ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Aφιέρωμα Παναγούλα Αιτωλοακαρνανίας!

ε1

Η Παναγούλα είναι χωριό του νομού Αιτωλοακαρνανίας στη Δυτική Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 360 μ. στους πρόποδες των Ακαρνανικών ορέων. Στην Αρχαιότητα ανήκε στην πόλη της Αλυζίας. Η παλιά της ονομασία ήταν Μερδένικος ( Μερδενίκος , Μερδενίκη ). Στο βάθος του ορίζοντα διακρίνει κανείς το Ιόνιο πέλαγος με τα πολλά νησιά, ο Κάλαμος, ο Καστός, το Μεγανήσι, η Λευκάδα, η Ιθάκη και η Κεφαλονιά. Λίγο πιο χαμηλά πάνω στην επαρχιακή οδό και σε υψόμετρο 135μ. υπάρχει ο οικισμός Ξηρά. Το όνομα Μερδενίκος το έλαβε από Αλβανούς εισβολείς και σημαίνει “καλώς όρισες”.

ε6 ε5 ε3 ε2 ε1

Η Παναγούλα (Τοπική Κοινότητα Παναγούλας – Δημοτική Ενότητα ΑΛΥΖΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Παναγούλα”. Έδρα του δήμου είναι ο Αστακός και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Παναγούλα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Παναγούλας, του πρώην Δήμου ΑΛΥΖΙΑΣ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

http://ellinika-xwria.blogspot.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.