Σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Ηλείας, αφού είναι συχνές οι επιθέσεις τσακαλιών στα κοπάδια τους, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά που υφίστανται να είναι ανυπολόγιστη.

Ιδίως τους χειμερινούς μήνες, τα τσακάλια και τα άλλα άγρια ζώα, κατεβαίνουν από το βουνό για να βρουν τροφή, με αποτέλεσμα να επιτίθενται στους στάβλους για να σκοτώσουν πρόβατα και όποιο άλλο ζωντανό βρουν μπροστά τους.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, ο κτηνοτρόφος Κώστας Διονυσόπουλος από τον Γρύλλο του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων έχασε πάνω από 50 αρνιά, ενώ όπως μας τόνισε, τα τσακάλια του έπνιξαν και δύο μεγάλα σκυλιά.

Οι επιθέσεις είναι συνεχόμενες σε όλη την ορεινή Ηλεία, με τα τσακάλια να φτάνουν ακόμη και μέχρι το βουνό του Κατακόλου.

Τα τσακάλια είναι μικρόσωμα και πανέξυπνα σαρκοφάγα ζώα και επειδή ως είδος είναι προστατευόμενο (σε κάποιο βαθμό), αυτό έχει οδηγήσει στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους, ενώ όταν δεν μπορούν να βρουν τροφή στα ορεινά, κατεβαίνουν πιο νότια και προκαλούν τεράστιες καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο δεκάδων κτηνοτρόφων, που έχουν έτσι πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.

Και δυστυχώς η πολιτεία δεν αποζημιώνει όπως θα έπρεπε τους κτηνοτρόφους που χάνουν ζώα από τα τσακάλια, αφού όπως τονίζει ο κ. Διονυσόπουλος πρέπει να είναι πάνω από 8 τα σκοτωμένα ζώα, για να αποζημιωθεί ο κτηνοτρόφος που εντωμεταξύ έχει πάθει μεγάλη ζημιά.

Παναγιώτης Γριβάκης: «Είμαστε υπέρ της προστασίας του συγκεκριμένου είδους ζώου, όχι όμως εις βάρος των κτηνοτρόφων»

Για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα το οποίο δεν βρίσκει την απαιτούμενη λύση, ο κ. Παναγιώτης Γριβάκης, αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Πατρίς»:

«Είναι μία κατάσταση που επικρατεί τα δύο –τρία τελευταία χρόνια στην περιοχή της ορεινής Ηλείας και συγκεκριμένα στη δημοτική κοινότητα Σκιλλούντος, αλλά και στην περιοχή της Ανδρίτσαινας. Έχω δεχτεί παράπονα από αρκετούς κτηνοτρόφους, ότι δέχονται επιθέσεις από αγέλες τσακαλιών και έχουν υποστεί πολύ μεγάλη οικονομική καταστροφή, αφού τρώνε τα ζώα από τα κοπάδια τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για τον κτηνοτρόφο στο Γρύλλο, έχει χάσει περίπου 50 ζώα το τελευταίο διάστημα και μάλιστα την τελευταία φορά του έφαγαν τα τσακάλια 10 μεγάλα πρόβατα. Κάτι πρέπει να γίνει από πλευρά του Δασαρχείου, πού είναι το αρμόδιο για το συγκεκριμένο είδος ζώου. Είμαστε πάντα στο πλευρό της προστασίας του συγκεκριμένου είδους ζώου, όχι όμως εις βάρος των κτηνοτρόφων που έχουν μεγάλη οικονομική ζημιά από την επίθεση αυτών των ζώων στα κοπάδια τους. Ιδίως αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Θεωρώ ότι κάτι πρέπει να γίνει από πλευράς Δασαρχείου και των υπολοίπων φορέων που εμπλέκονται σε αυτό το κομμάτι, έτσι ώστε να προστατεύονται σε όσο το μεγαλύτερο βαθμό γίνονται αυτοί οι κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή. Πολλές φορές βέβαια υπάρχουν επιθέσεις και από άγρια σκυλιά σε κοπάδια ζώων, αλλά οι τελευταίες επιθέσεις είναι από αγέλες τσακαλιών, τα οποία τα έχουν δει κτηνοτρόφοι να κυκλοφορούν στην περιοχή τους και να προκαλούν πολύ μεγάλα προβλήματα».

Βασίλης Γιακουμής: «Έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να ληφθούν μέτρα, αλλά έως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα»

Η εφημερίδα «Πατρίς» επικοινώνησε με τον δασάρχη Ολυμπίας κ. Βασίλη Γιακουμή ο οποίος μας τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή αυτή από τις αγέλες των τσακαλιών, που έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και ήδη το Δασαρχείο έχει ειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημά. Και φυσικά ζητά να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν πάθει μεγάλες ζημιές, αφού τα άγρια αυτά ζώα έχουν κατασπαράξει πολλά από τα ζωντανά τους.

Χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμής μας τόνισε για το συγκεκριμένο θέμα:

«Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός των τσακαλιών τα οποία προστατεύονται από την πολιτεία ως είδος και έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Αυτά τα τσακάλια έρχονται από την Αρκαδία από το Λύκαιο όρος και τη Μίνθη και ως Δασαρχείο κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βρούμε λύσεις και να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τις επιδρομές αυτών των άγριων ζώων. Εμείς καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους που έχουν πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τον ΕΛΓΑ και τον αρμόδιο κτηνίατρο, έτσι ώστε να γίνει η καταγραφή των ζώων που έχουν δεχτεί επίθεση από τα τσακάλια και τα άλλα άγρια ζώα, προκειμένου να υπάρξουν οι ανάλογες αποζημιώσεις. Γενικά τα τσακάλια είναι πρόβλημα τον τελευταίο καιρό στην περιοχή. Εμείς έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να ληφθούν μέτρα, αλλά έως τώρα δεν έχει γίνει κάτι πάνω σε αυτό το πρόβλημα».

Κώστας Διονυσόπουλος: «Μου έχουν σκοτώσει πάνω από 250 ζωντανά και δεν με αποζημιώνει κανείς»

Σε επικοινωνία που είχαμε και με τον κτηνοτρόφο Κώστα Διονυσόπουλο από τον Γρύλλο, ο οποίος έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά από την επίθεση των τσακαλιών, και ο οποίος μας τόνισε ότι δεν έχει βρει καμία απολύτως βοήθεια από την Πολιτεία και ότι αυτό το πρόβλημα είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Χαρακτηριστικά ο κ. Διονυσόπουλος μας τόνισε για το θέμα:

«Τις τελευταίες ημέρες τα τσακάλια επιτέθηκαν και πάλι στα πρόβατα μου και μάλιστα χθες (σ.σ προχθές) ήρθαν έξω από το στάβλο και ούρλιαζαν. Μου πνίξανε και δύο μεγάλα σκυλιά και μάλιστα επιτέθηκαν και σε εμένα. Είναι ο τρίτος χρόνος που έχω αυτό το μεγάλο πρόβλημα και μου έχουν πνίξει 250 ζωντανά έως τώρα. Μέχρι πέρσι νόμιζα ότι είναι σκυλιά και δεν έλεγα τίποτα προκειμένου να διαπιστώσω τι πραγματικά γίνεται. Τελικά όμως αποδείχτηκε ότι είναι τσακάλια. Και αυτό αφού δεν τα τρώνε τα ζωντανά, απλά τα πιάνουνε από το λαιμό και τους πίνουν το αίμα. Μόνο όταν δεν βρίσκουν να φάνε δυο-τρεις μέρες πάνε και τρώνε το κρέας του σκοτωμένου ζώου. Δυστυχώς δεν με έχει βοηθήσει κανείς. Θέλω να ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος άφησε ελεύθερα αυτά τα ζώα και μας έχουν καταστρέψει.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, έχω πάρει επανειλημμένα τον ΕΛΓΑ στην Πάτρα και μου λένε ότι από 8 ζωντανά και κάτω δεν μπορούν να αποζημιώσουν. Δεν έρχεται δηλαδή ο κτηνίατρος για να εκτιμήσει τη ζημιά. Αυτά δεν κάνουν τη ζημιά με μία επίθεση, αλλά συνεχόμενα. Και αν δεν δουν αντίσταση προχωράνε περισσότερο. Τη μία φορά σκοτώνουν 8 ζωντανά, την άλλη 6 και την άλλη 10. Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Αυτά δυστυχώς δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με δολώματα διότι έχουν μάθει στο φρέσκο αίμα. Πέρσι είχα βάλει 300 ευρώ σε δολώματα, αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Πρέπει να ακούσεις πώς σκούζουν όταν πλησιάζουν τον στάβλο με τα ζωντανά. Σου σηκώνεται η τρίχα σε όλο σου το κορμί.

Έχουμε υποστεί πολύ μεγάλη καταστροφή, όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι κτηνοτρόφοι. Όποιος θέλει να προστατεύσει αυτά τα ζώα πρέπει να τα περιφράξει και να τα ταΐζει και να μην τα αφήνει ελεύθερα στη φύση και να καταστρέφουν περιουσίες. Όλοι οι τσοπάνηδες στην περιοχή έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ενός του σκότωσαν 20 ζώα μέσα σε ένα βράδυ. Υπάρχουν τσακάλια στην Αρκαδία, ενώ φτάνουν μέχρι και πίσω από το δάσος στο Κατάκολο».

Από xiromeropress