Στον απόηχο μιας χωρίς προηγούμενο αναµπουµπούλας στις τάξεις των αγροτών ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πληρωμές που είχαν λαμβάνειν οι δικαιούχοι μέχρι το τέλος του έτους, ήτοι μια μερική εξόφληση του τσεκ που άφησε πίσω της υπόλοιπα, οι ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού και η εξισωτική αποζημίωση. Ως γνωστόν, η εξόφληση του τσεκ, άφησε υπόλοιπα 3% από τη βασική, 5% από το πρασίνισµα και 10% από τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, συνολικού ποσού περί τα 70 εκατ. ευρώ, με τους αρµοδίους επί των πληρωµών να τηρούν σιγή ιχθύος για το πότε θα καλυφθούν αυτά τα ποσά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μάκης Βορίδης, για να αµβλύνει τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών έσπευσε να ανακοινώσει την πίιστωση των έκτακτων μέτρων στήριξης της ελιάς καλαμών, της εαρινής πατάτας και των κηπευτικών Κρήτης, της εξισωτικής αποζημίωσης και της ειδικής στήριξης στους κατ΄ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς. Οι πληρωμές αυτές έγιναν μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων:

Στους παραγωγούς λαϊκών αγορών η δεύτερη πληρωµή µε 7 εκατ. ευρώ. (Ένα ποσό, το οποίο λίγες ώρες µετά «κόπηκε» στο 1,5 εκατ. ευρώ, µε κάποιους να θεωρούν ότι «µαζεύονται» χρήµατα για να καλυφθούν αυτά που λείπουν).

Ειδικές ενισχύσεις λόγω Covid-19 στο οποίο περιλαµβάνονται οι ελιές Καλαµών, το πρώιµο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερµοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ

Στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς του µέτρου 21 συνολικά 126 εκατ. ευρώ και

Εξισωτική αποζηµίωση συνολικού ύψους 248 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι µε τη νέα κατάταξη, λιγότερα χρήµατα βρήκαν στους λογαριασµούς τους και οι παραγωγοί που εντάσσονται στο υποµέτρο 13.2 των πρώην µειονεκτικών περιοχών στα 3,24 ευρώ το στρέµµα, ενώ διατηρούνται τα 12,5 ευρώ το στρέµµα για τους ορεινούς του υποµέτρου 13.1 και τα 8,1 ευρώ το στρέµµα για τις νέες περιοχές µε µειονεκτήµατα του υποµέτρου 13.3.

Έως τέλη Ιανουαρίου οι αποζηµιώσεις Ιανού στους κοµµένους παραγωγούς λόγω δορυφόρου

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα εξοφληθούν όσοι Θεσσαλοί αγρότες επλήγησαν από τη θεοµηνία Ιανός και δεν έλαβαν προκαταβολή αποζηµιώσεων, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο ∆ούκα. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ φαίνεται να γνωρίζει το ζήτηµα που προέκυψε λόγω δορυφόρου, καθώς όπως αναφέρεται, οι αποζηµιώσεις δόθηκαν µε βάση τις εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος τη δεύτερη ηµέρα από τις πληµµύρες, µε αποτέλεσµα τα νερά που έπνιξαν τις καλλιέργειες την πρώτη µέρα και την τρίτη αντίστοιχα, να µην καταγράφηκαν από το δορυφόρο. Στόχος του ΕΛΓΑ, οι «κοµµένοι» πληγέντες παραγωγοί να εξοφληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου.

Από 12 έως 25 Ιανουαρίου ενστάσεις για την εξισωτική

Ανακοίνωση σχετικά με την καταβολή ενισχύσεων της εξισωτικής εξέδωσε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος επισημαίνει πως κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την 12.01.2020 και εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, δηλαδή ως και την 25.01.2020. Η υποβολή της προσφυγής συνοδεύεται, όπου απαιτείται, από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Λεπτομέρειες υποβολής θα κοινοποιηθούν σε επόμενη ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *