Μέτρα για τους τομείς της οικονομίας και τις περιοχές που πλήττονται από τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού, καθώς και τα σχέδια για τα σχολεία που κλείνουν συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο Μαξίμου.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και τα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, όπως και η διακοπή της λειτουργίας σχολείων βρέθηκαν στο επίκεντρο διευρυμένης σύσκεψης στο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, κατά την οποία έγινε εκτίμηση της κατάστασης στον τομέα της δημόσιας υγείας, συμφωνήθηκε πως, με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, θα αποφασιστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων, ενώ θα εξεταστεί πότε και ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρθηκε στη βροχή προτάσεων από γονείς που ζητούν κλείσιμο σχολείων, στο πλαίσιο προστασίας των παιδιών τους αλλά και πιθανών μελών της οικογένειας που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες. Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι φέρονται να μετέφεραν την εκτίμηση πως η αποτελεσματικότητα του μέτρου δεν είναι εγγυημένη. Μάλιστα, με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν, αν έκλειναν όλα τα σχολεία με αυτό το σκεπτικό ίσως και να μην άνοιγαν ξανά μέχρι το καλοκαίρι!

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, αποφασίστηκε οι αποφάσεις για αναστολή της λειτουργίας των σχολείων να λαμβάνονται σταδιακά και ανάλογα να την εξάπλωση του ιού, πιο στοχευμένα δηλαδή ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και τα αποτελέσματα από τις ιχνηλατήσεις θα λαμβάνονται αποφάσεις ποια σχολεία θα κλείνουν. Η διακοπή της λειτουργίας θα είναι αρχικά για 15 ημέρες. Η απόφαση για τα σχολεία που θα κλείσουν σε αυτή τη φάση αναμένεται να ληφθεί σήμερα και να ανακοινωθεί αύριο.

Επιπλέον, στη σύσκεψη αποφασίστηκε πως τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα συγκεκριμενοποιήσουν και θα ανακοινώσουν από κοινού τη Δευτέρα, μέτρα για τους τομείς της Οικονομίας και τις περιοχές που πλήττονται από τη λήψη των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, με δεδομένο τον υψηλό αριθμό κλήσεων που έχει ήδη δεχθεί ο ΕΟΔΥ και οι οποίες είναι γύρω στις 60 χιλιάδες, αλλά και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην επιτυχή θωράκιση έναντι του Covid-19 ο Οργανισμός ενεργοποιεί σήμερα τον 4ψηφιο τηλεφωνικό αριθμό 1135. Σε αυτόν τον αριθμό θα παρέχονται πληροφορίες για τον κορονοϊό και οδηγίες για όσους ενδέχεται να πληρούν τα κριτήρια του ύποπτου κρούσματος.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Google, οι σελίδες του ΕΟΔΥ για τον Covid-19 θα προβάλλονται στην κορυφή της λίστας με τις σελίδες που προκύπτουν όταν κάποιος αναζητεί πληροφορίες για τον κορονοϊό.
ΠΗΓΗ
Βασιλική Αγγουρίδη

Από xiromeropress