Αλλο ενα αφιέρωμα ξεκινάμε σήμερα σε αγαπημένους Ελληνες ηθοποιούς που λατρέψαμε σε δεύτερους ρόλους στον Ελληνικό Κινηματογράφο!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΥΤΕΡΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Γιαννάδες της Κέρκυρας. Τα σχολικά του χρόνια τα πέρασε στην πόλη της Κέρκυρας με πολύ καλές συνθήκες για την εποχή εκείνη( με ιδιωτικά μαθήματα στα γαλλικά και τα ιταλικά ) , αφού η οικογένειά του ήταν αρκετά εύπορη.
Το 1946 πήγε στην Αθήνα για ανώτερες σπουδές, αλλά αρνούμενος την οικογενειάκη βοήθεια γνώρισε δύσκολα χρόνια. Εξάσκησε διάφορα επαγγέλματα για την επιβίωσή του.
Σε κάποιο από αυτά, το 1948, ο διάσημος εκείνης της εποχής Κάρολος Κουν, τον ανακάλυψε και τον προώθησε στις καλλιτεχνικές και θεατρικές σπουδές. Το 1952, αποφοίτησε αριστούχος της Δραματικής Σχολής.
Ο Κουν του έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ και λόγω της επιτυχίας του, τον αποκάλεσαν ΄΄παιδί θαύμα΄΄.Στη συνέχεια ανέλαβε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κινηματογραφικά έργα όπως : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ, ΤΡΕΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ ΚΙ ΕΓΩ, Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ, ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ, Η ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ καΣτο θέατρο ΜΟΥΣΟΥΡΗ ( 1959-1962 ) , σημείωσε μεγάλες επιτυχίες με το ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ ( με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ) και το ΦΑΝΗ ( με την Τζένη Καρέζη ).
Συνεργάστηκε με σχεδόν όλους, τους μεγάλους ηθοποιούς της εποχής εκείνης.
Το 1964-67, ίδρυσε το δικό του θίασο, με τον οποίο για 3 χρόνια περιόδευε σε όλη την Ελλάδα. Υποχρεωτικά, διαλύει το θίασο, λόγω ασθένειας, που τον κρατά σε νοσηλεία 4 χρόνια.
Η μόνη του διέξοδος την εποχή εκείνη, ήταν η ζωγραφική και η γλυπτική. Στο τέλος της ζωής του έζησε σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αχαρνών. Λόγω της κακής υγείας του δεν επέστρεψε ποτέ στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Δεν σταμάτησε όμως ποτέ το εικαστικό του έργο.
Απεβίωσε το Νοέμβριο του 1994.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Πραγματικό όνομα Χρήστος Τζορμπατζόγλου.
Ο Χρήστος Ζορμπάς έχει στο ενεργητικό του πάνω από 50 ταινίες, συμμετείχε σε εκλεκτές συνεργασίες στον ελληνικό κινηματογράφο, οι περισσότερες ταινίες του βραβευμένες, “Οι σιλουέτες” του Κωστή Ζώη, “Ανοιχτή επιστολή” του Γιώργου Σταμπουλόττουλου, “Το κορίτσι του 17” του Πέτρου Λύκα, η “Ορέστεια” του Βασίλη Φωτόπουλου, “η Βυζαντινή Ραψωδία” του Γιώργου Σκαλενάκη, “Η Ευδοκία” του Αλέξη Δαμιανού, η “Κάθοδος των 9” του Χρήστου Σιοπαχά βραβευμένη στο φεστιβάλ της Μόσχας.
Ο Χρήστος Ζορμπάς έχει συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις που άφησαν εποχή όπως “άνθρωποι και ποντίκια” “το τσάι και συμπάθεια”, “Οιδίποδας τύραννος” στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (περιοδεία στη νότιο Αφρική στο ρόλο του μάντη Τειρεσία) και συμμετοχή σε σήριαλ, τηλεοπτικές παραγωγές όπως “η Γειτονιά μας”, ο “Μεθοριακός σταθμός”, “Ανατολικός Άνεμος”, “ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα”, με σκηνοθέτη τον Ερρίκο Ανδρέου μια πορεία που έχει συμπληρώσει 40 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΛΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942, σπούδασε στη Δραματική Σχολή και εργάσθηκε σε διάφορους θιάσους .
Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου (1969), «Ο κοριός» του Μαγιακόφσκυ (1969), «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» του Λόρκα (1970), «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπρεχτ κ.α.
Το 1973 ίδρυσε το «Μοντέρνο Θέατρο» και σκηνοθέτησε τη σάτιρα του Α. Ουέσκερ «Τα πατατάκια», ενώ το 1974 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο έργο «Νύχτα δολοφόνων».
Ερμήνευσε κλασικό ρεπερτόριο ενώ σκηνοθέτησε πάμπολλες παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο στο Ηρώδειο, στο Λυκαβηττό, στο Ελεύθερο Θέατρο και αλλού, αλλά και σε περιοδείες του σε όλη τη χώρα.
Από το 1992 στεγάζεται μόνιμα στην “Αλκυονίδα” ενώ έχει παρουσιάσει σπουδαία έργα και με την παιδική σκηνή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΔΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1891. Υπήρξε μαζί με τον αδερφό του, Δημήτρη, επίσης ηθοποιό, ένας από τους ιδρυτές του ΣΕΗ το 1917 και διακρίθηκε παίζοντας με περιοδεύοντα θίασο. Ήταν συνεργάτης του Θανάση Βέγγου και εμφανίστηκε σε κωμωδίες σε πολύ μικρούς ρόλους.
ΤΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Ο Τάκης Χριστοφορίδης ήταν Έλληνας ηθοποιός και ξάδερφος του επίσης ηθοποιού Περικλή Χριστοφορίδη.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1914 και πέθανε στην Αθήνα το 1973 από πνευμονία που έπαθε από τις “κακουχίες” μιας σκηνής σε κάποιο γύρισμα. Έπαιζε κυρίως δέυτερους κωμικούς ρόλους και έγινε γνωστός μέσα από το ρόλο του νευρικού ή του τρελογιατρού, που είχε τικ.
Ηθοποιός (μέλος του ΣΕΗ από το 1937) γόνος της γνωστής θεατρικής οικογένειας Χριστοφορίδη. Στην Αρχή της σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε με θιάσους πρόζας και με το Εθνικό Θέατρο (1936-41).
Έτσι, στην περίοδο 1939-40 εμφανίστηκε στην οπερέτα «Νυχτερίδα» που ανέβασε η Λυρική Σκηνή του Ιδρύματος. Ώς το 1945 ήταν στο «Κρατικό Θέατρο Θεσ/νίκης και στη συνέχεια ακολούθησε τον Π. Κυριακό σε περιοδεία του στην Κύπρο (1945-48).
Έπαιξε στην «Ελληνική Σκηνή» του Δ. Ροντήρη και το Θέατρο «Βέμπο» (1951-54). Από τότε άρχισε να εμφανίζεται σε χαρακτηριστικούς ρόλους με τους κυριότερους θιάσους επιθεώρησης και κωμωδίας.
Συνεργάστηκε ιδιαίτερα με τον Κ. Χατζηχρήστο και πήρε μέρος, μεταξύ άλλων, στον Θίασο Κ. Στολίγκα-Μ. Θεοφανίδη, κ.ό.κ.
ΡΑΦΑΗΛ ΝΤΕΝΟΓΙΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1911. Τενόρος και ηθοποιός. Σπουδασε τραγούδι, αλλά και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου.
Εργάστηκε σε όλα τα Θέατρα των Αθηνών με διάφορους θιάσους καθώς και ως θιασάρχης, σε περιοδείες εξωτερικού και επαρχιακών κέντρων, με ρεπερτόριο μουσικού θεάτρου.
Εργάστηκε επίσης με ιταλικό μουσικό θίασο σε ολόκληρη την Ιταλία.
Στην πρόζα εμφανίστηκε με τον Θίασο Κατερίνας. Σχημάτισε ονομαστό ντουέτο με τη γυναίκα του ηθοποιό-υψίφωνο Λέλα Πασσαλή.
Το 1949 συγκρότησε θίασο με τον Μίμη Κοκκίνη και «ανέβασε» οπερέτες.
Έπαιξε επίσης και σε κινηματογραφικές ταινίες.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Ο Θανάσης Μυλωνάς ήταν έλληνας ηθοποιός.
Γεννήθηκε στο Μπογιάτι της Αθήνας το 1938. Έπαιξε σε κωμωδίες κυρίως, όπως στο «Της κακομοίρας». Ήταν σύζυγος της ηθοποιού Κατερίνας Βασιλάκου.
Πέθανε στις 4 Ιανουαρίου 1989 σε ηλικία 51 ετών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
Η Κατερίνα Βασιλάκου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός (Aιδηψός 1941- Αθήνα 4 Ιουλίου 2001), σύζυγος του ηθοποιού Θανάση Μυλωνά (πέθανε το 1989 από ένα σπάνιο μύκητα στον εγκέφαλο. Και κηδεύτηκε στο Α’ νεκροταφείο).
Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ηθοποιός κυρίως του θεάτρου, συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους πάντα σε προσεγμένο ρεπερτόριο.
Εκανε αξιόλογες εμφανίσεις στην τηλεόραση σε σήριαλ και σε μεταφορές θεατρικών ενώ ασχολήθηκε και με το ραδιόφωνο.
Έπαιξε σε 51 ταινίες του κινηματογράφου, με σημαντική ερμηνεία της στην ταινία Της μιας δραχμής τα γιασεμιά πλάϊ στον Ορέστη Μακρή. Το όνομά της δόθηκε σε θέατρο.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Γεννήθηκε το 1937 στο Μεταξουργείο (Αθήνα)
Σε νεαρή ηλικία πήγε στη σχολή χορού της Ελένης Τσουκαλά, με σκοπό να υπηρετήσει το χώρο της ….«Τερψιχόρης» .
Στα πρώτα του βήματα, χορευτής ακόμα, παίρνει προσωρινή άδεια και συμμετέχει και σαν ηθοποιός σε μικρούς ρόλους, . Πολύ γρήγορα , γοητευμένος από την υποκριτική τέχνη του Θεάτρου, γράφεται στη Δραματική Σχολή του Θάνου Τράγκα και το 1956 αποφοιτά με άριστα.
Πρώτη του εμφάνιση , σαν χορευτής ακόμα , το 1954 στο θέατρο «Περοκέ», με το έργο: « Όσα παίρνει ο Άνεμος» του Αλ. Σακελλάριου και Γ. Γιαννακόπουλου. Έκτοτε οι πόρτες των Αθηναϊκών Σκηνών ανοίγουν διάπλατα για το νεαρό ηθοποιό.
Συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα ονόματα ,της εποχής του.
Συνεργάζεται επίσης , για πολλά χρόνια, και με το Γιώργο Οικονομίδη καθώς και με το γραφείο παραγωγής τηλεοπτικών εκπομπών του Παύλου Πισσάνου.
Σκηνοθετεί την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά : « Ένα τραγούδι μια ιστορία», για την ΥΕΝΕΔ (παραγωγή Πέτρου Βενιέρη) και γράφει στίχους που μελοποιούνται από γνωστούς συνθέτες.
Στη διάρκεια της θεατρικής του πορείας , δημιουργεί και μια διαφημιστική εταιρία , μαζί με το Γιάννη Βογιατζή ( τον τραγουδιστή) που κρατά για αρκετά χρόνια, αλλά, μετά την αμείλιχτη «επίθεση» της τηλεόρασης , κλείνει.!
Συμμετέχει σε κοσμικές ταβέρνες , με ρεβύ πίστας ,όπως: ο “Βράχος” το “Πλακιώτικο Σαλόνι” και σε αναψυκτήρια της εποχής, όπως: “Πεδίον του Άρεως” (Άλσος) του Γ. Οικονομίδη κ.ά
Έχει λάβει μέρος σε αρκετές ελληνικές ταινίες καθώς και στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Κώστα Πρετεντέρη: «Η γειτονιά μας», ερμηνεύοντας με απόλυτη πειστικότητα το ρόλο του καπετάν Γιασό.
Έχει πραγματοποιήσει αμέτριτες περιοδείες στην Έλλάδα και στο εξωτερικό με επιθεωρήσεις της εποχής και όχι μόνο.
ΕΛΙΑ ΚΑΛΛΙΓΕΡΑΚΗ

H Έλια (Ελευθερία) Καλλιγεράκη είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1947 στο Γαλάτσι, από πατέρα Κρητικό- ιατρός στο επάγγελμα- και μητέρα Ελληνίδα, εξ Αιγύπτου.
Στο Γαλάτσι τελειώνει το γυμνάσιο και αποφασίζει ν’ ασχοληθεί με το θέατρο, επηρεασμένη κι απ’ τους συγγενείς της, Νίνα και Δήμο Σταρένιο.
Το 1967 λαμβάνει μέρος στα Ελληνικά καλλιστεία και εκλέγεται «Σταρ Ελλάς». Αναχωρεί για το Μαϊάμι των ΗΠΑ και εκεί, στο διαγωνισμό της «Μις Υφήλιος», κερδίζει τον τίτλο της «Μις Φωτογένεια».
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εμφανίζεται σε κοσμικές ταβέρνες, με ρεβύ πίστας, δίπλα στον ανεπανάληπτο Γιώργο Οικονομίδη.
Συμμετέχει στις επιθεωρήσει : «Βλέπε…Άκου….», «Τι χαμπάρια μάστορα», «Αθήνα ντερμπεντέρισσα» και άλλες.
Συνεργάζεται με τα μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως: Αλέκος Λειβαδίτης, Νίκος Σταυρίδης, Ρένα Ντόρ, Σταύρος Παράβας, Τάκης Μηλιάδης, Μπέτυ Μοσχονά, Κώστας Βουτσάς , Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ρίκα Διαλυνά, Νίκος Ρίζος, Καίτη Παπανίκα, Γιάννης Βογιατζής κ.ά.
Επίσης συμμετείχε και στην τηλεοπτική σειρά της ΥΕΝΕΔ, «Η γειτονιά μας», ερμηνεύοντας έναν από τους βασικού ρόλους.
Είναι παντρεμένη, με τον επίσης ηθοποιό, Πέτρο Πανταζή και έχουν αποκτήσει ένα γιό.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Κώστας Παπαχρήστος ήταν έλληνας ηθοποιός που γεννήθηκε στο Βόλο το 1916 και πέθανε στην Αθήνα το 1995.
Ήταν σύζυγος της επίσης ηθοποιού Δήμητρας Σερεμέτη (1933-) και αδερφός του Νίκου Παπαχρήστου. Έπαιζε συνήθως ρόλους στρατιωτικού, αστυνομικού κλπ.
Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο. Δεν είχε παιδιά. Είχε επίσης πολύ μεγάλη συλλογή από στρατιωτικές κι αστυνομικές στολές, τις οποίες χρησιμοποιούσε στις ταινίες που έπαιζε.
http://vasilisblogs.blogspot.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *