ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Σίγουρα στο παρελθόν όταν κάποιος σκεφτόταν να ασχοληθεί με μια κερδοφόρα καλλιέργεια, το δενδρολίβανο δεν θα αποτελούσε την πρώτη του σκέψη. Κι όμως η υψηλή ζήτηση μέσα και κυρίως έξω απο τη χώρα μας κατατάσουν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια σε υψηλή θέση ανάμεσα στις αποδοτικότερες καλλιέργειες.
Τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας είναι πολλά αφού πρόκειται για ένα φυτό το οποίο
ανθίζει όλο τον χρόνο. Οι συνθήκες στη χώρα μας θεωρούνται απο τις καλύτερες αποδίδοντας εξαιρετική ποιότητα δενδρολίβανου.
Στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα συναριθμείται η δυνατότητα του φυτού να αντέχει τόσο στις ιδιαίτερα ηψηλές όσο και στις ιδιαίτερα χαμηλές (αρκετούς βαθμούς υπό του μηδενός) θερμοκρασίες. Οι καλλιεργητικές φροντίδες δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες και κοστοβόρες, εξάλλου αυτοφύεται στα πιο απίθανα μέρη ενώ αν αποφασίσετε να το καλλιεργείσετε βιολογικά η τιμή του πρόκετιαι να διπλασιαστεί.
Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη βράβευση Ελλήνων νεαρών επιχειρηματιών που κατάφεραν να κερδοφορίσουν εν μέσω κρίσης. 28χρόνος όπως δήλωσε στα ΜΜΕ συνέλλαβε την ιδέα καλλιέργειας δενρολίβανου και ρίγανης και συσκευασίας -διάθεσης τους σε νωπή κατάσταση στο εξωτρικό, αφού εκεί προκαλούν με μεγάλο κόστος και τεχνικά τις συνθήκες(πχ Βέλγιο) που εδώ η φύση μας χαρίζει απλόχερα για να επιτύχουν καλής ποιότητας ανάλογα φυτά.
Η διάθεσγ του δενρολίβανου στην αγορά ξεκινάει απο τα 2 ευρώ (800 ευρώ το στρέμα)και ξεπερνάει τα 4 ευρώ το κιλό (1600 ευρώ το στρέμα) αν πρόκειται για αποτέλεσμα βιολογικής καλλιέργειας.
Το κόστος της γης είναι αμελητεό δεδομένου οτι φύεται στα πλέον υποβαθμισμένα εδάφη καθώς και των φαρμάκων αφού οι εχθροί του φυτού είναι ελάχιστοι.
Η σοδειά σας αν κινηθείτε σωστά θα γίνει περιζήτητη τόσο στη φαρμακοβιομηχανία και την κοσμετολογία όσο και στις βιομηχανίες τροφίμων.
/agrotikon.blogspot.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *