Ο ναός θεωρείτο πως ήταν η είσοδος για τον Κάτω Κόσμο και έπαιρνε ζωές
Λύθηκε το μυστήριο με την «Πύλη της Κολάσεως» όπου η «ανάσα του Άδη» σκότωνε ανθρώπους και ζώα. Ο λόγος για τον αρχαίο ναό στην ελληνορωμαϊκή πόλη της Ιεράπολης, ο οποίος βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία και αποτελούσε για αιώνες παγίδα θανάτου.

Οι επιστήμονες κατάφεραν τελικά να εξηγήσουν τι ήταν τελικά αυτό που σκότωνε οτιδήποτε ζωντανό περνούσε την «Πύλη της Κολάσεως», βάζοντας τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας.

Η ιστορία του ναού
Από την αρχαία ρωμαϊκή και ελληνική περίοδο, οι άνθρωποι απέφευγαν τον ναό της Ιεράπολης, ο οποίος θεωρείτο πως αποτελούσε την είσοδο στον Κάτω Κόσμο, ενώ ήταν αφιερωμένος στον Θεό Πλούτωνα, τη ρωμαϊκή εκδοχή του Άδη. Κατά την περίοδο της κυριαρχίας του Νέρωνα, η Ιεράπολη καταστράφηκε ολοσχερώς εξαιτίας ενός σεισμού, ωστόσο ο ίδιος διέταξε την άμεση ανοικοδόμηση του ναού.

Το 2013 αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην αρχαία πόλη, ανακάλυψαν στον ναό μία επιγραφή που έκανε λόγο για «τις Πύλες του Πλούτωνα». Κάτω από αυτήν, υπήρχε πράγματι μία πύλη, η οποία ωστόσο ήταν κλειστή από βράχια.

Ο αρχαίος Έλληνας γεωγράφος Στράβων, ο οποίος είχε επισκεφτεί τον ναό τον 1ο αιώνα π.Χ. περιέγραψε τον τόπο ως ένα δολοφονικό μέρος, που σκοτώνει άμεσα κάθε επισκέπτη.

«Πρόκειται για ένα άνοιγμα μετρίου μόνο μεγέθους, αρκετά μεγάλο ωστόσο για να χωρέσει ένας άνθρωπος. Φτάνει σε σημαντικό βάθος, ενώ ο χώρος είναι γεμάτος από έναν ατμό τόσο ομιχλώδη και πυκνό που δύσκολα μπορεί κανείς να δει το έδαφος» είχε γράψει, προσθέτοντας: «Οι ταύροι που οδηγούνται σε αυτό πέφτουν νεκροί. Έριξα μέσα σπουργίτια και αυτά αμέσως άφησαν την τελευταία τους πνοή και έπεσαν».

Η απάντηση των επιστημόνων
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως πράγματι κάτι μυστήριο και θανατηφόρο υπήρχε στηn πύλη του ναού. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Francesco D’Andria «μπορούσαμε να δούμε τις θανατηφόρες ιδιότητες του σπηλαίου κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Πολλά πουλιά πέθαναν καθώς προσπαθούσαν να πλησιάσουν το ζεστό άνοιγμα».

Ωστόσο, ο θάνατος αυτός δεν οφειλόταν στην «ανάσα του Άδη» από τον Κάτω Κόσμο, αλλά από ένα επικίνδυνο αέριο που αναδύεται από τον φλοιό της Γης. Όπως ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, στην είσοδο του ναού, παρατηρήθηκαν θανατηφόρες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα.

«Σε μια σπηλιά κάτω από τον ναό του Πλούτωνα, καταγράφηκαν επίπεδα CO2 σε θανάσιμες συγκεντρώσεις, έως και 91%. Περιέργως, αυτοί οι ατμοί εξακολουθούν να εκπέμπονται σε συγκεντρώσεις που σήμερα σκοτώνουν έντομα, πουλιά και θηλαστικά» δήλωσαν οι αρχαιολόγοι.

Με πληροφορίες από Sun
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress