Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το Nautilus project, το οποίο αναμένεται να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ, δεν θα το αναλάβει ένας επενδυτής, αλλά ένα πολυμετοχικό σχήμα, το οποίο θα αποτελείται και από ισχυρά ελληνικά και ξένα κεφάλαια. Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι το έργο είναι σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds, ενώ όλο και πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες κάνουν λόγο ότι, μεταξύ των βασικών ενδιαφερόμενων, είναι και γνωστοί επενδυτές από το Αμπού Ντάμπι. Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε οκτώ με δέκα χρόνια και κατά τη φάση της κατασκευής του θα ανοίξει 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ σε βάθος χρόνου θα δώσεις σημαντικές ευκαιρίες εργασίας, προσελκύοντας νέο εργατικό δυναμικό, σε μια περιοχή όπου για δεκαετίες μαραζώνει.

Σύμφωνα με τις μακέτες που δημοσιεύτηκαν προ ολίγων μηνών, το Nautilus project θα αποτελείται από μια σύγχρονη μαρίνα που θα διαθέτει 350 θέσεις ελλιμενισμού για superyacht, η οποία θα πάρει τη θέση του σημερινού λιμανιού του Αστακού. Γύρω από την μαρίνα θα κατασκευαστούν πεντάστερες υποδομές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ένα σημαντικό αριθμό βιλών και πολυτελών κατοικιών, ενώ θα δημιουργηθεί και ξενοδοχείο. Ακόμη, το project θα αποτελείται και από μια σειρά εμπορικών αναπτύξεων, το οποίο θα συνδυάζει τις επιχειρήσεις με τη διασκέδαση, καθώς θα υπάρχουν υψηλού επιπέδου συνεδριακές εγκαταστάσεις και εκθέσεις τέχνης με βασικούς πυλώνες τη φιλανθρωπία, τη βιωσιμότητα και την εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι στην υλοποίηση του έργου θα συμμετέχουν , η κυπριακή εταιρεία MYMAR NautilusInvestments, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Αθανασόπουλο, που κατά το παρελθόν κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΟΑΣΑ, ενώ διετέλεσε και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων στις θυγατρικές του Ομίλου. Η κατασκευαστική εταιρεία ARCHIRODON, θα αναλάβει την κατασκευή του, καθώς ειδικεύεται στις θαλάσσιες υποδομές. Επίσης, τη διαχείριση, την οργάνωση και τη λειτουργία των γιοτ θα την έχουν από κοινού η εταιρεία A1YACHTS, η οποία προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών για τα γιοτ, με την εταιρεία BWA της οικογένειας Βασιλείου, η οποία και αυτή δραστηριοποιείται στο κλάδο των σκαφών και των θαλάσσιων σπορ. Επίσης, χρηματοτοοικονομικός σύμβουλος είναι η Deloitte, ενώ το masterplan της επένδυσης το έχει αναλάβει ο παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικός Όμιλος W.A.T.G. με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος έχει σχεδιάσει έργα σε πάνω από 160 χώρες.

Πρόκειται για μια επένδυση που η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία περιμένουν να προχωρήσει εδώ και χρόνια, καθώς η περιοχή ερημώνει, με τις επενδυτικές ευκαιρίες μέρα με τη μέρα να λιγοστεύουν. Οι εξελίξεις που υπάρχουν ωστόσο τους τελευταίους μήνες και οι μακέτες της επένδυσης που ήρθαν στη δημοσιότητα, τόνωσαν όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες της αγοράς, τις ελπίδες τους ότι ο Αστακός μπορεί να μετατραπεί σε hot spot της Μεσογείου.

Το σημείο μάλιστα είναι ιδανικό καθώς βρέχεται από τη θάλασσα του Ιονίου και βρίσκεται κοντά στα περισσότερα από τα δημοφιλή δρομολόγια ιστιοπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ελληνικά νησιά. Πλησίον του υπάρχουν τρία αεροδρόμια και απέχει μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα.