Ξεκινάµε από το θέµα των αποζηµιώσεων. Άνοιξε πριν λίγες η εφαρµογή για να υποβάλλουν αίτηση οι αγρότες προκειµένου να τους χορηγηθεί το ποσό των  2.000 ευρώ ως πρώτη αρωγή. Η διαδικασία γίνεται µέσα από την arogi.gov.gr

στο παράθυρο

Επιλέγουµε:  

Αγροτική εκµετάλλευση εξαιρουνένων των κτηνοτροφικών εκµεταλλέυσεων

Προσοχή: Στο ίδιο παράθυρο υπάρχει και άλλη επιλογή, η οποία είναι – Επιχείρηση ή µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας, συµπεριλαµβανοµένων των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων – η επιλογή αυτή αφορά τις επιχειρήσεις εµπορίας, παροχής, καθώς και τις κτηνοτροφικές.

Υπάρχει µόνο µία επιλογή:

 

 

Με την ολοκλήρωση των επιλογών

 

 

Κλειδώνει το ποσό των 2.000 ευρώ ως πρώτη αρωγή στους αγρότες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η καταβολή του ανωτέρω ποσού είναι, ο πληµµυροπαθής αγρότης να έχει πάει τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ και να έχει καταθέσει αίτηση για τις ζηµιές που υπέστη.

Πότε θα καταβληθούν τα χρήµατα, δεν το γνωρίζω, φαντάζοµαι άµεσα.

Κλείνω το θέµα αυτό λέγοντας ότι τα 2.000 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για ζήτω.

Ένας µέσος αγρότης µε κατεστραµµένα λάστιχα σταγόνας ποτίσµατος, καρούλια, παρελκόµενα και κυρίως ΦΙΧ αγροτικά και τρακτέρ, έχει minimum ζηµιά 100-150.000 ευρώ. Αφήνω στην άκρη τα αποθηκευµένα προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί και συλλεχθεί τη φετινή χρονιά (σιτάρι, κριθάρι, βίκος κλπ.), ή το βαµβάκι, από το οποίο στις πληγείσες περιοχές δεν υπάρχει  καρύδι ούτε για φωτογραφία, αλλά και ένα σωρό άλλα προϊόντας φυτικής παραγωγής.

Για τη ζωική παραγωγή, για να φτιάξεις ξανά τα κοπάδια πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο έτη ώστε τα ζώα να γίνουν και πάλι παραγωγικά. Οι ζωοτροφές;;; Πονεµένη ιστορία. που να βρεις τριφύλλι; Και πόσο να το βρεις πλέον, όταν πριν η µπάλα κόστιζε π.χ. 5-6 ευρώ το τεµάχιο και τώρα κοντεύει τα 15 ευρώ. Συγχωρέστε µε αν τα ποσά απέχουν κάπου, απλά προσπαθώ να καταδείξω το πρόβληµα στην πρακτική µορφή.

Η Θεσσαλία παράγει σχεδόν το 25% του Αγροδιατροφικού ΑΕΠ της χώρας. Αυτή τη στιγµή είναι σαν τον ασθενή µε σπασµένο πόδι. Αν του βάλεις γύψο, µέχρι να πεθάνει µε σπασµένο πόδι θα είναι. Η άλλη λύση είναι να γίνει εγχείρηση. ∆ηλαδή; Απαιτείται άµεση καταβολή µεγάλων ποσών.

Πόσο είναι το κόστος της ζηµιάς; Έστω 5 δις ευρώ. Ρίξε άµεσα 2 δις  ευρώ, να κινηθεί η αγορά. Πάρε προσφορές και φτιάξε σπίτια. «Μα που να βρεθούν τα λεφτά;;» θα πει κάποιος.

Που θα βρεθούν; Πόσα χρωστά η χώρα σήµερα; 400 δις ευρώ. Ε, ας χρωστάει 402 δις ευρώ, τι φοβάστε; Μην σας κόψουν το νερό από τ’ αυλάκι; Ή µην χαλάει η διαγωγή της ∆ιοίκησης; Και µην µου πει κανείς ότι δεν είναι σωστό ό,τι λέω, γιατί όλες οι ∆ιοικήσεις της χώρας γνωρίζουν -χρόνια τώρα- πως είναι να διοικείς και να χρωστάς.

Τι γίνεται µε τις δωρεάν παραχωρήσεις;

Η δωρεάν παραχώρηση δεν απαιτεί τη σύνταξη ηλεκτρονικού µισθωτηρίου. Από την άλλη η πλατφόρµα αναγνωρίζει όποιον διαµένει σε ένα σπίτι µέσω των µισθωτηρίων. Ενηµερώσαµε την αρµόδια Υπηρεσία του υπουργείου για το πρόβληµα αυτό και προτείναµε ως άµεση λύση, την αναζήτηση του σπιτιού από τη δήλωση του ανθρώπου που διαµένει (πίνακας 5 του εντύπου Ε1), ώστε να µπορέσουν οι άνθρωποι αυτή να πάρουν την αποζηµίωση της οικοσκευής άµεσα.

Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Από xiromeropress