ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Με την πυρπόληση του Μαχαιρά από τους Ιταλούς και Γερμανούς κάηκαν ολα τα αρχεία της κοινότητας ….ευτυχώς υπάρχουν τα βιβλία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και γνωρίζουμε κάποια γεγονότα .
Όπως γράφει ο Δάσκαλος Γεράσιμος Παπατρέχας στο « Χρονικό του Μαχαιρά» Στο μέσα μέρος του εξωφύλλου ενός παλιού μηνιαίου ….που φυλάσσεται στην εκκλησία μας …μας πληροφορεί οτι τα εγκαίνια της πρώτης εκκλησίας του Νέου Χωριού , έγιναν το 1847 . Μέχρι τοτε οι πιστοί εξυπηρετούνταν από τον Άγιο Χριστόφορο που βρίσκεται στο κοιμητήριο , τον Αη Γιώργη ΝΑ του χωριού, την Παναούλα βορειοΑνατολικα , τον Αη Λιά στην Πεταλη .
Αφού το χωριό εγκαταστάθηκε στην νέα του θέση και άρχισε να γεμίζει κόσμο φρόντισαν να έχουν και την εκκλησία τους κοντά τους , στο μέσον του χωριού , όπως συνηθίζεται .
Αρχικά αποφασίστηκε να κτισθεί η εκκλησία στον έναν από τους δυο λόφους του χωριού , στα σπίτια των Καραμπεραίων εκεί που είναι τώρα το σπίτι του Μανίκα .
Ό Άγιος όμως είχε άλλη γνώμη ….η εικόνα Του το πρωί βρισκόταν στο σημείο που είναι σήμερα η εκκλησία μας . Έτσι αποφασίστηκε να κτισθεί ο Ναός στον άλλον τον λόφο .
Την Νέα Εκκλησία την αφιέρωσαν στον Άγιο Γεώργιο . Αυτη η εκκλησία ήταν απλή μονόχωρη αίθουσα με ωραίο καμπαναριό , όπως αυτό της Μπαμπίνης και με πεζούλια απέξω .
Είχε ξύλινο σκαλιστό τέμπλο , χρυσωμένος, αλλα από ήμερο ξύλο , γυναικωνίτη με καφασωτά και οι εικόνες οι μεγάλες ήταν έργα καλού τεχνίτη . Δυστυχως τις θαυμάσιες εκείνες εικόνες , τις μεγάλες , τις χάρισαν στον Άγιο Ευστάθιου του Ριβιου . Στέρησαν το χωριό από τα κειμήλια του από κληρονομιά των προγόνων μας. Από τις μικρές εικόνες του τέμπλου σώθηκαν δέκα και τις τοποθέτησαν στο τέμπλο στο εκκλησάκι Πέτρου και Παύλου ( πρώην Αη Γιώργης ) .
Η εκκλησία μας είχε κι ένα παλιό ευαγγέλιο που τα μπρούτζινα εξώφυλλα του ήταν έξοχο δείγμα λαϊκής τέχνης , σκαλιστά κι όχι χυτά. Ήταν έργο του περίφημου Καλαρρυτινού αργυροχόου Τσιμούρη, που τα έργα του είναι ξακουστά και δυσεύρετα σήμερα. Κατέληξε κι αυτό στο Δεσποτάδικο ( τουλάχιστον υπάρχει , σώθηκε ) .
Στα 1929 θεμελιώθηκε η νέα εκκλησία . Ο μεγαλόπρεπος αυτός ναός χτίστηκε από Κονιτσιώτες μαστόρους με αρχιμάστορα έναν πραγματικό εμπειροτέχνη αρχιτέκτονα, τον ξακουστό Μαστραποστόλη Γεωργίου.
Η ωραία πελεκητή πέτρα και η άριστη τεχνική στο κτίσιμο δημιούργησαν ένα κτήριο μνημειακού χαρακτήρα .
Πρώτος εφημέριος της παλιάς (πρώτης) εκκλησίας ήταν ο παπαΧρίστος Οικονόμου από το χωριό Λοζέτσι Ιωαννινων . Ο παπαΧριστος Οικονόμος υπηρέτησε αρκετά χρόνια εφημέριος στον Μαχαιρά . Γύρω στα 1870 και για πολλά χρονια έγινε εφημέριος ο παπαΝικολας Σαλτος από την Ζάβιτσα.
Μετά τον παπαΝικόλα ήρθε εφημέριος ο παπαΒαγγελος απ’ το Δραγαμέστο.
Μετά απο αυτόν έγινε παπάς ο Χαράλαμπος Αλεξιου(Τριάντης). Ήταν εφημέριος μέχρι τον θάνατό του όπου τον διαδέχθηκε ο γιος του παπαΑχιλλεας .
Στα χρόνια της κατοχής υπηρέτησε κάποιο διάστημα κι ο παπαΠετρος Τόντος από την Μπαμπινη , όταν ο παπαΑχιλέας υπηρετούσε στο Αγρίνιο.
Μετά τον παπαΑχιλλεα ήρθε ο παπαΚωστας Σιασος από το Κερασοβο .
Ο παπαΚωστας Παπατρέχας για λίγο διάστημα , κατοπιν ήρθε ο παπαΜιλτιαδης Καραγιάννης από την Σάμο . Τον διαδέχθηκε ο παπαΚωστας Γιολδασης από την Παράβολα όπου έμεινε αρκετά χρόνια . Μετά ήρθε ο παπαΖώης Κακιώνης από την Σκουρτού. Τον διαδέχθηκε ο παπαΑχιλλέας Κακαβάς από τον Αη Βλάση . Τον Απρίλιο του 2014 ήρθε στον Μαχαιρά ο Ιερομόναχος πάτερ Νικόδημος Ζαβογιάννης απο τις Φυτείες . Η μητέρα του πάτερ Νικόδημου είναι από τον Μαχαιρά , είναι εγγόνι του Δημητράκη Κουβέλη – Λασπιά. Είναι εφημέριος στο χωριό μας μέχρι σήμερα στα 2022 μΧ.
Οι φωτό είναι από το blog Artpoeticacouvelis ( του Χριστοδούλου Κουβελη)


ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΚΟΥΜΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress