Ενα νέο αφιέρωμα ξεκινάμε σήμερα σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας όπως έχουν καταγραφεί στο αρχειο του arachne.dainst.org ,[ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ]δείτε μοναδικές φωτογραφίες από την Αλυζία την Παλιοβούνα,την Κάτω Βασιλική το 19ο αιώνα ,όπως βλέπεται οι περιοχές φαίνονται σχεδόν ακατοίκητες καιδεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή της φυσική δομή!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΛΥΖΙΑ!
Η Αλυζία ή αλλιώς γνωστή με τις παραλλαγές Αλυζεία ή Αλλυτία ή και Κανδήλα από το γειτονικό χωριό της περιοχής, ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην περιοχή της βορειοδυτικής Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από το νησί της Λευκάδας. Φέρεται να είχε ήδη ιδρυθεί από τον 6ο αιώνα π.Χ., και ο Στράβωνας αναφέρει πως κατά την παράδοση ο ιδρυτής της πόλης ήταν ο Αλυζεύς, ένας από τους γιούς της Πηνελόπης -συζύγου του Οδυσσέα-. Κατά την ελληνιστική περίοδο η πόλη φέρεται να γνώρισε μεγάλη ακμή, ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ακαρνανίας και ο πληθυσμός της ξεπέρασε τους 30.000 κατοίκους.Αναφορές σχετικά με την τοποθεσία της πόλης και του λιμανιού της κάνουν ο Κικέρων και ο Σκύλαξ ο Καρυανδεύς οι οποίοι την ονομάζουν Αλυττίαν, καθώς και ο Θουκυδίδης και ο Ξενοφώντας για τον ρόλο της κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου όπου είχε συμμαχήσει με την πλευρά των Σπαρτιατών. Στην περιοχή διασώζονται βυθισμένα υπολείμματα από την αποβάθρα του λιμανιού της.
Το λιμάνι της ήταν γνωστό για το εκεί ιερό (τέμενος) του Ηρακλή (Στράβ. X, 2, 22). Τα ερείπια του τεμένους χρησιμοποιήθηκαν αργότερα (2ο μ.Χ. αι.) ως οικοδομικό υλικό για την ανέγερση ενός ηρώου (μαυσωλείου), που τα ερείπιά του είναι και σήμερα ορατά στις ΒΔ ακτές του όρμου του Μύτικά, στη θέση “Βούλκος!




Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *