Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στον ΑγροΤύπο η κτηνοτρόφος από την Ροδόπη, Χριστίνα Βασιλείου, το 2014 ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά, γιατί τα πρόβατα, που είχε μαζί με τον άντρα της Βασίλη, «χτυπήθηκαν» από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά. «Θανατώθηκαν συνολικά 400 πρόβατα που έδιναν ετησίως 20 – 27 τόνους γάλα.
Η οικογένεια μου πέρασε οικονομικά δύσκολες στιγμές», τονίζει. Παρόλα αυτά η Χριστίνα Βασιλείου, που είναι μητέρα τριών παιδιών, δεν το έβαλε κάτω και προχώρησε στην αγορά κατσικιών, που από φέτος μπήκαν στην παραγωγική διαδικασία και άρχισε να πουλάει το γάλα τους.
Πότε αρρώστησαν τα ζώα;
Πολύ ξαφνικά και εκεί που δεν το περιμέναμε. Το πρώτο χτύπημα ήρθε το καλοκαίρι του 2014. Ήταν Αύγουστος όταν πέθαναν 30 πρόβατα από τον καταρροϊκό πυρετό. Τον Νοέμβριο ήρθε και το δεύτερο και τελειωτικό χτύπημα στο κοπάδι. Παρατηρήσαμε κάτι περίεργα κόκκινα σπυράκια σε λίγα πρόβατα. Αμέσως φωνάξαμε τον κτηνίατρο, που αφού είδε τα ζώα πήρε δείγμα αίματος και το έστειλε σε εργαστήριο της Αθήνας. Μετά δύο ημέρες μας τηλεφώνησαν από το εργαστήριο και μας απάντησαν ότι τα δείγματα ήταν θετικά και τα πρόβατα είχαν ευλογιά. Την επόμενη ημέρα ήρθαν από το κτηνιατρείο και θανάτωσαν όλο το κοπάδι μας. Ήταν συνολικά 371 πρόβατα, τα οποία ήταν ετοιμόγεννα (δέκα ημέρες πριν γεννήσουν). Η θανάτωση τόσων ζώων στον στάβλο μου ήταν μια εικόνα τρομακτική που ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσω.

Μετά από αυτή την καταστροφή πως ζούσε η οικογένειά σου;
Εγώ ο άντρας μου και τα παιδιά μου ζούσαμε από όσα χρήματα είχαμε μαζέψει στην τράπεζα και μας βοηθούσαν από την σύνταξή τους και τα πεθερικά μου. Ήταν πολύ δύσκολα και ζούσαμε με μεγάλες στερήσεις. Αποζημίωση πήραμε από το κράτος μετά από 11 μήνες. Μας έδωσαν 130 ευρώ για το κάθε ζώο.
Και πώς αποφασίσατε να αγοράσετε κατσίκια;
Μας είπανε από το κτηνιατρείο για ένα χρόνο να μη πάρουμε πρόβατα γιατί αν πάθουν κάτι δεν θα μας αποζημίωναν. Δεν είχαμε άλλη επιλογή και μετά από τέσσερις μήνες αγοράσαμε με τα χρήματα της αποζημίωσης λίγα κατσίκια. Τα βάλαμε μέσα στο μαντρί για «μάρτυρες» έτσι τα λένε. Πέρασε ένας μήνας και ήρθαν από το κτηνιατρείο εξέτασαν τα ζώα και μας είπανε ότι μπορούμε να στήσουμε ξανά το κοπάδι.
Τα χρήματα από το γάλα κατσικιών είναι τα ίδια με αυτά που κερδίζατε από τα πρόβατα;
Καμία σχέση το πρόβειο γάλα με το κατσικίσιο. Το πρόβειο γάλα το αγοράζουν από τον κτηνοτρόφο από το 87 μέχρι 92 λεπτά το κιλό. Το κατσικίσιο γάλα το αγοράζουν από 51 μέχρι 54 λεπτά. Μιλάμε για πολύ λιγότερα χρήματα.
Παρόλα αυτά δεν τα παράτησες και συνεχίζεις. Τι σε κρατά στο επάγγελμα;
Η αγάπη μου για τα ζώα και για τα βουνά με βοηθούν αν συνεχίσω αυτή την δουλειά. Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι δύσκολο και για να μπορείς να εκτρέφεις ζώα πρέπει να έχεις μεράκι, αγάπη και πολύ υπομονή. Είμαι και μάνα, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο. Το καλοκαίρι που πάνε όλοι διακοπές εμείς θα πρέπει να είμαστε κοντά στα ζώα μας. Όμως πιστεύω ότι στην Ελλάδα της κρίσης το επάγγελμα του κτηνοτρόφου θα μπορούσε να έχει πολλές προοπτικές. Πρέπει όμως να υπάρξει και «στήριξη» από το κράτος να γίνουν επενδύσεις ώστε να γίνει κερδοφόρο. Σήμερα το κατσικάκι το πουλάμε στα 2 ευρώ το κιλό. Το κατσικίσιο γάλα το πουλάμε όπως προανέφερα στα 54 λεπτά το κιλό, δηλαδή όσο στοιχίζει και ένα μπουκάλι νερό (500 ml). Αυτές οι τιμές παραμένουν σταθερές εδώ και μια δεκαετία. Αντίθετα οι τιμές των ζωοτροφών ανεβαίνουν κάθε χρόνο. Δεν πάει άλλο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρουν οι υπεύθυνοι κάποια μέτρα γιατί αν συνεχιστεί αυτό πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.
Σταύρος Παϊσιάδης
agrotypos.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *