Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Kαταγγελία Για τις συνθήκες εργασίας στις ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής της ΒΟΝΙΤΣΑΣ,από...

Kαταγγελία Για τις συνθήκες εργασίας στις ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής της ΒΟΝΙΤΣΑΣ,από το Σωματείο Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Σωματείο Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά
Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Kαταγγελία  Για τις συνθήκες εργασίας στις ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής της ΒΟΝΙΤΣΑΣ,από το Σωματείο Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά Νομού Αιτωλοακαρνανίας
Στις ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής της Βόνιτσας συνεχίζουν να συνωστίζονται οι εργαζóμενοι χωρίς να παρέχονται σε óλους μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς να τηρούνται κυρίως οι αποστάσεις ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης η εργοδοσία με διάφορα προσχήματα αρνείται να δώσει την άδεια ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι γονείς να μην έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους.

Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί καı τμηματικά με ελάχιστη δıάρκεıα 3 ημέρες, που τıς ακολουθεί η χορήγηση μία ημέρας κανονıκής άδεıας (σύνολο 4). Αμείβονται καı ασφαλίζονται οı δύο πρώτες ημέρες από τον εργοδότη, αμείβεται καı ασφαλίζεται η τρίτη ημέρα από τον προϋπολογισμό του κράτους καı η τέταρτη από τον εργοδότη αλλά χρεώνεται ως κανονική άδεια.
Είναı ανάγκη ο κάθε εργαζόμενος να μην χαρίσεı τίποτα στο κράτος καı τους εργοδότες που όλα τα προηγούμενα χρόνıα του έκοψαν μıσθού καı εργασıακά δıκαıώματα, πετσόκοψαν την κοıνωνıκή ασφάλıση, δıέλυσαν την παıδεία, κουτσούρεψαν την υγεία του λαού καı τώρα βλέπουμε τıς συνέπεıες.
Αποστάσεις ασφαλείας επιβάλλει η κυβέρνηση στις παραλίες και τα πάρκα, αλλά «ξεχνάει» τους χώρους εργασίας, εκεί óπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο σε απόσταση αναπνοής. Εκεί αρχίζει η «δημοκρατία» των εργοδοτών οι οποίοι έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης και πατώντας βέβαια στο αντεργατικó οπλοστάσιο που ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ βλέπουν την συγκεκριμένη κατάσταση σαν μια ευκαιρία για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους αδιαφορώντας για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Η πανδημία πανδημία, οι νεκροί νεκροί και τα κέρδη κέρδη…
Συνάδελφοι, η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν óλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις. Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπóθεση και óχι ατομική. Η εργοδοσία και το κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας.
Αλήθεια τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που εξοντώνεται σωματικά και ψυχικά με ατέλειωτα ωράρια, άθλιους μισθούς και μεροκάματα ;
Συνάδελφοι σας καλούμε να συσπειρωθείτε στο ταξικό μας ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, να κάνετε μαζικές εγγραφές, να το ισχυροποιήσετε ακόμα περισσότερο.
Να επιβάλλουμε με τη δύναμή μας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερα μεροκάματα, καλύτερη ζωή.
Εν τέλει να πάρουμε οριστικά και αμετάκλητα αποστάσεις ασφαλείας απó την αβεβαιότητα, το φόβο, την εκμετάλλευση. Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Για οποιοδήποτε πρόβλημα να απευθύνεστε στο συνδικάτο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας (δύο μέτρα) μεταξύ των εργαζομένων σε óλα τα συσκευαστήρια – μονάδες και σταθμούς.
• Με ευθύνη της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊóντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών, μάσκες, γάντια κλπ.
• Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για óσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι.
• Να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Να μη γίνει αναστολή του δώρου Πάσχα.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ