών, οµάδες παραγωγών και συνεταιρισµοί.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο η κ. Θεανώ Δαμαλή, εκπρόσωπος της Γεωργικής Αναπτυξιακής ΑΕ, «στη ζωική παραγωγή πρέπει στην αδειοδότηση του στάβλου να φαίνεται ένας ιδιοκτήτης και όχι συνδιοκτησία. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά ζώων. Επίσης δεν είναι επιλέξιμη η αγορά αγροτικού οχήματος (θεωρείται μεταφορικό μέσο). Μπορεί όμως να είναι επιλέξιμη η αγορά φορτηγού ψυγείου. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά μεταχειρισμένων μηχανημάτων».

Στις επιλέξιµες δαπάνες περιλαµβάνονται τρακτέρ, παρελκόµενα, µεγάλα µηχανήµατα όπως οι θεριζοαλωνιστικές, κτιριακές εγκαταστάσεις (αποθήκες, θερµοκήπια). Επιπλέον:
1. Ψυκτικοί θάλαµοι για κηπευτικά, φρούτα, άνθη, φυτά, καρπούς µε κέλυφος, προϊόντα µελισσοκοµίας κ.λπ.
2. Ξηραντήρια για αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά, δηµητριακά που χρησιµοποιούνται για την παρασκευή ζωοτροφών, καρπούς µε κέλυφος, σταφίδες κ.λπ.
3. ∆ιαλογητήρια για κηπευτικά, φρούτα και καρπούς µε κέλυφος.
4. Πλυντήρια για τον καθαρισµό και το στέγνωµα των προϊόντων.
5. Εξοπλισµός µετασυλλεκτικής προστασίας.
6. Συσκευαστήρια όπως ζυγιστικά και συσκευαστήρια για προετοιµασία χονδρικής πώλησης.

Επενδύσεις σε εξοπλισµό στη ζωική παραγωγή και επέκταση ή κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας (βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, πτηνοτροφία κ.λπ.). Ενδεικτικά οι επιλέξιµες δαπάνες αφορούν:
1. Εξοπλισµό άµελξης: Για παράδειγµα εξοπλισµός γαλακτοµέτρησης, αυτόµατη διατροφή στο αµελκτήριο, εγκλωβισµός κατά την άµελξη κ.α.)
2. Εξοπλισµό αυτόµατης διανοµής σιτηρεσίου: Κάθε µηχανολογικός εξοπλισµός που σχετίζεται µε την αυτόµατη διανοµή του σιτηρεσίου (ταινίες τροφοδοσίας κ.α.).
3. Μηχανήµατα: Φορτωτές πολλαπλών χρήσεων, ενσιροδιανοµείς, αναµίκτες σιτηρεσίου, µηχανήµατα προώθησης του σιτηρεσίου και πάσης φύσεως ταινίες µεταφοράς.

Για τα επενδυτικά σχέδια µπορούν να ενισχυθούν µε βάση τις δαπάνες επενδύσεων για εξοπλισµό και εγκαταστάσεις άρδευσης, µόνο εφόσον η επένδυση αυτή επιφέρει µείωση της προηγούµενης κατανάλωσης ύδατος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν προς ενίσχυση τις αιτήσεις τους στα καθεστώτα «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», «Γενική Επιχειρηματικότητα» έως την 31η Μαρτίου 2021, ενώ η προκήρυξη του καθεστώτος «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», θα έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων την 30η Σεπτεμβρίου 2021, εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός του καθεστώτος.

Για περισσότερα πατήστε εδώ

Παϊσιάδης Σταύρος
ΠΗΓΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *