Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ 64 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό στο Ιόνιο, νεκροί,χιλιάδες τραυματίες και ερείπια,συγκλονιστικές...

64 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό στο Ιόνιο, νεκροί,χιλιάδες τραυματίες και ερείπια,συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο!


Τoν Αύγουστο του 1953 αλλεπάλληλοι ισχυρότατοι σεισμοί κατέστρεψαν τα νησιά του Ιονίου αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ερείπια …
Ο πρώτος σεισμός θα γίνει την Κυριακή, 9 Αυγούστου του 1953, με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης. Το μέγεθός του είναι 6.4 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο δεύτερος, μεγέθους 6.8, σημειώνεται στις 11 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν δέκα μετασεισμοί την ίδια μέρα, οι μεγαλύτεροι των οποίων θα έχουν μέγεθος 5.3 και 5.1. Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου του 1953 ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.2 θα αποτελέσει το προμήνυμα για την καταστροφή που πρόκειται να ακολουθήσει.
Το ντοκιμαντέρ “ΣΕΙΣΜΟΣ Κεφαλονιά 1953”, του Γιούρι Αβέρωφ και της anemon PRODUCTIONS για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ ΑΕ, βασίστηκε στο υλικό που τράβηξαν δύο ερασιτέχνες εικονολήπτες που έτυχε να βρίσκονται τότε εκεί και περιλαμβάνει σκηνές πριν, αλλά κυρίως μετά την καταστροφή.
Περιλαμβάνει επίσης σύγχρονες μαρτυρίες κατοίκων που θυμούνται τις τραγικές στιγμές που έζησαν, ενώ ένα συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό κείμενο του Στρατή Χαβιαρά παίζει το ρόλο του συνδετικού κρίκου στο σπάνιο οπτικό υλικό του ντοκιμαντέρ. Αφηγητής ο Γιάννης Φέρτης.

t53vorini-gr.blogspot.gr/

0Shares