Ήταν Νοέμβριος του 1992, όταν ο αγρότης Eric Lowes έλαβε έναν ανιχνευτή μετάλλων ως δώρο για την συνταξιοδότησή του. Τον ανιχνευτή τον είχε ζητήσει ο ίδιος, για να βρει ένα σφυρί που είχε χάσει. Ο ανιχνευτής όμως εξέπεμψε σχεδόν αμέσως ένα δυνατό σήμα. Και αυτό που βρήκε δεν το φανταζόταν ποτέ…

Άρχισε να σκάβει. Ναι, είχε βρει έναν θησαυρό. Ένα ρωμαϊκό θησαυρό, τον μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ στην Αγγλία. Στην αρχή ήταν μερικά ασημένια κουτάλια και κάποια χρυσά νομίσματα. Κάλεσε αμέσως τους αρχαιολόγους. Την επόμενη μέρα ένα κομμάτι γης έφυγε από το έδαφος, όπου και βρισκόταν ολόκληρος ο θησαυρός. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να αφαιρέσουν από αυτό τα κομμάτια του θησαυρού στο εργαστήριο και θα μάθαιναν την ηλικία τους. Όταν τελείωσαν, είχαν βγάλει 27 κιλά χρυσάφι και ασήμι, μεταξύ των οποίων 15.234 ρωμαϊκά νομίσματα και 200 ασημένια κουτάλια.

@wikipedia. org

Οι αρχαιολόγοι είχαν βρει τον μεγαλύτερο ρωμαϊκό θησαυρό, από τους 40 συνολικά που είχαν βρεθεί στην Βρετανία. Ονομάστηκε «Hoxne Hoard», επειδή βρέθηκε στο χωριό Hoxne, στην επαρχία του Suffolk. Ο θησαυρός βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο και τα τελευταία 27 χρόνια, οι επιστήμονες τα μελέτησαν εκτιμώντας πως ο θησαυρός θάφτηκε το 408 ή το 409 μ.Χ. Περίπου δηλαδή την εποχή που το νησί αποσχίστηκε από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

@wikipedia.org

Επίσης, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ο θησαυρός ανήκε σε μια ρωμαιοβρετανική οικογένεια, η οποία τα είχε θάψει με προσοχή. Η ανακάλυψη ήταν ένας πραγματικός για τους αρχαιολόγους και ίσως ακόμα περισσότερο για τον Lawes, που αποζημιώθηκε με 1.75 εκατομμύρια λίρες από την βρετανική κυβέρνηση. Τα μοιράστηκε με τον γείτονά του, αφού οι αρχαιολόγοι έσκαψαν και την δική του γη. Τελικά βρήκε και το σφυρί του, το οποίο αργότερα έγινε κι αυτό έκθεμα στο Βρετανικό Μουσείο.

https://www.ancient.eu/article/932/the-roman-hoxne-hoard/

@ancient.eu

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *