Χωρίς κατηγορία

Mηχανή του χρόνου:Ποιό ήταν “Το δέσιμο του αφαλού” που έκανε η παραδοσιακή γιάτρισα;


Το δέσιμο του αφαλού ήταν σε πρώτη διάταξη όταν πονούσε η κοιλιά ή σε περιπτώσεις ζαλάδας , εμετών κ.α. . Λέγανε : “Του λύθηκε ο αφαλός” . Τότε η πραχτική “γιάτρισσα” ή ο “γιατρός” του χωριού πίεζε με το δείχτη του αριστερού χεριού τον αφαλό και περιστρεφόταν προς τα δεξιά. Έτσι πίστευαν ότι με το στρίψιμο “ξαναδενόταν” ο λυμένος αφαλός .Μετά έριχναν την λεγόμενη «κούπα» ,

δηλαδή κάρφωναν μερικά μικρά κεριά σε βάση κόρας ψωμιού, τ’ άναβαν και τοποθετούσαν την κόρα πάνω στον αφαλό με τα κεριά αναμμένα προς επάνω. Πάνω από τα κεριά έβαζαν μια «κού­πα» (ποτήρι) που ζεσταίνονταν από μέσα μεριά, αραίωνε ο αέρας , έσβηναν τα κεριά και στερεωνόταν (βεντού­ζα) αρκετή ώρα, πάνω στον αφαλό . Πίστευαν πως αυτό τραβάει το κακό… Αλλού , για να είναι σίγουροι ότι δεν θα ξαναλυθεί ο αφαλός , έδεναν πάνω του τεμάχια σκόρδου . Σε άλλα μέρη , πάλι , μετά το δέσιμο , βάζανε ένα “βούλωμα” από πανί. Πάνω σ’ αυτό έβαζαν ένα παπούτσι το έδεναν σφιχτά και το άφηναν για δυό ώρες.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΗΤΡΑΚΟΣ
φωτο elen art

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.