ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ

Aφιέρωμα:Το άλογο Przewalski – το μοναδικό πραγματικά άγριο άλογο στον κόσμο !

%cf%80%ce%b51
Το άλογο Przewalski είναι ένα σπάνιο και απειλούμενο είδος άγριου αλόγου. Η καταγωγή του του είναι οι στέπες της κεντρικής Ασίας και συγκεκριμένα της Κίνας και της Μογγολίας. Είναι γνωστό και ως “άγριο άλογο της Ασίας” και ως “άγριο άλογο της Μογγολίας”. Έχει πάρει το όνομά του από το Ρώσο γεωγράφο και εξερευνητή Nikolai Przewalski, ο οποίος πρώτος περιέγραψε το ζώο αυτό το 1881.

Τα περισσότερα άγρια άλογα σήμερα, όπως τα αμερικανικά Mustang ή τα Brumby της Αυστραλίας κατάγονται από οικόσιτα ζώα, τα οποία προσαρμόστηκαν στη ζωή στην άγρια φύση. Αντίθετα τα Przewalski δεν εξημερώθηκαν ποτέ και είναι τα μοναδικά πραγματικά άγρια άλογα στον κόσμο.
Το Przewalski είναι το ένα από τα δύο γνωστά υποείδη του Equus ferus. Το δεύτερο είναι το Tarpan, που έχει εξαφανιστεί.

Ο πληθυσμός αυτός του αλόγου, που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, προέρχεται από 9 άλογα από τα 31 που βρίσκονταν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, το 1945. Αυτά τα 9 άλογα με τη σειρά τους προέρχονται κυρίως από σχεδόν 15 άλογα που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία από το 1900. Ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ του Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και επιστημόνων της Μογγολίας είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά των αλόγων αυτών, από τους ζωολογικούς κήπους στο φυσικό τους περιβάλλον στη Μογγολία.
%cf%80%ce%b52

%cf%80%ce%b53
Έχουν μυώδες σώμα, το ύψος τους είναι 1,32 μέτρα, το μήκος τους 2,1 μέτρα, έχουν κοντά πόδια σε σχέση με τα εξημερωμένα άλογα, και ζυγίζουν περίπου 300 κιλά.

Είναι κοινωνικά ζώα. Τα θηλυκά και τα πουλάρια ζουν σε ομάδες με έναν κυρίαρχο επιβήτορα. Κάθε ομάδα έχει τη δική της εδαφική περιοχή μέσα στην οποία τα μέλη της καθημερινά διανύουν 3-6 μίλια, για να βρουν βοσκή, και πόσιμο νερό.

Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 300 άλογα στην άγρια φύση και ο συνολικός αριθμός φτάνει στα 1.500 με αυτά που ζουν σε ζωολογικούς κήπους.

aksioperierga.blogspot.com

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.