ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ-ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΝΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Δ. ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ –
ΛΗΨΗ ΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΤΟΛΗ ΕΛΕΓΧΟΥ:

Η αρ. ΠΔΕ/ΔΔΥΚΜΠΕΑΙΤ/285567/4099/10-9-2024 μετα ́την αρ. ΕΜΠ 137/26- 8-2024 καταγγελία πολίτη
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:Η ΚΥΑ αρ. Δ1δ/ΓΠ οικ. 27829 / ΦΕΚ 3525 τΒ/25-5-2023 «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 (L435/1, 23.12.2020)», η ΥΔ Γ3α/761/68 , η ΥΔ ΥΜ 5673/57 και ομ Υγειονομικός Κανονισμός ως ισχύει

ΙΣΤΟΡΙΚΟ :
1.Στοιχεία υπηρεσιακού φακέλου «Ύδρευση Δ. Ξηρομέρου-Αστακού»
2. Τα αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων νερού δικτύων Δ. Ξηρομέρου μετά τη δειγματοληψία και την από 10-9-2024 πρόσφατη υγειονομική αναγνώριση

Πρόκειται για έναν μικρό Δήμο (10206 κατοίκων σε 20 Δημοτικές Κοινότητες- απογραφή 2021-) με παράκτιους και κυρίως ορεινούς οικισμούς (οι περισσότεροι κάτω των 500 κατοίκων) και διαφορετικές υδροληψίες (περίπου 30- πηγές και γεωτρήσεις).
Σε αρκετούς οικισμούς το νερό στο δίκτυο προέρχεται από τη μίξη νερού διαφορετικών υδροληψιών.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:

👉 Κατά την επιτόπια διερεύνηση και δειγματοληψία από 10-9-2024 δεν
ανιχνεύτηκε υπολειμματικό χλώριο σε κανένα δίκτυο.
👉 Στο ΤΚ Χρυσοβίτσας διαπιστώθηκαν έργα σε δρόμο και επιφανειακοί πλαστικοί αγωγοί σε μεγάλα μήκη για μεταφορά νερού εκτός οικιστικού ιστού.
👉 Μετά τη λήψη των μικροβιολογικών αναλύσεων της δειγματοληψίας σε δίκτυα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης του Δήμου Ξηρομέρου, διαπιστώθηκε απόκλιση από τα οριζόμενα της νομοθεσία και της επιστήμης (επισυνάπτονται αναλύσεις). Στα περισσότερα δείγματα διαφαίνεται μικρή μικροβιακή επιβάρυνση που μπορεί να οφείλεται σε επιφανειακά υλικά που εισχώρησαν στο δίκτυο είτε στις υδροληψίες είτε
στους αγωγούς. Η υποβάθμιση του ύδατος θα είχε αποφευχθεί με την απολύμανση.

ΕΙΣΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:

👉Σε συνέχεια άμεσης τηλεφωνικής μας και δια ηλ. ταχυδρομείου ενημέρωσής και αποστολής των αποτελεσμάτων στη Δημοτική Αρχή, ενημερώνουμε και εγγράφως για τη μη τήρηση όρων και προϋποθέσεων για την παροχή ασφαλούς νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και τη μόνιμη προστασία αυτού, σύμφωνα με την αναφερόμενη νομοθεσία.

 
👉Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία του αρχείου μας, τις μικροβιολογικές αναλύσεις, το γεγονός ότι πουθενά στα δίκτυα που ελέχθησαν δεν ανιχνεύτηκε υπολειμματικό χλώριο και με την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων χημικών αναλύσεων που αναμένονται, παρακαλείται ο υπεύθυνος Δήμος Ξηρομέρου, άμεσα για διορθωτικές ενέργειες, σύμφωνα με τα παρακάτω:

 
👉Εξυγίανση όλων των δικτύων και εφαρμογή απολύμανσης στο νερό όλων των δικτύων ώστε στα άκρα δικτύων να ανιχνεύεται υπολειμματικό χλώριο 0,3 ppm τουλάχιστον . Οι κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν την επικινδυνότητα μόλυνσης των υδροληψιών. Ομοίως και τα έργα στο δίκτυο μπορεί να επιμολύνουν το παρεχόμενο νερό. Η χλωρίωση αποτελεί προάσπιση έναντι όποιας
μικροβιακής μόλυνσης και διασφαλίζει την ασφάλεια του νερού.
 

👉Ενδελεχής και συχνός έλεγχος και υγειονομική προστασία όλων των υδροληψιών, πηγών και γεωτρήσεων και όλων των δικτύων για αποφυγή εισόδου ρύπων εντός αυτών που μολύνουν το νερό, όπως πολλακις έχουμε συστήσει.
 

👉Αύξηση συχνότητας παρακολούθησης μικροβιακών δεικτών στις υδροληψίες και στα δίκτυα. Καθημερινή παρακολούθηση υπολειμματικού χλωρίου παντού και εγρήγορση όταν η ποσότητα δεσμεύεται.

 
👉Ενημέρωση της Υπηρεσία μας για κάθε απόκλιση.
 

Ειδικότερα:
(Α). Για τις περιοχές ΤΚ Χρυσοβίτσας, ΤΚ Προδρόμου, ΤΚ Μαχαιράς, δεδομένων των αποκλίσεων των τιμών των αποκλειστικών δεικτών μικροβίων κοπρανώδους προέλευσης αλλά και της αύξησης των ολικών κολοβακτηριοειδών που ανιχνεύτηκαν στα δείγματα, θα πρέπει άμεσα όπως ήδη τηλεφωνικά ζητήθηκε, να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες για ολική διασφάλιση της ποιότητας του νερού, ως έχουμε συστήσει και προκύπτουν από την επιστημονική πρακτική και τη νομοθεσία, ήτοι:

 
👉άμεσα να γίνει διακοπή της χρήσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση ( πόσιμο, υγιεινή τροφίμων, υγιεινή σκευών παρασκευής τροφίμων και ατομική υγιεινή) φροντίζοντας για την άμεση και λεπτομερή ενημέρωση των δημοτών σας με κάθε πρόσφορο μέσο (ΜΜΕ, ενημέρωση πόρτα – πόρτα , μεγάφωνα διανομή ενημερωτικού υλικού, τοποθέτηση απαγορευτικών σε κοινόχρηστα σημεία υδροληψίας), σχετικά με την ακαταλληλότητα του νερού και με τις ενέργειες εξυγίανσης, στις οποίες θα προβείτε.

 
👉 να γίνει μέριμνα με κάθε δυνατό ασφαλή τρόπο ώστε να δοθεί ασφαλές και υγιεινό πόσιμο νερό στους δημότες και να καλυφθούν οι ανάγκες ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων

 
👉να διερευνηθούν τα δίκτυα από την υδροληψία ως την κατανάλωση, και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές πηγές μόλυνσης –ρύπανσης, να προστατευθούν οι γεωτρήσεις και πηγές, να γίνει έλεγχος για παράνομες συνδέσεις στα δίκτυα, στεγανοποίηση και εξυγίανση των δικτύων με υπερχλωρίωση και υδραυλικό ξέπλυμα. 

👉Να αφαιρεθούν όποιες αυθαίρετες συνδέσεις σε κεντρικούς αγωγούς και αυθαίρετες υδροληψίες με επιφανειακούς αγωγούς σε μεγάλη απόσταση εκτός οικισμών (πχ για χρήση σε κτηνοτροφικές μονάδες). Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος επιμόλυνσης των δικτύων. Εξάλλου οφείλετε σε αναχαίτηση απωλειών του νερού ιδιαίτερα λόγω λειψυδρίας.

 
👉Να γίνουν συνεχείς μικροβιολογικές αναλύσεις δειγμάτων από την υδροληψία και τα δίκτυα διανομής

 
👉σε περίπτωση που το νερό των γεωτρήσεων πληροί προϋποθέσεις υδροληψίας για χρήση ανθρώπινης κατανάλωσης –πόσιμο- να εφαρμόζεται συνεχή και αυτόματη απολύμανση στα δίκτυα με διάλυμα χλωρίου, με καθημερινή μέτρηση υπολειμματικού χλωρίου και σε τιμές που να διασφαλίζεται ότι στα ακρότατα σημεία δικτύου να υπάρχει υπολειμματικό χλώριο συνεχώς πάνω από 0,3 ppm- (τιμές υπολειμματικού χλωρίου 0,3 ως 0,5 ppm είναι αποδεκτές).

(Β) Για τα δίκτυα ΤΚ Σκουρτούς, ΤΚ Βασιλόπουλου, ΤΚ Καραϊσκάκη ΔΚ Αστακού, ΤΚ Μύτικα, ΤΚ Κανδήλας που δεν εμφανίζουν απόκλιση των βασικών δεικτών ή εμφανίζουν απόκλιση μόνο στα ολικά κολοβακτηριοειδή (δείκτης που μας υποψιάζει για είσοδο ρύπων χώματος και άλλων περιβαλλοντικών στοιχείων στο δίκτυο, επιβάρυνση η
οποία σημειωτέο δε θα υπήρχε αν εφαρμοζόταν μόνιμη και σταθερή χλωρίωση στο νερό των δικτύων με δοσομετρική αντλία), παρακαλείστε άμεσα να ελέγξετε το σύστημα απολύμανσης (δοσομετρικές αντλίες, διάλυμα χλωρίου), αφού εξυγιάνετε τα δίκτυα με υπερχλωρίωση και υδραυλικό ξέπλυμα, μετά από ενημέρωση των καταναλωτών για παροδική διακοπή χρήσης λόγω εξυγιαντικών μέτρων.
 

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένα τα καιρικά φαινόμενα και τη λειψυδρία, Η Δημοτική Αρχή οφείλει να προβεί σε συνεχείς δειγματοληψίες για μικροβιολογικές αναλύσεις των νερών όλων των δικτύων σας (υδροληψιών και δικτύων) και να εφαρμόσει τις διαδικασίες για ασφαλή διαχείριση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
 

Δεδομένων των απαιτήσεων και των ιδιαιτεροτήτων των μικρών χωριών αλλά και των έντονων καιρικών φαινομένων εφιστούμε την προσοχή για εγρήγορση και εντατικοποίηση μικροβιακής παρακολούθησης του παρεχόμενου ύδατος ανθρώπινης κατανάλωσης, ως σας έχουμε συστήσει. Εγκύκλιου Υπουργείου Υγείας με ΑΔΑ: ΨΡΟΘ465ΦΥΟ-ΡΗ7, ΑΔΑ: 68ΝΧ465ΦΥΟ-ΨΑΟ,ΑΔΑ: 9Ρ6Α465ΦΥΟ-ΥΕ3 και το αρ. οικ. ΠΔΕ/ΔΔΥΚΜΠΕΑΙΤ/69265/1050/1-3-2024 τελευταίο έγγραφο υπηρεσία μας.
 

Οι διορθωτικές ενέργειες και αποτελέσματα ελέγχων να γνωστοποιηθούν στην Υπηρεσία μας το συντομότερο δυνατό .

 
Ο υπεύθυνος δημοτικός φορέας οφείλει να βρίσκεστε σε συνεχή συνεργασία με την Υπηρεσία μας, γνωρίζοντάς μας συνεχώς κάθε ενέργεια και μεταβολή στα δίκτυα ύδρευσης.

 
Η έκθεση να αποσταλεί στον υπεύθυνο φορέα Δήμο Ξηρομέρου -Τεχνικές Υπηρεσίες και για ενημέρωση Δημάρχου και Αρμοδίου ύδρευσης Αντιδημάρχου και να κοινοποιθεί στη Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ και στην Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, ως έχει ζητηθεί για τα θέματα Δημόσιας Υγείας.

Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΔΙΒΑΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ ΤΕ MSc

 

 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Μετά τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και το γεγονός ότι εντοπίζονται σε συστήματα υδροδότησης προβλήματα από έλλειψη διατάξεων προστασίας και ύπαρξη πιέσεων, καθώς και πλημμελή παρακολούθηση της χλωρίωσης και των μικροβιακών παραμέτρων στο νερό και ταυτόχρονα εντοπίζονται σποραδικά νοσήματα που μπορούν να
μεταδοθούν υδατογενώς, σας επαναλαμβάνουμε και υπενθυμίζουμε την αναγκαιότητα συνεχούς λήψης μέτρων πρόληψης και προστασίας για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και κατ’ επέκταση της Δημόσιας Υγείας. Έτσι σας υπενθυμίζουμε τα αναφερόμενα στο 3 σχετικό, δίνοντας έμφαση στα μέτρα προστασίας των υδροληψιών.

Οι φυσικές κλιματικές μεταβολές αλλά και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε  έδαφος, υπέδαφος, υπόγειο υδροφορέα αλλά και λεκάνες απορροής υδάτινων σωμάτων, παρεμβαίνουν σημαντικά στην ποιότητα του νερού προς ανθρώπινη κατανάλωση.
Διαπιστώνονται σημαντικές επιπτώσεις και επιβαρύνσεις στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Έτσι, σχετικά με τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας επιβάλλονται προληπτικά και διορθωτικά μέτρα επί θεμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης των δικτύων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και των άλλων δικτύων διαχείρισης αποβλήτων υγρών και στερεών, ήτοι:
Α. Ως προς το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και τη διασφάλιση της ποιότητάς του και των δικτύων ύδρευσης συστήνεται εντατικοποίηση των οφειλόμενων, ως αυτά προκύπτουν από την επιστημονική πρακτική, τη νομοθεσία ( σχετ. 1) και σας έχουμε πολλάκις συστήσει με σχετικά έγγραφά μας:

👉 Συνεχής υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων υδροδότησης από την υδροληψία ως το δίκτυο κατανάλωσης. Παρακολούθηση και έλεγχο όλων των δικτύων ύδρευσης για πιθανές βλάβες και άμεση αποκατάσταση.

👉Έλεγχος της κατάστασης όλων των υδρομαστεύσεων και πηγών υδροδότησης και γεωτρήσεων.
👉Τεχνική και υγειονομική προστασία των υδροληψιών (επιφανειακών, υπόγειων ), δεξαμενών και δικτύων διανομής.
👉Η εφαρμογή ζωνών προστασίας είναι και θεσμικά υποχρεωτική (περιορισμοί δραστηριοτήτων σε ακτίνα 500 μέτρων από την υδροληψία και σύμφωνα με την εσωτερική σας διαδικασία εκτίμησης και διαχείρισης κινδύνων (risk assessment) .
👉 Απομάκρυνση των ζώων και των κτηνοτροφικών μονάδων -στάβλων όπου υπάρχουν, τουλάχιστον 500 μέτρα από αυτές. Στα 500 μέτρα από τις υδροληψίες δεν πρέπει να υφίστανται πιέσεις (πηγές μόλυνσης).
👉 Περίφραξη των υδροληψιών περιμετρικά 50 μέτρα ώστε να μην πλησιάζει ζώο ή άνθρωπος σε αυτές.
👉Περίφραξη των υδρομαστεύσεων και επιφανειακή στεγανοποίηση σε ακτίνα 50 m από αυτές ώστε να αποφεύγεται επιφανειακή επιβάρυνση και είσοδος επιφανειακών ρύπων
👉 Τσιμεντόστρωση περιμετρικά στα 10-15 μέτρα τουλάχιστον με κλίση προς τα έξω της κάθε γεώτρησης και των υδροληψιών, για αποφυγή εισόδου επιφανειακών υδάτων.
👉Στεγανοποίηση των στομίων των γεωτρήσεων ώστε να μην εισέρχονται ρύποι σε αυτές.
👉Εγκιβωτισμός των γεωτρήσεων και τήρηση καθαριότητας στους χώρους των οικίσκων ώστε να μην εισέρχονται νερά και ρύποι σε αυτές.
👉Τοποθέτηση κρουνών δειγματοληψίας σε όλες τις πομόνες των γεωτρήσεων και εξόδους νερού από υδρομαστεύσεις για λήψη ασφαλών δειγμάτων.
👉Τοποθέτηση κρουνών δειγματοληψίας στους αγωγούς εισόδου και εξόδου στις δεξαμενές και προ χλωρίωσης.
👉 Να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στις γεωτρήσεις και υδροληψίες και απορροή των ανάντη υδάτων και φερτών. Ιδιαίτερη προστασία όταν είναι κοντά σε ρέματα.
👉Συντήρηση και συνεχής παρακολούθηση των δεξαμενών. Περίφραξη των δεξαμενών ώστε να μη πλησιάζουν ζώα σε ακτίνα 20 μέτρων από αυτές.
👉Καθαριότητα και απομάκρυνση άχρηστων υλικών και αντικειμένων. Στα ανοίγματα αερισμού χώρων και δεξαμενών να τοποθετείται σίτα Νο 16.
👉Κάλυψη ανοιγμάτων ώστε να μην εισέρχονται στο χώρο δεξαμενών και συλλογής νερού έντομα ή άλλα έμβια όντα.
👉Έλεγχος δικτύων για βλάβες, αποκατάσταση και έλεγχος απωλειών νερού. Κάθε σύνδεση απευθείας σε κεντρικούς αγωγούς ή κλοπή νερού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αυστηρά και άμεσα.
👉Εφαρμογή μόνιμης αυτόματης χλωρίωσης του νερού με δοσομετρικές αντλίες που θα αντλούν βάση ποσότητας παρεχόμενου ύδατος σε όλα τα δίκτυα και συνεχής καθημερινή παρακολούθηση σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας ώστε να υπάρχει στα ακρότατα σημεία του δικτύου 0,2-0,3ppm υπολειμματικού χλωρίου. Τιμές ως 0,5 ppm είναι αποδεκτές όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος Η σημαντική μεταβολή της τιμής του υπολειμματικού χλωρίου υποδηλώνει οργανική επιβάρυνση του νερού στο δίκτυο.
👉 Διενέργεια δειγματοληψιών και εργαστηριακός έλεγχος της μικροβιολογικής κατάστασης του νερού και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του σε όλο το δίκτυο. Υποχρεωτικά στην υδροληψία προ χλωρίωσης. Η συχνότητα της παρακολούθησης μεταβάλλεται βάση αξιολόγησης συχνότητας και επικινδυνότητας βιολογικών κινδύνων .

👉Στην περίπτωση που υπάρχει βλάβη στο δίκτυο ή αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του νερού (οσμή, γεύση, χρώμα, θολότητα) και σημαντική μεταβολή του υπολειμματικού χλωρίου, να γίνεται διακοπή πόσης του νερού και λήψη διορθωτικών ενεργειών, ως να διασφαλιστεί η ποιότητα και ασφάλεια του νερού. Το νερό θα χορηγείται για ανθρώπινη κατανάλωση μόνο εφόσον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, μετά από εργαστηριακές αναλύσεις, πληρούν τα
όρια της ΚΥΑ αρ. Δ1δ/ΓΠ οικ. 27829 / ΦΕΚ 3525 τΒ/25-5-2023 ως ισχύει.
👉Σε περίπτωση βλάβης δικτύου ύδρευσης και πριν την επαναλειτουργία του και χορήγηση ποσίμου νερού στους πολίτες, να προβαίνετε σε καθαρισμό, απολύμανση με υπερχλωρίωση και υδραυλικό ξέπλυμα με ταυτόχρονη ενημέρωση των καταναλωτών.
👉Σε περίπτωση ανεπάρκειας ή ακαταλληλότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης, να εφοδιάσετε τους δημότες με εμφιαλωμένο νερό ή άλλο κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
👉Υποχρεωτική ενημέρωση των καταναλωτών για την κατάσταση και τους κινδύνους και για κάθε διορθωτική ενέργειά σας στην υδροδότηση.
👉Υποχρεωτικός καθορισμός σημείων δειγματοληψίας σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας σε όλα τα δίκτυα για αντιπροσωπευτικότητα δειγμάτων και αξιολόγηση αποτελεσμάτων.
👉Η ανίχνευση, εκτίμηση-αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων είναι πλέον υποχρεωτική και πρέπει να προβείτε σε αυτή το συντομότερο δυνατό για όλα ταδίκτυα ευθύνης σας (1 σχετ).
Β. Ως προς τα δίκτυα αποχέτευσης, αποστράγγισης και περιβαλλοντικής υποδομής (διαχείρισης απορριμμάτων, όμβριων, τεχνικών έργων, αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα, κλπ)
👉 Έλεγχος των δικτύων αποχέτευσης, δημόσιων και ιδιωτικών, εντοπισμός όλων των πιθανών διαρροών λυμάτων ή αποβλήτων από δημοτικά δίκτυα, ιδιωτικά δίκτυα, βόθρους ή άλλες δεξαμενές και αποκατάσταση βλαβών. Άμεση στεγανοποίησήτους.
👉Στις διασταυρώσεις των δικτύων αποχέτευσης με το δίκτυο ύδρευσης όπου είναι εφικτό να διασφαλίζεται η μη διαρροή και στεγάνωση ακόμα και με τσιμέντωση των κατασκευών. Βάση της κατασκευαστικής ορθής πρακτικής το δίκτυο αποχέτευσης πρέπει να είναι βαθύτερα από το δίκτυο ύδρευσης.
👉Συντήρηση, καθαρισμό των δικτύων όμβριων ώστε να διευκολύνεται η απορροή όμβριων υδάτων, αποψίλωση, καθαρισμό και διάνοιξη των χωμάτινων αποστραγγιστικών αυλάκων και ρεμάτων ή άλλων τεχνικών έργων.
👉 Έλεγχο και συντήρηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης υγρώναποβλήτων, δημοτικών και ιδιωτικών και έλεγχο της λειτουργίας και απόδοσής των.
👉Συντήρηση των φυσικών υδάτινων αποδεκτών διάθεσης των επεξεργασμένων αποβλήτων –λυμάτων και έλεγχο της ποιότητάς των.
👉Ορθή συλλογή και καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων από τα σημεία συγκέντρωσης στον αστικό ή περί αυτού, ιστό.
👉Συνεχής επίβλεψη και καθημερινή κάλυψη των μετώπων στο κύτταρο
υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ ευθύνης σας. Διόρθωση όλων των προβλημάτων λειτουργίας των ΧΥΤΑ και αύξηση ελέγχων πιθανών διαρροών στραγγισμάτων τόσο υπεδάφια από βλάβες στις μονώσεις των κυττάρων όσο και από πλημμυρικά φαινόμενα στους ΧΥΤΑ στα κύτταρα ή στις μονάδες επεξεργασίας στραγγισμάτων. Λήψη δειγμάτων από τις γεωτρήσεις ελέγχου και αναφοράς.
👉Λήψη αντιπλημμυρικών μέτρων σε κάθε δράση ή κατασκευή έργου που παρεμβαίνει στο έδαφος (αμμοληψίες, χωματουργικές εκσκαφές, δρόμοι, αποψιλώσεις, επιδράσεις επί πρανών και κοίτης ποταμών) και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, ιδιαίτερα κοντά σε υδροληψίες, ΧΥΤΑ, ΜΕΛ, αστικό ιστό και δρόμους.
👉 Καταγραφή και τεχνική προστασία ιδιωτικών και δημοσίων γεωτρήσεων άρδευσης ή άλλης χρήσης και παρακολούθηση αυτών.
Συνιστούμε την επαγρύπνησή σας σε ότι αφορά τα δίκτυα υποδομών των περιοχών σας, προς αποφυγή προβλημάτων Δημόσιας Υγείας, ως αναλυτικά σας έχουμε συστήσει με συνεχή προηγούμενα έγγραφά μας.
Η ενημέρωση του πληθυσμού για τους επικείμενους κινδύνους από τις κλιματικές μεταβολές και για τα μέτρα προστασίας που επιβάλλεται να γνωρίζουν, κρίνεται απαραίτητη.
Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας, πάντα αρωγός στο έργο σας, είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε επιστημονική συνδρομή και αρωγή στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και παρακαλούμε να μας κρατάτε ενήμερους για τις ενέργειές σας.
Τηλέφωνα επικοινωνίας άμεσης καθ’ όλο το 24ωρο με την αρμόδια υγειονομικό υπάλληλο 2631361604 γραφείο και 6945 594149 (Διβάρη Ευτυχία)

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΘΗΝΑ

Από xiromeropress