Λίγο πριν την κατάρρευση βρίσκεται το παρατηρητήριο – πυροφυλάκιο που βρίσκεται κοντά στην Αγραπιδούλα στο χωριό Χαλκιόπουλο Βάλτου του Δήμου Αμφιλοχίαςσε υψόμετρο 1140μ. στο μονοπάτι προς το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα.
Ένα μικρό κακοτράχαλο μονοπάτι οδηγεί στο σημείο που επιλέχτηκε πριν από 55 χρόνια (1963) για να κτιστεί και δεν είναι καθόλου τυχαία η θέση, αφού η ορατότητα από το σημείο αυτό χάνεται σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Όσοι τυχεροί έχουν επισκεφτεί το σημείο πραγματικά δεν θέλουν να επιστρέψουν. Το πυροφυλάκιο – παρατηρητήριο κτίστηκε το 1963 από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας επί Δασάρχη Κανέλλου Θεόδωρου. Δασοφύλακας ήταν ο Πέτρος Μαργαρίτης. Τα υλικά μετέφεραν με ζώα από το παλιό Χαλκιόπουλο οι Ηλίας Μπακογιάννης από τον Σταθά και Αποστόλης Πα παδημητρίου από τον Εμπεσό. Το κτίσιμο έγινε από Ηπειρώτες μαστόρους της πέτρας. Δασοπόνος (εργοδηγός) ήταν ο Χαρίλαος Παπακοσμάς. Τους καλοκαιρινούς μήνες πυροφύλακες επ’ αμοιβή με ασύρματο παρατηρούσαν την γύρω περιοχή και ανέφεραν στο Δασαρχείο, μέχρι την ανάληψη των δασικών πυρκαγιών από την Πυροσβεστική. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμία συντήρηση και οι ζημιές που έχει υποστεί στην τοι χοποιΐα και στις πόρτες και τα παράθυρα φαίνονται και στις φωτογραφίες και είναι πολύ μεγάλες.
«Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία μια ανακαίνιση του παρατηρητηρίου για να αποτελέσει ένα κόσμημα και ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή. Σε άλλες περιοχές της χώρας μας οι Δήμοι και τα Δασαρχεία αναδεικνύουν σημεία με θέα για τουριστικούς λόγους. Δεν είναι κρίμα ένα τέτοιο σημείο να μην αξιοποιηθεί είτε από τον Δήμο μας, είτε από το Δασαρχείο, είτε από εθελοντικούς φορείς; Σε επίσκεψή του στο σημείο ο Αντιδήμαρχος του Δήμου μας Νίκος Χούτας τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της ανακαίνισης και ανάδειξης του παρατηρητηρίου, εκφράζοντας τα καλύτερα λόγια και τη διάθεσή του να προσπαθήσει αυτό να γίνει πράξη. Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκριση από όλους προκειμένου τον επόμενο χρόνο να μη δούμε ένα σωρό από πέτρες» τονίζει ο Ευάγγελος Κ. Τσιούνης, πρόεδρος του συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Αθήνας – Πειραιά «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ».
εφημερίδα Χαλκιοπουλιτών Επικοινωνία

Αρχική

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *