Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Κυκλοφοριακά προβλήματα και στην Αιτωλοακαρνανία λόγω χιονιού και παγετού

0


Κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω χιονιού και παγετού, έχουν προκληθεί σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των περιφερειακών ενοτήτων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω χιονόπτωσης, στη επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου, από το 8ο έως το 15ο χιλιόμετρο.

Επίσης, καταγράφεται δυσχέρεια στην κίνηση των οχημάτων, λόγω παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου.

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Λουσών

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου

Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι αναγκαία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού από το 14ο χιλιόμετρο, θέση Αγία Παρασκευή έως την θέση Αραποκέφαλα.

Επίσης, στην ίδια επαρχιακή οδό, έχει διακοπεί, λόγω κατολίσθησης, η κυκλοφορία στο ύψος του 7ου χιλιομέτρου και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι για τις ζωοτροφές

0


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανήρτησε τον προσωρινό πίνακα με τους δικαιούχους της έκτακτης ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών, ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ (Μέτρο 22).
Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από την Παρασκευή 20-01-2023 μέχρι και την Πέμπτη 26-01-2023.

Στόχος του μέτρου είναι η παροχή έκτακτης προσωρινής στήριξης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα την μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών που οδηγεί σε μεγεθυμένο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, επηρεάζοντας σημαντικά και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Τα αποτελέσματα
dikaiologitika.gr/

Συντάξεις Μαρτίου: Κλείδωσαν οι ημερομηνίες πληρωμής, δείτε τα αναδρομικά που θα πάρετε

0


Ειδικότερα όπως έχει ήδη γράψει το Dnews οι συντάξεις Μαρτίου 2023 θα καταβληθούν νωρίτερα λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή των συντάξεων Μαρτίου 2023 θα ξεκινήσει από τις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου.

Στα πόσα των συντάξεων Μαρτίου θα περιλαμβάνεται και αναδρομικά το το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση 7,75% για τον μήνα Ιανουάριο που δεν έχει πληρωθεί.

Παραδείγματα
Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ με την αύξηση του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ, ενώ το ετήσιο 792 ευρώ. Άρα με τη σύνταξη Μαρτίου θα λάβει άλλα 66 ευρώ, την αύξηση του Ιανουαρίου.
Στις χαμηλές συντάξεις όπως είναι του ΟΓΑ με τη μέση σύνταξη στα 454 ευρώ, η αύξηση κατά 7,75% είναι 35 ευρώ το μήνα. Αρα με τη σύνταξη Μαρτίου ο συνταξιούχος θα δει 35 ευρώ παραπάνω
Για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις από 800 ως 1.350 ευρώ, οι μηνιαίες αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 62 ευρώ και 105 ευρώ.
Για τις πολύ υψηλές συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ (που λαμβάνουν περίπου 25.000 συνταξιούχοι) προκύπτουν αυξήσεις άνω των 195 ευρώ το μήνα και ετήσια οφέλη 2.340 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές λόγω των πολλών ετών ασφάλισης (40ετία) και των υψηλών μισθών δεν συναντώνται και πολλές προσωπικές διαφορές, οπότε οι αυξήσεις είναι καθαρές στην τσέπη των συνταξιούχων.
Όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον 5/2016 και διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά είδαν μόνο λογιστικές αυξήσεις καθώς η αύξηση απορροφάται από την προσωπική διαφορά.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται 4 κατηγορίες αυξήσεων ανάλογα με το ποσό που λαμβάνουν ή δεν λαμβάνουν αύξηση.

Συγκεκριμένα λαμβάνουν πραγματική αύξηση:
Συνταξιούχοι μετά την 12/5/2016
Συνταξιούχοι πριν την 12/5/2016 που δεν έχουν προσωπική διαφορά
Συνταξιούχοι πριν την 12/5/2016 που έχουν μικρή προσωπική διαφορά που θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση
Λαμβάνουν «λογιστική» αύξηση:
Συνταξιούχοι πριν την 12/5/2016 που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά που θα υπερκαλύψει την αύξηση
Οι αυξήσεις καταβλήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2023 σε κάθε είδους κύρια σύνταξη του e-ΕΦΚΑ, δηλαδή στις κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου.

Ειδικότερα, για τις συντάξεις γήρατος και θανάτου, προβλέπονται αυξήσεις με την προϋπόθεση ότι η αίτηση για συνταξιοδότηση έχει υποβληθεί μέχρι και 30.11.2022. Αν η αίτηση υποβληθεί από 1/12/2022 και έπειτα, οι αυξήσεις στην ανταποδοτική σύνταξη θα καταβληθούν με βάση τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του 2022.

Ως προς τις συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου, εάν ο θάνατος επήλθε εντός του Νοεμβρίου 2022, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Δεκεμβρίου, επομένως η τελευταία θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2022.

Ωστόσο, εάν ο ο θάνατος επήλθε εντός του Δεκεμβρίου 2022, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Ιανουαρίου, επομένως η σύνταξη του θανόντος θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2022 και στη συνέχεια θα γίνει η μεταβίβαση, χωρίς περαιτέρω αύξηση.
dikaiologitika.gr/

Κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας

0

Κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας Τον Μάρτιο στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε την έκθεση Zootechnia μιλώντας στα εγκαίνια της μεγάλης αυτής έκθεσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη σε μια σημαντική εξαγγελία για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Όπως είπε πρόκειται για «Μια εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας την οποία βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη». «Είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας και η οποία δημιουργεί καταλογισμούς από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και εμποδίζει την συμμετοχή των κτηνοτρόφων στην διαχείριση των βοσκοτόπων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι ήδη 5 περιφερειακά συμβούλια στη χώρα (Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου) έχουν λάβει αποφάσεις εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση που θα γίνει με το υπουργείο για να ακολουθήσουν στην συνέχεια οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης εντός του Μαρτίου. Ο υπουργός σημείωσε ότι θα βοηθηθούν και όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και όπου χρειαστεί το υπουργείο θα συνδράμει τις περιφέρειες που δεν είναι σε ετοιμότητα για να ολοκληρώσουν τον διαγωνισμό.

«Ειδικά για την εκτατική κτηνοτροφία θα δώσει την δυνατότητα για την πραγματική ανάπτυξη των βοσκοτόπων και την προστασία του περιβάλλοντος και μέσα από διαβούλευση με νέα οικολογικά σχήματα τα οποία θα ενισχύσουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Η εκκρεμότητα αυτή κλείνει». Ο κ. Γεωργαντάς στην ομιλία του τόνισε ακόμα ότι σε μια πολύ δύσκολη περίοδο στην οποία το κόστος παραγωγής είναι το μεγάλο βάσανο όλων των Ελλήνων παραγωγών η μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την έκθεση και από χώρες και από εκθέτες δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει για μια παραγωγική δραστηριότητα η οποία έχει προοπτικές και δυναμική και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία σε όποιους ασχοληθούν συστηματικά και παράξουν τα πολύ καλά προϊόντα που υπάρχει η δυνατότητα στην ελληνική ύπαιθρο να παράγονται και είναι ταυτόσημα με την ποιότητα.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας έκανε αναφορά στα έργα υποδομών και κυρίως στην αγροτική οδοποιία και το έργο που έχει ήδη γίνει σε συνεργασία με τις περιφέρειες αλλά και στο πρόγραμμα για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά όπου δόθηκε η δυνατότητα σε 75.000 αγρότες να εγκαταστήσουν δικά τους φωτοβολταϊκά. Επίσης, όπως είπε, δόθηκε η δυνατότητα της ενίσχυσης για τις ακριβές ζωοτροφές. «Μειώσαμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6%. Ενισχύσαμε 2 φορές την ελληνική κτηνοτροφία με το 2% επί του τζίρου και με τα 89 εκατομμύρια με τα οποία είμαστε ήδη έτοιμοι για την πληρωμή καθώς σήμερα πέρασε η διάταξη για το ακατάσχετο από την Βουλή», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην διάταξη με την οποία υπάρχει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για όποια φυσικά πρόσωπα αγρότες ή κτηνοτρόφους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή και για όσους παραδίδουν το παραγόμενο προϊόν μέσω της συμβολαιακής γεωργίας ή κτηνοτροφίας.

Ο υπουργός μίλησε και για ακόμα ένα μεγάλο ζητούμενο που είναι η προστασία του προϊόντος από τη νόθευση. Ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του Άρτεμις 2 και είναι υποχρέωση της πολιτείας να διαφυλάξει το προϊόν σε όποιον επιχειρεί να το νοθεύσει.

Κλείνοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι «διάγουμε μια σημαντική περίοδο για την κτηνοτροφία γιατί μπαίνουν οι βάσεις για την βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία. 305 εκατομμύρια μόνο για την βιολογική κτηνοτροφία τα επόμενα τρία χρόνια. Πολύ σημαντικό ποσό το οποίο δεν έχει δοθεί ποτέ».

Νέο app αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού

0

Μία νέα εφαρμογή για “‘έξυπνα” κινητά τηλέφωνα, με την ονομασία FAST.AI, μπορεί να βοηθήσει σε πραγματικό χρόνο τους ανθρώπους και τους γύρω τους να καταλαβαίνουν αν παθαίνουν εγκεφαλικό. Χρησιμοποιώντας την κάμερα της συσκευής, η εφαρμογή, χάρη στους ειδικούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) που διαθέτει, αναγνωρίζει τα συνήθη συμπτώματα του εγκεφαλικού την ώρα που αυτό συμβαίνει.

Η εφαρμογή βιντεοσκοπεί το πρόσωπο και το σώμα, χρησιμοποιώντας αισθητήρες και αλγόριθμους για να εντοπίσει ενδείξεις όπως το “κρέμασμα” του προσώπου προς τη μία πλευρά, το μούδιασμα του χεριού ή το μπέρδεμα της ομιλίας. Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι η εφαρμογή έχει ακρίβεια διάγνωσης ανάλογη ενός νευρολόγου. Η έγκαιρη διάγνωση ενός εγκεφαλικού μπορεί να επισπεύσει τη θεραπεία και αυτός ο πολύτιμος κερδισμένος χρόνος πιθανώς θα ελαχιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του επεισοδίου, αυξάνοντας και τις πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βουλγαρικής καταγωγής καθηγητή νευρολογίας Ραντοσλάβ Ραΐτσεφ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), θα κάνουν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της American Heart Association στο Ντάλας του Τέξας (8-10/2). Η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε 270 ασθενείς με μέση ηλικία 71 ετών, που είχαν διαγνωσθεί με εγκεφαλικό σε τέσσερα βουλγαρικά νοσοκομεία.

Οι Βούλγαροι νευρολόγοι εξέτασαν τους ασθενείς και παράλληλα δοκίμασαν την εφαρμογή, συγκρίνοντας στη συνέχεια τα αποτελέσματα. Η FAST.AI ανίχνευσε την ασυμμετρία προσώπου (κλασσικό σύμπτωμα εγκεφαλικού) σχεδόν στο 100% των ασθενών, ενώ αναγνώρισε και την αδυναμία στο χέρι σε πάνω από τα δύο τρίτα των περιστατικών. Επίσης ανίχνευσε σε ικανοποιητικό βαθμό τη σύγχυση της ομιλίας λόγω του εγκεφαλικού.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά αποτελούν περίπου το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών (τα υπόλοιπα είναι αιμορραγικά). Αντιθρομβωτικά φάρμακα πρέπει να χορηγηθούν μέσα σε λίγες ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Όσο ταχύτερα αυτό συμβεί, τόσο μειώνεται η επίπτωση του ισχαιμικού εγκεφαλικού. Κατά μέσο όρο 1,9 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα εκτιμάται ότι πεθαίνουν κάθε λεπτό που περνάει χωρίς θεραπεία του εγκεφαλικού, σύμφωνα με την American Stroke Association. Οι ασθενείς που προλαβαίνουν να πάρουν φάρμακα μέσα στα πρώτα 90 λεπτά μετά το εγκεφαλικό, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα ανάρρωσης χωρίς προβλήματα.

“Πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό δεν καταφέρνουν να φθάσουν έγκαιρα στο νοσοκομείο για να κάνουν αντιθρομβωτική θεραπεία και αυτός είναι ένας λόγος που είναι ζωτικό να αναγνωρίζονται άμεσα τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να καλείται αμέσως το ασθενοφόρο”, δήλωσε ο δρ Ραΐτσεφ.

Η πλήρως αυτοματοποιημένη εφαρμογή, που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Neuronics Medical (στην οποία ο Ραΐτσεφ είναι συνιδρυτής), σε συνεργασία με τη Βουλγαρική Εταιρεία Νευρολογίας και ειδικότερα τον πρόεδρο της Ιβάν Μιλάνοφ, βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης και τελειοποίησης, γι’ αυτό δεν είναι διαθέσιμη για το κοινό.

πηγή: ΑΠΕ

Παραπληροφόρηση, τρολς και ιντερνετικά σκουπίδια

0

Το διαδίκτυο είναι ένας παράδεισος της πληροφόρησης και ταυτόχρονα μια κόλαση παραπληροφόρησης.

Ένας μεγάλος πλούτος πληροφοριών υψηλής ποιότητας είναι διαθέσιμος στα χέρια μας δίπλα σε έναν αδιάκοπο χείμαρρο πληροφοριών κακής ποιότητας, που συνήθως μας αποσπούν την προσοχή, είναι ψευδείς και χειραγωγημένες.

Οι πλατφόρμες που ελέγχουν την αναζήτηση σχεδιάστηκαν ακριβώς για να μας αποσπούν την προσοχή. Το επιχειρηματικό τους μοντέλο βγάζει σε πλειστηριασμό τον πιο πολύτιμο και περιορισμένο γνωστικό μας πόρο: την προσοχή. Αυτές οι πλατφόρμες εργάζονται υπερωρίες για να καταφέρουν να  αποσπάσουν την προσοχή μας, προωθώντας πληροφορίες που προκαλούν περιέργεια, οργή ή θυμό. Όσο περισσότερο τα μάτια μας παραμένουν κολλημένα στην οθόνη, τόσο περισσότερες διαφημίσεις μπορούν να μας δείξουν και τόσο μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζουν οι μέτοχοί τους.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλα αυτά επιβαρύνουν τη συλλογική μας προσοχή. Το 2019, μια ανάλυση των hashtag στο twotter, google και στα σχόλια του reddit βρήκε ότι στην προηγούμενη δεκαετία ο ρυθμός με τον οποίο η δημοφιλία διαφόρων ψηφιακών αντικειμένων ανεβαίνει και πέφτει, έχει αυξηθεί  δραματικά. Το 2013 για παράδειγμα ένα hashtag στο Twitter ήταν δημοφιλές για έναν μέσο όρο 17,5 ωρών, ενώ το 2016,ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 11.9 ώρες. Ο περισσότερος ανταγωνισμός οδηγεί σε συντομότερα διαστήματα συλλογικής προσοχής, που οδηγεί εκ νέου σε έναν πιο λυσσαλέο ανταγωνισμό για τη προσοχή μας- ένας φαύλος κύκλος.

Για να ανακτήσουμε τον έλεγχο, χρειαζόμαστε γνωστικές στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε τουλάχιστον κάποια αυτονομία και θα μας θωρακίσουν από τις υπερβολές, τις παγίδες και τις πληροφοριακές διαταραχές της σημερινής οικονομίας της προσοχής.

Το διαδίκτυο είναι ένας παράδεισος πληροφόρησης | Artwork: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Η κριτική σκέψη δεν αρκεί

Η κριτική σκέψη, αποτελεί μια διανοητικά πειθαρχημένη, αυτοελεγχόμενη και απαιτητική διαδικασία που βοηθά στον εντοπισμό έγκυρων πληροφοριών. Στο σχολείο, οι μαθητές διδάσκονται να διαβάζουν προσεκτικά αξιολογώντας το περιεχόμενο των πληροφοριών. Έτσι, εξοπλισμένοι με κριτική σκέψη είναι σε θέση να αξιολογήσουν τους ισχυρισμούς και τα επιχειρήματα που βλέπουν, ακούν ή διαβάζουν. Δεν υπάρχει αντίρρηση. Η ικανότητα κριτικής σκέψης είναι εξαιρετικά σημαντική για την εποχή που διανύουμε.

Είναι όμως αρκετή σε έναν κόσμο υπερπληθώρας πληροφοριών και πηγές παραπληροφόρησης; Η απάντηση είναι «Όχι», για δύο τουλάχιστον λόγους.

Πρώτον, ο ψηφιακός κόσμος περιέχει περισσότερες πληροφορίες από ό,τι όλες οι βιβλιοθήκες του κόσμου μαζί. Πολλές από αυτές προέρχονται από μη ελεγμένες πηγές και στερούνται αξιόπιστων δεικτών αξιοπιστίας κι εγκυρότητας. Η κριτική εξέταση όλων των πληροφοριών και των πηγών που συναντάμε θα μας είχε παραλύσει εντελώς, καθώς δεν θα είχαμε ποτέ ton χρόνο να διαβάσουμε τις πολύτιμες πληροφορίες που εντοπίζουμε με κόπο.

Δεύτερον, η επένδυση της κριτικής σκέψης σε πηγές που θα έπρεπε εξαρχής να είχαν αγνοηθεί σημαίνει ότι χαρίζουμε την προσοχή μας σε όλες αυτές τις πλατφόρμες και τους διαφημιστές, καθώς αυτό ήθελαν από την αρχή: την προσοχή μας.

H κριτική σκέψη δεν αρκεί για να μην γίνουμε όλοι trolls | Artwork: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Κριτική αγνόηση για να καταστεί εφικτή η διαχείριση των πληροφοριών

Ποια εργαλεία έχουμε λοιπόν στη διάθεσή μας πέρα από την κριτική σκέψη; μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι όσο χρειαζόμαστε την κριτική σκέψη, άλλο τόσο χρειαζόμαστε την κριτική αγνόηση.

Η κριτική αγνόηση είναι η ικανότητα να επιλέγουμε τι να αγνοήσουμε και πού να επενδύσουμε την περιορισμένη μας προσοχή. Η κριτική αγνόηση αφορά κάτι περισσότερο από το να μην δίνουμε απλώς προσοχή – πρόκειται για την εξάσκηση μιας προσεκτικής και υγειούς συνήθειας μπροστά στην υπερπληθώρα πληροφοριών. Αφορά μια βασική ικανότητα για όλους τους πολίτες στον ψηφιακό κόσμο.

Χωρίς αυτήν, θα πνιγόμασταν σε μια θάλασσα πληροφοριών που, στην καλύτερη περίπτωση, αποσπά την προσοχή και, στη χειρότερη, αποδεικνύονται παραπλανητικές και επιβλαβείς.

Εργαλεία για κριτική αγνόηση

Υπάρχουν τρεις βασικές στρατηγικές για την κριτική αγνόηση. Κάθε μία από αυτές ανταποκρίνεται σε διαφορετικό τύπο βλαβερών πληροφοριών.

Στον ψηφιακό κόσμο, η αυτορρύθμιση (δηλαδή να ρυθμίζουμε manually τις επιλογές των social μας) έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τους ανθρώπους ώστε να γίνουν «σχεδιαστές επιλογών», σχεδιάζοντας το πληροφοριακό τους περιβάλλον με τρόπους που λειτουργούν καλύτερα για τους ίδιους και που περιορίζουν τις δραστηριότητές τους με ευεργετικούς τρόπους. Μπορούμε, για παράδειγμα, να αφαιρέσουμε τις ενοχλητικές και ανεπιθύμητες ειδοποιήσεις. Μπορούμε επίσης να ορίσουμε συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα λαμβάνουμε μηνύματα, δημιουργώντας έτσι χρονικούς θύλακες για περισσότερη συγκέντρωση στη εργασία ή κατά την επικοινωνία μας με τους άλλους. Η αυτορρύθμιση μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να πάρουμε τον έλεγχο των προεπιλεγμένων ψηφιακών ρυθμίσεων, για παράδειγμα, περιορίζοντας τη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων για σκοπούς στοχευμένων διαφημίσεων.

Η δευτερεύουσα ανάγνωση είναι μια στρατηγική που επιτρέπει στους ανθρώπους να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο οι ειδικοί που ελέγχουν την εγκυρότητα των γεγονότων διαπιστώνουν την αξιοπιστία των διαδικτυακών πληροφοριών. Περιλαμβάνει το άνοιγμα νέων καρτελών του προγράμματος περιήγησης για την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τον οργανισμό ή το άτομο που βρίσκεται πίσω από έναν ιστότοπο, προτού εντρυφήσει στο περιεχόμενό του. Μόνο αφού συμβουλευτούν το διαδίκτυο, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν αν αξίζει τον κόπο να δαπανήσουν εκεί την προσοχή τους. Πριν εφαρμοστεί η κριτική σκέψη, το πρώτο βήμα είναι να αγνοηθεί το δέλεαρ ενός ιστότοπου και να ελεγχθεί τι λένε άλλοι για τις υποτιθέμενες πραγματικές αναφορές του. Η δευτερεύουσα ανάγνωση χρησιμοποιεί έτσι τη δύναμη του διαδικτύου για να ελέγξει την εγκυρότητα της πηγής.

Οι περισσότεροι μαθητές αποτυγχάνουν σε αυτό το εγχείρημα. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι, για να αποφασίσουν αν πρέπει να εμπιστευτούν μια πηγή, συνήθως οι μαθητές (καθώς και οι καθηγητές πανεπιστημίου) κάνουν αυτό που τους έχει μάθει το σχολείο επί χρόνια – διαβάζουν προσεκτικά ξανά και ξανά. Επομένως ο χρόνος παραμονής τους σε μια ιστοσελίδα αυξάνεται, με αποτέλεσμα, οι πλατφόρμες που ελέγχουν την αναζήτηση και οι έμποροι της προσοχής πανηγυρίζουν!

Στο διαδίκτυο, τα φαινόμενα μπορούν να εξαπατήσουν. Αν κάποιος δεν έχει εκτενείς γνώσεις, συνήθως είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει αν ένας ιστότοπος, γεμάτος με προσχήματα σοβαρών έρευνών, πλασάρει ψέματα για την κλιματική αλλαγή ή τους εμβολιασμούς ή για οποιαδήποτε διάφορα ιστορικά θέματα, όπως για παράδειγμα το Ολοκαύτωμα. Αντί να μπλέκονται στις αναφορές και τον επαγγελματικό σχεδιασμό του ιστότοπου, οι ειδικοί που ελέγχουν τα γεγονότα ασκούν τη μέθοδο της λεγόμενης «κριτικής αγνόησης». Αξιολογούν τον ιστότοπο εγκαταλείποντάς τον και ασχολούνται αντ’ αυτού με την δευτερεύουσα ανάγνωση.

Η ευρετική “do not feed the trolls” στοχεύει τα διαδικτυακά τρολ και άλλους κακόβουλους χρήστες που παρενοχλούν, εκφοβίζουν στον κυβερνοχώρο ή χρησιμοποιούν άλλες αντικοινωνικές πρακτικές. Τα τρολς αναζητούν την προσοχή και οι εσκεμμένοι διακινητές επικίνδυνης παραπληροφόρησης συχνά καταφεύγουν σε πρακτικές τρολαρίσματος. Μια από τις κύριες στρατηγικές που χρησιμοποιούν είναι να αποσπάσουν την προσοχή των ανθρώπων δημιουργώντας την εντύπωση μιας συζήτησης εκεί που δεν υπάρχει. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην απαντάτε άμεσα στο τρολάρισμα. Αντισταθείτε στη συζήτηση ή στην ακόμα και στο δέλεαρ της αντεπίθεσης. Φυσικά, αυτή η στρατηγική της κριτικής αγνόησης είναι μόνο μια πρώτη άμυνα. Θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσετε στον αποκλεισμό και την αναφορά των τρολ και από πολιτικές διαφάνιας του περιεχομένου της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένου του debunking.

Αυτές οι τρεις στρατηγικές δεν αποτελούν δεξιότητες μιας ελίτ ειδικών στο θέμα. Ο καθένας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει, αλλά οι διαπαιδαγωγικές πρωτοβουλίες είναι ζωτικής σημασίας για να γίνουν αυτά τα εργαλεία γνωστά στο ευρύτερο κοινό.

Η κριτική αγνόηση ως νέο παράδειγμα για την εκπαίδευση

Ο φιλόσοφος Michael Lynch έχει σημειώσει ότι το Διαδίκτυο «είναι ο καλύτερος κριτής γεγονότων (fact-checker) στον κόσμο και παράλληλα ο καλύτερος ελεγκτής στρεβλώσεων».

Η επιτυχής πλοήγησή του απαιτεί νέες ικανότητες που θα πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο. Χωρίς την ικανότητα να επιλέγουμε τι θα αγνοήσουμε και πού θα επενδύσουμε την περιορισμένη προσοχή μας, επιτρέπουμε σε άλλους να καταλάβουν τον έλεγχο των ματιών και του μυαλού μας. Η εκτίμηση της σημασίας της κριτικής αγνόησης δεν είναι καινούργια, αλλά στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε έχει καταστεί ακόμη πιο κρίσιμη.

Όπως παρατήρησε ο φιλόσοφος και ψυχολόγος William James στις αρχές του 20ού αιώνα: «Η τέχνη της σοφίας περιλαμβάνει το να ξέρεις τι να αγνοείς».

Χριστιάνα Στυλιανού

Επικοινωνία Καραγκούνη με Γεωργαντά: Έρχονται 10 εκατ. για έργα σε ΓΟΕΒ Αχελώου και 4 ΤΟEΒ

0

Ο ΓΟΕΒ Αχελώου και τα ΤΟΕΒ Νεοχωρίου, Φυτειών, Λεσινίου και Κατοχής θα επιχορηγηθούν για έργα εκσυγχρονισμού

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραγκούνης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Γιώργο Γεωργαντά για το θέμα της ενίσχυσης των ΤΟΕΒ που αφορούν τον νομό Αιτωλοακαρνανίας μέσω της πρόσκλησης 4.3.1 της Ειδικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ.

Ο κ. Καραγκούνης τόνισε τη σημαντικότητα των έργων αυτών για τον εκσυγχρονισμό των δομών και των δικτύων, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία των τοπικών και γενικών σχετικών οργανισμών. Μάλιστα ο Υπουργός διαβεβαίωσε το βουλευτή της ΝΔ ότι το συνολικό σχετικό κονδύλι για τα έργα σε όλη την επικράτεια πιθανόν να είναι ενισχυμένο.

Οι μελέτες, που αφορούν τα συγκεκριμένα έργα, κατετέθησαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στην γραμματεία του Υπουργείου. Τέλος του μηνός Φεβρουαρίου θα έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα για την οικονομική ενίσχυση των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Νεοχωρίου, Φυτειών, Λεσινίου και Κατοχής) καθώς και των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Αχελώου με χρηματοδότηση που θα ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ ανά οργανισμό για τον εκσυγχρονισμό των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δικτύων τους.

Ο κ. Καραγκούνης ευχαρίστησε τον Υπουργό για το ενδιαφέρον του και την προώθηση αυτών των πολύ σημαντικών για τους αγρότες έργων.

Επιστολή του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ,Νίκου Παπαναστάση για τη σημερινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας στον Αστακό ενάντια στη Π.Ο.Α.Υ

0

Φίλες και Φίλοι

Τρέχουσες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις, δεν μου επιτρέπουν να είμαι και σήμερα μαζί σας, στον αγώνα μας εναντίον της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών, όπως εντέλλονται οι ιχθυοκαλλιεργητές κι όπως εκτελεί η κυβέρνηση.

Πριν λίγες μέρες,  η κυβέρνηση «θεσμοθέτησε» την Π.Ο.Α.Υ. «Θεσμοθέτησε»  ένα περιβαλλοντολογικό έγκλημα. Για μια ακόμη φορά, ταυτίστηκε με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

Για μια ακόμη φορά, γύρισε προκλητικά και την πλάτη στην αγωνία και τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής.

Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι το μόνο επί της ουσίας πολιτικό κόμμα, που στήριξε πολύτροπα τον αγώνα μας,  συμπαρατασσόμενο μαζί μας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης που συμπλέει με τα συμφέροντα των ιχθυοκαλλιεργητών.

Καταγγέλλουμε τη στάση των υπολοίπων κομμάτων, αλλά και των βουλευτών που εκλέγουν στο νομό μας, για τη μεθοδευμένη απουσία τους και την υποταγή τους στα κελεύσματα των επιχειρηματιών ιχθυοκαλλιεργειών και ΜΜΕ.

Καταγγέλλουμε την ξεδιάντροπη και εκβιαστική παρέμβαση επιχειρηματιών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Νομού, για αποδυνάμωση του αγώνα των Ξηρομεριτών.

Καταγγέλλουμε όσους «πατούν σε δύο βάρκες». Απ’ τη μια τάσσονται κατά της θεσμοθέτησης της ΠΟΑΥ, κι απ’ την άλλη «αγκαλιάζονται» με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, δηλαδή αυτών που σαμποτάρουν τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής.

Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα του λαού του Ξηρομέρου, της Αιτωλοακαρνανίας, για καθαρές θάλασσες, για μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, θα είναι κτήμα του λαού της περιοχής.

Είμαστε δίπλα σας.

Καλούς κι ανυποχώρητους αγώνες.

Νίκος Παπαναστάσης

Βουλευτής Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

 

Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου κατασκευασμένη από… σπαγγέτι και ταλιατέλες – Χρειάστηκαν 11 κιλά ζυμαρικώ

0

Σχεδόν όλα είναι εκεί: οι καλωδιώσεις, το κατάστρωμα και το οδόστρωμα, ακόμα και τα πεζοδρόμια και ο φωτισμός. Η εμβληματική καλωδιωτή γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» σε όλο της το μεγαλείο……

Σε όλο της το μεγαλείο, αλλά σε …σμίκρυνση και φτιαγμένη όχι από τα συνήθη δομικά υλικά, αλλά κυρίως από… σπαγγέτι νούμερο 10 και νούμερο 6 και ταλιατέλες.

Δημιουργοί της είναι οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Σωτήρης Πεννιάς και Γεώργιος Πολίτης, με επιβλέποντα καθηγητή τον δρα Σωτήρη Δέμη, οι οποίοι χρειάστηκε να εργαστούν περίπου 270 ώρες για να φτιάξουν αυτή την ιδιαίτερη γέφυρα ζυμαρικών, που κέρδισε τις εντυπώσεις στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σωτήρης Πεννιάς, δευτεροετής φοιτητής κατά την κατασκευή της γέφυρας και τριτοετής πλέον, η γέφυρα έχει διαστάσεις 30 εκατοστά επί 2 μέτρα επί 40 εκατοστά και ζυγίζει 25 κιλά χωρίς την προθήκη και 32 αν συνυπολογιστεί και αυτή. «Η γέφυρα σχεδιάστηκε σε κλίμακα 1:750 (ένα προς 750).
Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να κατασκευαστεί σε αυτή την κλίμακα, καθώς το μήκος της θα έφτανε τα τεσσεράμισι μέτρα. Έτσι κρατήσαμε τους πυλώνες σε κλίμακα 1:750 και φτιάξαμε το κατάστρωμα μικρότερο, σε κλίμακα 1:1500. Κατασκευάσαμε τη γέφυρα από το ύψος της θάλασσας και πάνω, δηλαδή όχι τα θεμέλιά της, με τις λεπτομέρειες του οδοστρώματος και του καταστρώματος, τα πεζοδρόμια και τις καλωδιώσεις της πραγματικής» σημειώνει.
Οι φοιτητές μέτρησαν την εφελκυστική, θλιπτική και καμπτική αντοχή των δομικών στοιχείων της γέφυράς τους, παίρνοντας δοκίμια από …σπαγγέτι νούμερο 10. Η μέτρηση δεν ήταν κάτι εύκολο, ούτε μπορούσε να δώσει ιδιαίτερα ακριβή αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί τα ζυμαρικά δεν μπορούσαν να «μπουν» στις κανονικές συσκευές μέτρησης, άρα οι φοιτητές έπρεπε να κατασκευάσουν από την αρχή τρία αναλογικά μηχανήματα από ξύλο. Κάθε μέτρηση την επανέλαβαν πέντε φορές και το σπαγγέτι νούμερο 10 έδειξε αντοχές που ίσως δεν θα τις περίμενε κάποιος από ένα …ωμό μακαρόνι: εφελκυστική αντοχή 8,48 MPa (megapascal), θλιπτική 2,207 MPa και καμπτική 3,371 MPa. Για τη δημιουργία της γέφυρας χρησιμοποίησαν ακόμα, μεταξύ άλλων, έναν μικρό τροχό, τσιμπιδάκι φρυδιών για τη λεπτοδουλειά που απαιτείτο στις καλωδιώσεις, καθώς και γύψο, ελαφρύ ξύλο, χρώματα, ξυλόκολλα και κόλλα στιγμής, αυτοκόλλητες ταινίες, λαμπτήρες LED κ.ά.
Η διαδρομή τους προς την κατασκευή του μοντέλου, το οποίο από τις 16/12 -οπότε έγινε η παρουσιασή του- εκτίθεται στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών μέσα σε προθήκη, καταγράφεται και σε εγχειρίδιο που ετοίμασαν, στο οποίο υπάρχουν ακόμα η επεξήγηση/ανάλυση όλων των υπολογισμών, πηγών, κατασκευαστικών πληροφοριών και μελετών που χρησιμοποίησαν και δύο συνεντεύξεις: μία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Μιχαήλ Φαρδή εκ των μηχανικών στο πρότζεκτ της πραγματικής γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου και μία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ίδιου ΑΕΙ, Αικατερίνης Παπανικολάου.
Χρειάστηκαν 11 κιλά ζυμαρικών
«Όταν δεχτήκαμε την επικοινωνία από τους φοιτητές, για τη χορηγία των μακαρονιών που απαιτούνταν για τη δημιουργία της γέφυρας, ανταποκριθήκαμε πρόθυμα και άμεσα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεώργιος Μούτσιανας, διευθυντής Ελλάδας της βιομηχανίας ζυμαρικών που πρόσφερε τα μακαρόνια, ο οποίος ταξίδεψε τον Δεκέμβριο στην Πάτρα για την παρουσίαση της γέφυρας. Για την κατασκευή της γέφυρας, προσθέτει, απαιτήθηκαν 11 κιλά μακαρονιών ΜΑΚΒΕΛ και συγκεκριμένα τέσσερα πακέτα σπαγγέτι νούμερο 10, οκτώ συσκευασίες νούμερο 6 και ένα πακέτο ταλιατέλες.
Δηλώνει ενθουσιασμένος με τη δουλειά των φοιτητών, οι οποίοι πέραν του ότι σχεδίασαν και κατασκεύασαν τη γέφυρα και έφτιαξαν τα αναλογικά ξύλινα μηχανήματα που απαιτούνταν για τις μετρήσεις των αντοχών της, εφήρμοσαν μαθηματικά μοντέλα, έκαναν τεκμηρίωση και δημιούργησαν γραφήματα.
Οι γέφυρες ζυμαρικών και οι διαγωνισμοί κατασκευής τους δεν είναι κάτι καινούργιο στις σχολές αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών παγκοσμίως. H σχετική παράδοση λέγεται ότι άρχισε από το Ηνωμένο Βασίλειο και υιοθετήθηκε εδώ και δεκαετίες από πανεπιστήμια και άλλους φορείς σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Το 1983 ξεκίνησε στο Okanagan College της Βρετανικής Κολομβίας -και «τρέχει» μέχρι σήμερα- σχετικός διαγωνισμός, με τις «spaghetti bridges» που κατά καιρούς κατασκευάστηκαν να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αντοχές. Στο πλαίσιο αντίστοιχου διαγωνισμού της Αρχιτεκτονικής Σχολής του σλοβενικού Πανεπιστημίου του Μάριμπορ, φοιτητές δημιούργησαν το 2019 γέφυρα από μακαρόνια, ικανή να αντέξει βάρος 105 κιλών, μεγαλύτερο από το δικό της. Στόχος στις περισσότερες περιπτώσεις η κατασκευή μας γέφυρας από σπαγγέτι με καθορισμένες διαστάσεις, που …αντέχει._

Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ – ΜΠΕ,

Διακοπή υδροδότησης Δευτέρα 6/2 η υδροδότηση στην Πλαγιά, στην Περατιά και στον Άγιο Νικόλαο

0
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας σας ενημερώνει ,ότι τη Δευτέρα 6/2 η υδροδότηση στην Πλαγιά,στην Περατιά και στον Άγιο Νικόλαο θα διακοπεί για 24 ώρες,λόγω τεχνικών έργων.
Ζητάμε την κατανόηση των κατοίκων και τους ενημερώνουμε εγκαίρως ,για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Εκ του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

ΑΣΤΑΚΟΣ: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων & Αιτωλοακαρνανίας, μύθοι και πραγματικότητα

0

Τo Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας και η Αναπτυξιακή Εχινάδων και Αιτωλοακαρνανίας Α.Ε. σας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:

ΠΟΑΥ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ & ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.00 στην αίθουσα Giannis Village Resort στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

 

«Αγρίνιο Μπορείς»: Συγκίνηση, κοσμοσυρροή και απολογισμός σε μια πολύ όμορφη βραδιά

0

 

«Αγρίνιο Μπορείς»: Συγκίνηση, κοσμοσυρροή και απολογισμός σε μια πολύ όμορφη βραδιά

Συγκίνηση, κοσμοσυρροή, απολογισμό και πολλή αισιοδοξία για το μέλλον είχε το μενού της χθεσινής πολύ όμορφης βραδιάς για την παράταξη «Αγρίνιο Μπορείς», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Χριστίνας Σταρακά να αποχωρήσει από επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγρινίου και από δημοτική σύμβουλος της παράταξης της, προκειμένου να αφοσιωθεί στην υποψηφιότητά της με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Αιτωλοακαρνανία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σε σχετική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η κυρία Σταρακά ανέφερε τα εξής:

«Μία αξέχαστη βραδιά με την οικογένεια του “Αγρίνιο Μπορείς”.

Θυμηθήκαμε, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, πήραμε δύναμη και πάλι ο ένας από τον άλλο.

Παρουσιάσαμε video με έναν ενδεικτικό απολογισμό του έργου που κάναμε. 

Είμαι περήφανη για αυτήν την παράταξη, την ομάδα, την μεγάλη οικογένεια.

Ξεκινήσαμε πριν 4 χρόνια, με έναν πραγματικό άνεμο ανανέωσης αλλά και αυτοδιοικητικής εμπειρίας, δώσαμε την μάχη, υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα των συνδημοτών μας στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου και παραμείναμε ενωμένοι, πάντα στην υπηρεσία του τόπου μας. Τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένο για μία αυτοδιοικητική παράταξη.

Το “ευχαριστώ” δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη που νοιώθω για την αγάπη και την υποστήριξη που μου προσέφερε κάθε μέλος του “Αγρίνιο Μπορείς”.

Προχωράμε. Κοιτάμε μπροστά. Και δεν ξεχνάμε ποτέ τους ανθρώπους που μας έδωσαν δύναμη, μας έδωσαν πνοή».

 Εδώ το βίντεο του ενδεικτικού απολογισμού 4 ετών έργου που προβλήθηκε:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΙΚΟΣ: Η πλήρης δικαίωσή μου, όταν μιλούσα για το Παρακράτος του Υποκόσμου της Δημοτικής Αρχής.!!!

0
Η πλήρης δικαίωσή μου, όταν μιλούσα για το Παρακράτος του Υποκόσμου της Δημοτικής Αρχής.!!!
Μετά την αποκάλυψη από το Blog ΒΕΛΟΥΤΣΑ (Προς τιμή του) , πως τα ανώνυμα χυδαία και υβριστικά μηνύματα έφευγαν από το email του Δήμου Ξηρομέρου ήρθε η πλήρης δικαίωσή μου, όταν μιλούσα για το Παρακράτος του Υποκόσμου της Δημοτικής Αρχής.!!!
Και μάλιστα η Συντριπτική Πλειοψηφία της Κοινωνίας του Δήμου μας φωνάζει , πως αυτά τα μηνύματα τα γράφει με τα ίδια του τα χέρια ο Δήμαρχος , όπως για παράδειγμα το δήθεν ανώνυμο μήνυμα το οποίο είχε γραφτεί χθες και με την βεβαιότητα , ότι το είχε γράψει ο ίδιος , του απάντησα επώνυμα , χωρίς να γνωρίζω βέβαια , πως σήμερα θα αποκάλυπτε το Blog ΒΕΛΟΥΤΣΑ το Παρακράτος του Υποκόσμου της Δημοτικής Αρχής.!!!
Ντροπή του .!!!
Μετά τις μπαλοθιές σε ευθεία βολή με την Μπερέτα, οι οποίες συνιστούν ευθεία απειλή ( της οποίας η γνησιότητα πιστοποιήθηκε από τα εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας ) ,πήραν την θέση τους με αποδείξεις πλέον ότι τα ανώνυμα χυδαία και υβριστικά μηνύματα έφευγαν από το email του Δήμου Ξηρομέρου .
Αν υπήρχε η ελάχιστη αξιοπρέπεια μετά από αυτή την πρωτόγνωρη και συγκλονιστική αποκάλυψη του Blog ΒΕΛΟΥΤΣΑ , θα έπρεπε να υπήρχε και παραίτηση, την οποία θα την δώσει ο λαός του Δήμου Ξηρομέρου την Κυριακή στις 8 Οκτωβρίου.!!!
Αλήθεια τι λένε οι ελάχιστοι υποστηριχτές του εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου ;;;
Ντροπή και σε αυτούς που στηρίζουν αυτό το Παρακράτος του Υποκόσμου .
Ανώνυμος είπε…
Ως πότε θα ανεχόμαστε να μας κοροιδεύουν σαν να είμαστε άνθρωποι χαμηλής νοημοσύνης, άνθρωποι που είναι οι ίδιοι αυτό που νομίζουν για τους άλλους.
Ποιανού έργο είναι η χρεοκοπία του δήμου;
Ποιανού έργο είναι το άδειο ταμείο;
Ποιανού έργο είναι τα δικαστήρια για χρέη για προφορικές αναθέσεις;
Ποιανού έργο είναι όλες οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη;
Ποιανού έργο είναι το δάνειο 1 εκατομμύριο για χρέη σε ΔΕΗ, ΦΟΣΔΑ Παλαίρου και ΔΕΥΑ Αγρινίου;
Ποιανού έργο ήταν το μουσείο παλαιομάνινας των χιλιάδων ευρώ που κατέρεαν ψευδοροφές και με κουφώματα που μπάζανε νερά και δεν έκλειναν;
Ποιανού έργο είναι η δημιουργία νέων χρεών παρά το δάνειο που πήρατε, που 2 φορές κόψανε το ρεύμα στο Δημαρχείο;
Ποιανού έργο είναι οι μαιμουδένιες απευθείας αναθέσεις;
Ποιανού έργο είναι οι μαύροι εργαζόμενοι, τα μαύρα έργα και οι ειδικοί σύμβουλοι ψηφοφόροι να σηκώνουν τα τηλέφωνα στο γραφείο;
Ποιανού έργο είναι οι απεντάξεις έργων κοντά 6 εκατομμύρια ευρώ που βρήκανε έτοιμες και τις χάσανε;
Ποιανού έργο ήταν το γυμναστήριο παπαδάτου με χιλιάδες υπεκοστολογημένα ευρώ;
Ποιανού έργο ήταν το ΚΥ Μύτικα που χάσανε 600 χιλιάδες ευρώ και παρέλαβαν ένα έργο χωρίς περιβάλλοντα χώρο, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς βιολογικό καθαρισμό, χωρίς αποχέτευση, χωρίς ξενοδοχειακό εξοπλισμό;
Ποιανού έργο ήταν ότι ο Δήμος δεν είχε προσωπικό πουθενά;
Ποιανού έργο ήταν που μηχανήματα καθαριότητας του Δήμου ήταν στη Βόνιτσα και τα δούλευε άλλος;
Ποιανού έργο ήταν που βρωμάγανε όλα τα χωριά με τραγικό φωτισμό;
Ποιανού έργο ήταν η τραγική κατάσταση στην ύδρευση, με παρατημένα αντλιοστάσια και δεξαμενές που χαλάσατε εκατομμύρια ευρώ χωρίς να φαίνεται πουθενά ανάλογο έργο.
Ποιανού έργο ήταν το ΚΗΦΗ Κανδήλας που χρεώθηκε 50 χιλιάρικα ευρώ και δεν είχε προδιαγραφές για ΚΗΦΗ, γεμάτο κακοτεχνίες που έγινε άρον άρον το καλοκαίρι του 2019; Έμεινε μια πινακίδα να θυμίζει το μεγαλείο του Λουδοβίκου του Ξηρομέρου.
Ποιανού έργο ήταν ο ΣΜΑ Αστακού που σάπιζε;
Ποιανού έργο ήταν που ο Αστακός κάθε μέρα είχε διακοπές νερού;
Ποιανού έργο ήταν οι ανύπαρκτες μελέτες στα συρτάρια του Δήμου; Παράδειγμα του ΣΥΚΞ.
Ποιανού έργο ήταν οι ανύπαρκτες εισπράξεις στα δημοτικά τέλη;
Ποιανού έργο ήταν οι πλαστοί προυπολογισμοί;
Ποιανού έργο ήταν η απόφαση να έρθουν παροπλισμένα πλοία στο κόλπο του Αστακού, που ευτυχώς μαθεύτηκε από τον κόσμο που σας ράπισε και το πήραν πίσω;
Ποιανού έργο ήταν η ΠΟΑΥ που σε συμπαιγνία με τον Κατσιφάρα την πέρασαν στα μουλωχτά και δεν την έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Ποιανού έργο ήταν οι θετικές γνωμοδοτήσεις για τα βιορευστά στις Φυτείες, που η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα;

Διάλυση σε όλο το δήμο και χρεοκοπία παραδώσατε.
Για αυτό το έργο υπήρξε η κρίση το 2019 και οι ξηρομερίτες έκριναν με το πραγματικό έργο και όχι το μαιμού που παρουσιάζεται εδώ.
αν το μαιμού έργο ήταν έτσι όπως το λέτε θα σαρώνατε στις εκλογές του 2019 και δεν θα φεύγατε από το δυνατό ξηρόμερο.
Κατεβείτε στις εκλογές το 2023 σαν αντίπαλο δέος και με αυτό το έργο και θα γευτείτε την κρίση πάλι που θα είναι ακόμα πιο σκληρή για εσάς γιατί τώρα οι ξηρομερίτες είδαν πως είναι να έχεις κανονικό δήμαρχο και κανονική δημοτική αρχή

Η απάντηση μου στο δήθεν ανώνυμο σχόλιο .!!!( που τότε δεν γνώριζα την αποκάλυψη).
7:24 είσαι κλέφτης και ο Εισαγγελέας Κακουργημάτων ύστερα από κατεπείγουσα εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Οικονομικής Αστυνομίας ξεκίνησε τις ανακρίσεις για τα 240.500 ευρώ που έκλεψες με τους άλλους δυο ,ξεκίνησε ανακρίσεις καλώντας τον πρώτο μάρτυρα και θα σε χώσει 10 χρόνια φυλακή .
Σε πήραν όλοι χαμπάρι τι κλεφταράς είσαι και αυτά τα ηλίθια τα οποία αραδιάζεις μόνο σε λοτοφάγους πιάνουν .
Ο Αποστολάκης στην Βόνιτσα πήρε με τις υπογραφές που έπεσαν 10,5 εκατομμύρια ευρώ για τις επισκευές και την επέκταση του Βιολογικού και 3,6 εκατομμύρια ευρώ για την Μαρίνα της Βόνιτσας εκτός από αυτά που είχε πάρει για την Μαρίνα της Παλαίρου και εσύ πήρες ένα μεγάλο μηδενικό ,όπως μηδενικό είσαι εσύ .
Πες αλεύρι ;
Ο Εισαγγελέας Κακουργημάτων σε περιμένει για να σε στείλει για 10 χρόνια στην φυλακή ,που θα σε ξεσκίσουν τα χαρμάνια .
Γι αυτό σιωπή και να μην προκαλείς σε τις σαχλαμάρες σου ,γιατί απλά επιβαρύνεις την ήδη επιβαρυμένη θέση σου ,από την οποία θα σε πετάξει με τις κλοτσιές ο λαός του Δήμου Ξηρομερου την Κυριακή στις 8 Οκτώβρη και θα αποτελείς μια μαύρη και βρωμερή παρένθεση για το Ξηρόμερο δειλέ ανώνυμε κλεφταρά .
Παναγιώτης Στάικος
Αστακός 2/2/2023
Παναγιώτης Στάικος
Επικεφαλής της Παράταξης
Αναζωογόνηση Ξηρομέρου

Τι συμβαίνει με την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Ξηρομέρου;

0

Οπως αναφερει το

ΒΕΛΟΥΤΣΑNEWS από το  Mail του Δήμου Ξηρομέρου έφυγε προς όλα τα τοπικά σάιτ και μπλοκ mail

<<με θέμα την φωτιά σε κάδο στον Αστακό>>

με το ίδιο περιεχόμενο σχολίου σε τοπικό μπλοκ της περιοχής με ανώνυμο σχολιαστή !!

Αντιλαμβανόμενοι την αστοχία τους εστάλη νέο με την επισήμανση ορθή επανάληψη άλλο meil με θέμα την φωτιά σε κάδο στον Αστακό.

Γεννάται το ερώτημα ποιος είναι ο ανώνυμος σχολιαστής και αποστολέας των meil από την επίσημη σελίδα και το επίσημο meil του Δήμου Ξηρομέρου 

 

👉Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου πρέπει και οφείλει να είναι ένα επίσημο μέσο  ενημέρωσης όλων των πολιτών. 

👉Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι λάφυρο οιασδήποτε δημοτικής παράταξης που τυγχάνει να  αναδεικνύεται ως Δημοτική Αρχή  Ξηρομέρου για την   προβολή της προπαγάνδας της  

👉Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εργαστήρι σχολίων προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης   

Η Δημοτική Αρχή οφείλει αφενός:

👉 να ενημερώσει σε ποιους  επισήμως  έχει ανατεθεί υπηρεσιακά να χειρίζονται την ιστοσελίδα του Δήμου;

👉 να διευκρινίσει επαρκώς τι συνέβη  εν προκειμένω με το συγκεκριμένο e-mail το οποίο εμφανίζεται και  ως ανώνυμο σχόλιο σε όλα σχεδόν τα τοπικά μέσα κοινωνικής  δικτύωσης ;

ΒΕΛΟΥΤΣΑNEWS

 

 

 

Κώστας Γεωργούλας: «Περήφανος για όσα καταφέραμε,για όσα καταφέραμε το 2014-2019 με την παράταξη του Ερωτόκριτου Γαλούνη.

0

Κώστας Γεωργούλας: «Περήφανος για όσα καταφέραμε, με γνώση και εμπειρία συνεχίζουμε για τον τόπο μας»

Συνδημότες και Συνδημότισσες,

Σε συνέχεια δημοσίευσης του αγαπητού φίλου Απόστολου Νικ. Πανταζή, θεωρώ ότι έχω το χρέος να αναφέρω συμπληρωματικά και να επισημάνω ορισμένα στοιχεία που αφορούν τα έργα και τις ημέρες μας κατά τη Δημοτική Περίοδο 2014-2019, για την αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και παράλληλα την ενημέρωση των πολιτών του Δήμου μας.
Αρχικά νιώθω την υποχρέωση απέναντί σας, ότι αισθάνομαι περήφανος που υπηρέτησα τους Ξηρομερίτες από μια καίρια θέση αυτής της Κοινωφελούς, αφήνοντας κατά κοινή ομολογία ένα σπουδαίο κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα στην κοινωνία μας.
Αισθάνομαι επίσης περήφανος για όσα καταφέραμε την πενταετία Γαλούνη, για τους καθημερινούς αγώνες που δώσαμε για να αναπτύξουμε δομές, να εκσυγχρονίσουμε υπηρεσίες, να αναβαθμίσουμε τον τόπο μας.
Η μετέπειτα προσωπική απόφασή μου ανεξαρτητοποίησης και αποχώρησης από την παράταξη του Ερωτόκριτου Γαλούνη δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση το σημαντικό έργο που παρήχθη εκείνη τη δημοτική περίοδο.
Για το λόγο αυτό και για να μη δημιουργούνται διαστρεβλώσεις, θα ήθελα να θυμηθούμε, και να θυμίσουμε σε κάποιους, με μεγάλη προσοχή έναν σύντομο απολογισμό της θητείας μας 2014 – 2019:
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας την 01/09/2014, προχωρήσαμε άμεσα στην σύγχρονη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου με ταυτόχρονη αλλαγή του μοντέλου διοίκησης, έχοντας σαν μέλημα μας την εξυπηρέτηση του πολίτη.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Προτεραιότητα μας υπήρξε η δημιουργία νέων υπηρεσιών του Δήμου, και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να συστήσουμε και να λειτουργήσουμε 4 νέες υπηρεσίες:
 
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου
 
Παράρτημα ΙΚΑ (Αστακός)
ΚΕΠ Φυτειών
Λιμενικό Φυλάκιο Αστακού
 
ΠΟΙΟΤΗΤΑΖΩΗΣ–ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Άμεση προτεραιότητας της Δημοτικής Αρχής υπήρξε η ποιότητα ζωής των πολιτών και η λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Για το λόγο αυτό, από την πρώτη μέρα προχωρήσαμε σε όλες τι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσουμε στους πολίτες πλήρη επάρκεια νερού αρίστης ποιότητας.
Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην μελέτη και κατασκευή των παρακάτω έργων ύδρευσης:
Ολοκληρώσαμε και δώσαμε σε λειτουργία την υδροδότηση στο παραλιακό κομμάτι του Δήμου(Δ.Ε. Αλυζίας) στη θέση Παλιόβαρκα – Λύσιμος – Μύτικα, προϋπολογισμού 1.100.000,00€.
 
Κατασκευάσαμε το νέο εσωτερικό δικτύου ύδρευσης της πόλης του Αστακού,προϋπολογισμού 1.500.000,00€.
 
Ξεκινήσαμε την κατασκευή του νέου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Αστακού(Ά φάση μήκους 5 χιλιομέτρων περίπου), προϋπολογισμού 1.500.000,00€.
Εντάξαμε στο Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι την Β’ φάση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Αστακού από τις πηγές Λάμπρα μέχρι τον Άγιο Δημήτριο,προϋπολογισμού 1.209.677,42€.
Συντάξαμε και καταθέσαμε στο Υπουργείο Υποδομών σχετική μελέτη για την κατασκευή του νέου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης ΣΥΚΞ (Δ.Ε. Φυτειών),προϋπολογισμού 4.500.000,00€.
Έχει γίνει προ ένταξη του έργου και αναμένετε το συντομότερο δυνατό η οριστική ένταξη και δημοπράτησή του.
Προχωρήσαμε στην συντήρηση, επισκευή και μερική αντικατάσταση του μηχανολογικού –ηλεκτρολογικού εξοπλισμού των αντλιοστασίων ύδρευσης του Δήμου.
Στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού, προμηθευτήκαμε και τοποθετήσαμε φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας στο παραλιακό μέτωπο του Αστακού από την είσοδο της πόλης μέχρι το Χοβολιό. Ταυτόχρονα έγινε και επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού,τόσο της πόλης του Αστακού, όσο και ολόκληρο το Δήμο. Φωτίσαμε το Δήμο μας με ταυτόχρονη μείωση του κόστους.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ–ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε ένα από τους πιο ευαίσθητους τομείς τους Δήμου μας βρήκαμε έλλειψη προσωπικού και οχημάτων με αποτέλεσμα η συγκομιδή και αποκομιδή των απορριμμάτων της Δ.Ε. Αστακού να ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο.
Κατά διαστήματα προβήκαμε στην πρόσληψη προσωπικού Κοινωφελούς εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΟΑΕΔ,και έτσιαντιμετωπίσαμεπιοαποτελεσματικάτην καθαριότητα του Δήμου.
Δημιουργήσαμε τμήμα πολιτικής προστασίας το οποίο ασχολείται με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Δημιουργήσαμε αντιπυρικές ζώνες οι οποίες ήταν απαραίτητες για την προστασία του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές.
Κατασκευάσαμε φρεάτια ιδιωτικών συνδέσεων των αστικών καταναλωτών με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο διέλευσης λυμάτων στις εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού.
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ
Προχωρήσαμε στην επέκταση του Νεκροταφείου Αστακού σε όμορο οικόπεδο (Δωρεά Οικογένειας Αποστόλη Ν. Πανταζή)
Έγινε συντήρηση–περίφραξη στα νεκροταφεία του Δήμου.
ΟΔΟΠΟΙΙΑ
Άμεση προτεραιότητα μας ήταν η επισκευή και συντήρηση της Δημοτικής μας Οδοποιίας.
Σε συνεργασία με την εταιρείας ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. κατασκευάσαμε νέο δρόμο από τον κόμβο του Πλατυγιαλίου μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα, μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων.
Προχωρήσαμε στην επισκευή της Δημοτικής μας Οδοποιίας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, έτσι ώστε να είναι άνετη και ασφαλής η επικοινωνία με όλα τα χωριά του Δήμο μας.
Ολοκληρώθηκε και δόθηκε στη κυκλοφορία η Β’ φάση του νέου οδικού δικτύου Κουβαράς–Φυτείες–Αστακός από πιστώσεις του ΕΣΠΑ.
Έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην Αγροτική Οδοποιία του Δήμου έτσι ώστε έγινε δυνατή η επικοινωνία των αγροτών με τα κτήματά τους, καθώς και με τις γεωργικές και κτηνοτροφικές του εκμεταλλεύσεις.
Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 εντάξαμε τα παρακάτω έργα:
Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Αστακού, προϋπολογισμού 497.172,71€, (αφορά την ασφαλτόστρωση του δρόμου προς την Παναγία Φανερωμένη).
Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Παλαιομάνινας, προϋπολογισμού 349.000,00€ (αφορά την κατασκευή του αγροτικού δρόμου στην Τ.Κ. Παλαιομάνινας από το νεκροταφείο μέχρι τη θέση Λαγκάδα).
Τα παραπάνω έργα βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησής τους.
Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Μπαμπίνης προς Άγιο Γεώργιο, προϋπολογισμού 300.000,00€.
Το έργο αυτό έχει δημοπρατηθεί και οι εργασίες κατασκευής του θα ξεκινήσουν άμεσα.
Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Αλυζίας, προϋπολογισμού 595.000,00€, μέσω του Προγράμματος Φιλόδημος Ι.
Με τις αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα
«ΦΙΛΟΔΗΜΟΣΙΙ» στο Δήμο μας τα παρακάτω έργα:
Προμήθεια – Τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου μας,προϋπολογισμού 212.000,00€.
Προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού,προϋπολογισμού 175.000,00€.
Τα παραπάνω έργα βρίσκονταν στο στάδιο της δημοπράτησης.
 Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτηρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις, προϋπολογισμού 47.700,00€.
Το έργο αυτό έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται άμεσα η έναρξη των εργασιών κατασκευής του.
ΠΑΙΔΕΙΑ
 Εντάξαμε, δημοπρατήσαμε και κατασκευάζουμε την Ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα, προϋπολογισμού 3.336.910,56€.
 Καταθέσαμε σχετική μελέτη για την κατασκευή του νέου Γυμνασίου Αστακού. Αναμένεται η ένταξη του.
 Έγινε συντήρηση και επισκευή όλων των σχολικών κτηρίων Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους συλλόγους των καθηγητών και Γονέων και Κηδεμόνων.
 Μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, προχωρήσαμε στην ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και στις 3 Δημοτικές Ενότητες, δημιουργώντας ταυτόχρονα 12 νέες θέσεις εργασίας.
ΚΔΑΠ ΦΥΤΕΙΩΝ
ΚΔΑΠ ΑΣΤΑΚΟΥ
ΚΔΑΠ ΚΑΝΔΗΛΑΣ
 Στηρίξαμε την ποιοτική αναβάθμιση των παιδικών σταθμών μέσω του Νομικού Προσώπου του Δήμου.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
 Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους πολίτες το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αστακού.
Ένα σπουδαίο έργο για την νεολαία του Ξηρομέρου που Ξεκίνησε επί Δημαρχίας Παναγιώτη Σταικου …
Μελετήσαμε, δημοπρατήσαμε και υπογράψαμε σχετική σύμβαση για το έργο «Κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα γηπέδου ποδοσφαίρου Τ.Κ. Κανδήλας», προϋπολογισμού 124.606,53€.
 Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το έργο «Κατασκευή εξεδρών στο γήπεδο Φυτειών», προϋπολογισμού 75.000,00€
Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ τα παρακάτω έργα:
 Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο Δημοτικό Γήπεδο Μύτικα, προϋπολογισμού 300.000,00€.
 Αποπεράτωση Δημοτικού γηπέδου Τ.Κ. Κανδήλας, προϋπολογισμού 71.000,00€.
 Μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης προχωρήσαμε στη συντήρηση και επισκευή του γυμναστήριο στην Τ.Κ. Παπαδάτου.
 Σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο και τους αθλητικούς φορείς προχωρήσαμε στη νομιμοποίηση, επισκευή και συντήρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας.
 Στηρίξαμε και ενισχύσαμε οικονομικά όλα τα αθλητικά σωματεία του Δήμου μας.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 Μέσω του Νομικού Προσώπου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης προχωρήσαμε στη συνδιοργάνωση με τους πολιτιστικούς συλλόγους διάφορες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων Ξηρομεριτών συγγραφέων, εκθέσεις βιβλίων κ.λπ.
 Αποπερατώθηκε το Λαογραφικού Μουσείου της Παλαιομάνινας από την Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ξηρομέρου .
 
 
 Έγινε συντήρηση του Πνευματικού Κέντρου Μύτικα.
 Προμηθεύσαμε και αναβαθμίσαμε με ηλεκτρονικό εξοπλισμό την Βιβλιοθήκη Σκουρτούς.
 Μέσω Συνεδρίων που πραγματοποίησε το Νομικό Πρόσωπο, αναδείξαμε και προβάλαμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς επίσης και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του Δήμου μας.
ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
 Εντάξαμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020 την κατασκευή του έργου Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Αστακού, ανάδειξη ιστορικού κέντρου και αισθητική παρέμβαση, ενοποίηση και ανάδειξη των σημαντικών σημείων της πόλης με την κεντρική πλατεία (Α’ φάση), προϋπολογισμού 1.368.400,00€
Ένα σημαντικό έργο που συνεχίσαμε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή Δημαρχίας Πυθαγόρα Σαμαρά.
Έγινε συντήρηση, αποκατάσταση και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου έμπροσθεν του πάρκου και της παιδικής χαράς, προϋπολογισμού 150.000,00€.
 Ολοκληρώσαμε της ανάπλασης της πλατείας των Φυτειών.
Ένα συνεχιζόμενο έργο από προηγούμενες δημοτικές αρχές Παναγιώτη Τζαχρήστα και στην συνέχεια Πυθαγόρα Σαμαρά
 Συντάξαμε σχετική μελέτη για την κατασκευή νέας πλατείας στα Πηγάδια.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στον τομέα του τουρισμού Δημοπρατήθηκαν 2 έργα που έχουν σχέση με την τουριστική ανάπτυξη της πόλης του Αστακού.
 Ανάπλαση παραλιακού μετώπου στο λιμάνι του Αστακού, προϋπολογισμού 92.000,00€.
 Συντήρηση – αποκατάσταση τμήματος χερσαίας ζώνης λιμένα Αστακού, προϋπολογισμού 105.000,00€.
Εντάξαμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας 2 νέα έργα.
 Την βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου Αστακού στη θέση Εσχατολάγκαδο, το οποίο είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των αλιέων, προϋπολογισμού 100.000,00€.
 Προμήθεια και Τοποθέτηση πλωτών εξεδρών στο λιμάνι Αστακού, προϋπολογισμού 127.000,00€. Τοποθετήσαμε pillars στο λιμάνι του Αστακού, λύνοντας το πρόβλημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των τουριστικών σκαφών, με ταυτόχρονη τοποθέτηση ηλεκτρικών μπαρών στο λιμάνι.
Καταθέσαμε στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικό φάκελο για τον καθορισμό χερσαίας ζώνης λιμένα Μύτικα. Αναμένετε η έγκρισή του. Ολοκληρώθηκε η Έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων στο Λιμάνι του Μύτικα.
ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ
 Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Νέου Κτηριακού Συγκροτήματος Κέντρου Υγείας Μύτικα.
 Έγινε συντήρηση των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων του Δήμου μας.
 Μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Συνεχίσαμε και επεκτείναμε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
Κανδήλας , Μυτικα, Βαρνακα, Αρχοντοχώρι, Παναγούλα , Παλαιομάνινα, Στρογγυλοβούνι, Πηγάδια.
 Ιδρύσαμε το Κέντρο Κοινότητας, που έχει άμεση σχέση με την βοήθεια και την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
 Μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, την δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Τ.Κ. ΚΑΝΔΗΛΑΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΟΥ
Στόχος μας ήταν και είναι η ανάπτυξη του Δήμου.
Ο τουρισμός , η γεωργία, κτηνοτροφία, η αλιεία, το Πλατυγιάλι, το λιμάνι του Αστακού και του Μύτικα είναι οι τομείς πάνω στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή μας.
Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,
Σας ευχαριστώ όλα αυτά τα χρόνια για την εμπιστοσύνη σας.
Παραμένω εδώ δίπλα σας, σταθερός στις αξίες μου, να σας υπηρετώ.
Με γνώση, δύναμη και εμπειρία θα συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μας.
 
Ενεργά, Ανιδιοτελή, Αξιόπιστα!
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ