Γυαλό-γυαλό θα ανταμώσεις 12 μικρονήσια και λιμνοθάλασσες δεκαοχτώ. Θ’ απλώνεις τη χούφτα σου και θα γεμίζει όστρακα, νούφαρα, φτερά… Μέσα στους καλαμιώνες θ’ αναζητάς τον σπάνιο Ήταυρο… Κι ενοχλημένα θα σηκώνονται στο πλάι σου πουλιά κοπάδια και μικροπούλια θυμωμένα… Θα ψάχνεις για τις γειτονιές του Αργυροπελεκάνου. Ιστιοφόρα και πριάρια θ’ αρμενίζουν στον παράκτιο καφέ σου. Κι όπως θα σκύβεις στα ρηχά, χέλια θα σπαρταράνε στην απόχη σου… Κάστρα και όνειρα και μεζεδάκια ερωτευμένα στο τραπέζι σου… Κι άνθρωποι με καρδιά που το χορεύουν το “πιπέρι” ακομπλεξάριστοι.

Μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, άδειασε ο μεγαλοδύναμος απ’ το βαρέλι του Ιονίου έναν «άσπρο πάτο» μέσα στον αφαλό των Ηπειρώτικων και Ακαρνανικών ορέων, και εγένετο θαύμα. Όσο και να κοπιάσει ο νους για να συγκρίνει, ο Αμβρακικός δεν έχει ταίρι. Γι’ αυτό και προστατεύεται από Διεθνείς Συμβάσεις, από την Κοινοτική Νομοθεσία και από τον Μάρτιο του 2008 ανήκει στα χαρακτηρισμένα Εθνικά Πάρκα της Χώρας μας.
Ρεμβάζεις πίνοντας το ποτό σου βραδάκι του Αυγούστου ή του Σεπτέμβρη στην παραλία της Αμφιλοχίας. Καθώς ζυγώνει το σκοτάδι, η θάλασσα αρχίζει να φωσφορίζει σαν να πέφτει επάνω της ένα γκριζοπράσινο φως. Ένα σπάνιο φαινόμενο που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση μικροοργανισμών, το λεγόμενο πλαγκτόν. Ο Αμβρακικός είναι ο πλουσιότερος διατροφικός κόλπος στον κόσμο. Σχεδόν κλειστή θάλασσα, επικοινωνεί με το Ιόνιο μόνο από τον στενό και αβαθή δίαυλο πλάτους 600 μ. στο πέρασμα Ακτίου-Πρέβεζας. Τρεις ποταμοί στη Βόρεια πλευρά του, ο Λούρος, ο Άραχθος και ο μικρότερος Βωβός, τροφοδοτούν τον κόλπο με γλυκό νερό και άφθονα φερτά υλικά, φυτική και ζωική βιομάζα. Στις εκβολές τους, τα πολύτιμα αυτά ποτάμια-τροφοί του Αμβρακικού, σχηματίζουν απίστευτης ομορφιάς και αξίας δελταϊκά τόξα τα οποία αποτελούν συνάμα τις καλύτερες φυσικές διαπλάσεις του είδους στη Μεσόγειο. Αυτοί οι ακανόνιστοι σχηματισμοί των εκβολών ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκπληκτική βιοποικιλότητα του κόλπου και αποτελούν τις κατοικίες και το συσσίτιο ενός σημαντικού πλήθους ορνιθοπανίδας. Εκεί σχηματίζονται και οι σημαντικότερες Λιμνοθάλασσες, σ’ έναν υγροτοπικό ιστό που αγγίζει τα 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μιας εκπληκτικής σύνθεσης και ποικιλίας οικοτόπους. Αλίπεδα, λασπότοποι, έλη, αρμυρίκια, λουρονησίδες, αμμονησίδες, καλαμιώνες κ.ά. δημιουργούν ένα απαράμιλλο μωσαϊκό στο οποίο η άγρια ζωή βρίσκει ιδανικά καταφύγια. Περισσότερα από 290 είδη πουλιών έχουν εντοπιστεί στον Αμβρακικό, από τα οποία τα 75 περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο απειλουμένων με εξαφάνιση. Παράλληλα, ο κόλπος, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ψαρότοπους της χώρας μας, όπου ασκούνται μέχρι και σήμερα παραδοσιακοί τρόπου αλιείας και η παραγωγική δύναμη του οποίου συνιστά σημαντικότατη πηγή πλούτου για τη χώρα μας.
Τρεις Νομοί -Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας-, 14 Δήμοι και Κοινότητες και πολλά όμορφα χωριά απολαμβάνουν τα δώρα του Αμβρακικού κατά μήκος μιας περιμετρικής ακτογραμμής που φτάνει τα 256 χιλιόμετρα. Η Αμφιλοχία, η Βόνιτσα, η Πρέβεζα και η Άρτα είναι οι 4 σημαντικές πόλεις-έδρες που θα συναντήσει σε αυτό το «κυκλικό» ταξίδι του ο επισκέπτης. Όποια εποχή και να διαλέξετε για την εξερεύνηση και την εκδρομή σας, ο Αμβρακικός θα σας προσφέρει πλούσιες εμπειρίες και εικόνες μοναδικές. Φθινόπωρο και χειμώνα θα χαρείτε μεγάλες συγκεντρώσεις πουλιών αφού σταθμεύουν εδώ, ξαποσταίνουν και ανεφοδιάζονται κατά το μακρινό ταξίδι τους προς το Νότο. Αφορμή για τη δική μου εκδρομή στάθηκε μια ευγενική πρόσκληση της Νομαρχίας Άρτας. Από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ξενάγησης ήταν η γνωριμία με τον Υγρότοπο της Ροδιάς και το γραφικό παλιό λιμάνι της Κόπραινας.κείμενο: Ελένη Α. Παπαδοπούλου | φωτογραφίες: Ελένη Α. Παπαδοπούλου
epathlo.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *