Αποτελεί το πιο φημισμένο αξιοθέατο της γραφικής Νάουσας, βγαλμένο σαν από πίνακα ζωγραφικής με μυθικές ναϊάδες, νύφες των πηγών, στον τόπο που ο Ηρόδοτος τοποθετούσε τους περίφημους «Κήπους του Μίδα» με τα ευωδιαστά εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα.

Το ξακουστό Άλσος του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες του Βερμίου περίπου 2 χλμ Β.Δ. της πόλης, δεν έχει αποσπάσει μόνο κορυφαία ευρωπαϊκά βραβεία, αλλά είναι και -μοναδικό από την Ελλάδα- μέλος του δικτύου διαδρομών Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για όσους και όσες βρεθούν για πρώτη φορά στη Νάουσα αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη και σίγουρα βασικό λόγο για να επιστρέψουν σύντομα στην πόλη, που είναι «πνιγμένη» στο πράσινο και στα νερά της ξακουστής Αράπιτσας, που την διασχίζει απ’ άκρη σε άκρη.

Πρόκειται για το ποτάμι που στα νερά του πήδηξαν και βρήκαν τραγικό θάνατο, τον Απρίλιο του 1822, γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων, που έκαψαν την πόλη ως αντίποινα για την κήρυξη επανάστασης στην περιοχή. Για την «Ηρωική Πόλη της Νάουσας», όπως είναι ο επίσημος τίτλος του δήμου, θ’ ακολουθήσει ειδικό αφιέρωμα στα χνάρια του 1821 και των γεγονότων που ακολούθησαν και σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της πόλης.

Για την ώρα όμως θα μείνουμε στο Άλσος του Αγίου Νικολάου που οι ντόπιοι αποκαλούν απλά «Άγιος Νικόλαος» και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, για χαλάρωση, άθληση και αναψυχή.

Το φυσικό τοπίο με τα υπεραιωνόβια πλατάνια, τις φλαμουριές και τις βελανιδιές, ανάμεσα στα γάργαρα νερά της Αράπιτσας που πηγάζει πιο πάνω, εντυπωσιάζει και δεν αφήνει αδιάφορους τους επισκέπτες. Πραγματικά κάθε εποχή του χρόνου είναι μοναδική στο άλσος του Αγίου Νικολάου, με μοναδικά χρώματα, ήχους και μυρωδιές.

Η συνολική έκταση του άλσους αγγίζει τα 60 στρέμματα και στο κέντρο του περίπου βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, πανηγυρίζει κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του στις 6 Δεκεμβρίου, και στην οποία οφείλει την ονομασία του. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η μικρή τεχνητή λίμνη με πάπιες και πέστροφες όπου -αν έχετε καλάμι μαζί σας- μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο ψάρεμα.

Συνεχίζοντας στον πλακόστρωτο διάδρομο και περνώντας πάνω από ξύλινα γεφύρια, θα φτάσετε στο σημείο που πηγάζουν τα δροσιστικά νερά της Αράπιτσας, κυριολεκτικά στους πρόποδες του Βερμίου. Στο εκτροφείο θηραμάτων θα δείτε και θα παρατηρήσετε φασιανούς, ορτύκια, φραγκόκοτες κι αν είστε τυχεροί θα δείτε αγριογούρουνα ζαρκάδια κι ελάφια που περιφέρονται ελεύθερα.

Το άλσος αποτελεί αγαπημένο χώρο άθλησης των ντόπιων, τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στις οργανωμένες εγκαταστάσεις που λειτουργεί ο δήμος Νάουσας, όπως κολυμβητήριο και γήπεδα ποδοσφαίρου μπάσκετ, τένις και βόλεϊ. .

Διακρίσεις

Το 1997 το Άλσος του Αγίου Νικολάου διακρίθηκε με το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο για την εφαρμογή του προγράμματος «LIFE», στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού.

Πρόσφατα εντάχθηκε ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ERHG). Τα μέλη του δικτύου έχουν καταχωρηθεί ως Ιδιοκτησίες Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος και ορισμένα από αυτά αναγνωρίζονται ακόμη και ως Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO.

Το Άλσος του Αγίου Νικολάου αποτελεί μια ιδανική πρόταση για χαλάρωση στη φύση και πεζοπορία σε ένα μοναδικό καταπράσινο περιβάλλον, που το μόνο που χρειάζεται είναι να βλέπετε και να ακούτε τους ήχους το θρόισμα των φύλλων, του καθάριου νερού, τω πουλιών.

Η Νάουσα στον χάρτη

Στην πόλη θα βρείτε ξενοδοχεία και ξενώνες καθώς και εστιατόρια και ταβέρνες που θα ικανοποιήσουν κάθε γευστική απαίτηση. Όσο για αυτά που έχετε να δείτε είναι πολλά και ενδιαφέροντα.

Η Νάουσα απέχει 611 χλμ από την Αθήνα (6 ω 31 λεπτ.) και 96 χλμ από την Θεσσαλονίκη (1 ω 23 λεπτ.)

Η Νάουσα, και χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, είναι από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Σύντομα θα επιστρέψουμε για τα υπόλοιπα όμορφα «μυστικά» της, που καλούν ξανά και ξανά τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν και να τα γευτούν, όπως το φημισμένο κόκκινο κρασί της.

Πληροφορίες :

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress