Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Τετάρτη βράδυ της 23ης Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, (πλατεία Δημοκρατίας), ξεκίνησε το καθιερωμένο Διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ  θα διαρκέσει μέχρι και την 27η Αυγούστου.

Ξεκίνησε με τα χορευτικά της πόλης του Αγρινίου. Συμμετείχαν με την σειρά που εμφανίστηκαν:

  1. Σύλλογος Σαρακατσάνων Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας.
  2. Σύλλογος τα Μανουσάκια
  3. Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου
  4. Σύλλογος Ζορμπάς
  5. Χορευτικά Τμήματα  Δήμου Αγρινίου
  6. Παραδοσιακό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αγρινίου
  7. Παγκρήτιος Σύλλογος
  8. Αγραφιώτες Σαρακατσάνοι
  9. Μερακλήδες
  10. Σύλλογος Ρίζες
  11. Το Χοροστάσι

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε άψογα ο υπεύθυνος της εκδήλωσης κ.Θεοφάνης Τσιάμης.

Καλωσόρισε τις εκατοντάδες των Αγρινιωτών που κατέκλυσαν την μεγάλη πλατεία και κάλεσε στο βήμα την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου κυρία Μαρία Παπαγεωργίου η οποία χαιρέτησε το κοινό με τα παρακάτω λόγια:

«Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι. Ένα ακόμα Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών ξεκινά στην πόλη μας. Θα διαρκέσει τέσσερες μέρες. Από αύριο έως την Κυριακή. Θα απολαύσουμε αύριο και την Κυριακή την παράσταση απ’ τα υπέροχα χορευτικά συγκροτήματα εδώ στην πλατεία της πόλης μας, αλλά και τις ενδιάμεσες μέρες θα χορέψουν και σε κοινότητες του Δήμου μας. Θα συναντηθούν όπως ακούσατε συγκροτήματα από δέκα χώρες, από όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη μας. Εξαιρετικά συγκροτήματα και ποιοτικά. Θα συναντηθούν παράδοση και πολιτισμός από τόσες διαφορετικές χώρες, από τόσες διαφορετικές κουλτούρες. Σήμερα όμως, όπως συνηθίζουμε κάθε χρόνο, γίνεται μία μεγάλη γιορτή, η λεγόμενη Ελληνική Βραδιά. Συγκροτήματα από όλο τον Δήμο Αγρινίου, από συλλόγους και φορείς, είναι σήμερα εδώ να χορέψουν για όλους εμάς, αλλά και να χορέψουν για να υποδεχθούν τους ξένους φίλους μας. Θέλω να αναφέρω τα συγκροτήματα που θα χορέψουν γιατί τους αξίζουν συγχαρητήρια, τους αξίζει ένα χειροκρότημα επειδή είναι εξαιρετικά συγκροτήματα και συμμετέχουν σε φεστιβάλ στις χώρες τους αλλά και στο εξωτερικό. Είναι λοιπόν ο σύλλογος  Σαρακατσάνων Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας. Τα Μανουσάκια, η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, ο Ζορμπάς, ο Δήμος Αγρινίου τα τμήματα τα χορευτικά του Δήμου μας, το Παραδοσιακό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αγρινίου, Παγκρήτιος, Αγραφιώτες Σαρακατσάνοι, Μερακλήδες, Ρίζες, Χοροστάσι, ένα χειροκρότημα για όλους. Σας εύχομαι να απολαύσετε μια υπέροχη βραδιά με υγεία!»

Η κυρία Παπαγεωργίου ανακοίνωσε και την «έκπληξη» της βραδιάς, την βράβευση του κ. Ιωάννη Κάτσιου για την πολύχρονη προσφορά του στην παράδοση και τον Πολιτισμό.

Παρέδωσε λοιπόν στον κ. Κάτσιο μία μεταλλική πλακέτα, εκ μέρους του Δημάρχου Αγρινίου κυρίου Γεωργίου Παπαναστασίου.

Ο παλαίμαχος κύριος Κάτσιος ευχαρίστησε με τα παρακάτω λόγια: «Ευχαριστώ το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αγρινίου που μου κάνει την τιμή σήμερα να με καλέσει εδώ. Πριν λίγα χρόνια με τίμησε η Γυμναστική Εταιρεία, 15 Αυγούστου με τίμησαν οι Πόντιοι Αιτωλοακαρνανίας και σήμερα ο Δήμος Αγρινίου. Για μένα είναι μια μεγάλη χαρά, είμαστε όλοι εργάτες της παράδοσης. Ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά!»

Η κυρία Παπαγεωργίου μίλησε για τον βραβευμένο λέγοντας: «Ο κύριος Γιάννης Κάτσιος έχει συνδέσει το όνομά του με τον παραδοσιακό χορό. Είναι από τους πρωτεργάτες. Πάνω σε αυτόν ξεκίνησαν οι πρώτοι σύλλογοι και στην συνέχεια αποτέλεσε έμπνευση και για πολλούς άλλους συλλόγους. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για ότι έκανε στον τομέα της παράδοσης και του πολιτισμού. Και του αξίζουν πολύ περισσότερα από το να τον τιμούμε εδώ σήμερα, έπεται και συνέχεια!».

Ο υπεύθυνος της εκδήλωσης κύριος Τσιάμης ζήτησε μια «μεγάλη χάρη» από τον πρωτεργάτη της παράδοσης. Τον παρακάλεσε να αφιερώσει ένα κλέφτικο τραγούδι στους καλεσμένους Αγρινιώτες.

Κι εκείνος ανταποκρινόμενος χάρισε το τραγούδι στους νέους και ξεκίνησε με την στεντόρεια φωνή του το κλέφτικο «Ζαπαντοβράχωρο».

Ακολούθησαν τα Αγρινιώτικα χορευτικά  συγκροτήματα που χόρεψαν από τρείς χορούς το καθένα.

Όταν αποχωρούσαν από το πάλκο οι θεατές τους χειροκροτούσαν αλλά πολλές φορές και ενδιάμεσα των χορών.

Λίγο πριν τα Κρητικά παλικάρια  του Παγκρήτιου ανέβουν στην σκηνή, οι χορευτές που ήρθαν από την άπω Ανατολή στην πόλη μας, πέρασαν με τάξη, γρηγοράδα  και σκυφτά, για να μην εμποδίσουν την θέα των καθισμένων, ο ένας πίσω από τον άλλον και κάθισαν μπροστά στις σειρές των καθισμάτων.

Εμείς εντυπωσιαστήκαμε από το μικρό αυτό παράδειγμα ανατολίτικου πολιτισμού, κι αυτοί παρακολούθησαν εκστατικοί τους χορούς των Αγρινιωτών.

Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά, κι ας έκανε και λίγη ζέστη.

Πολύς κόσμος έμεινε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης σχεδόν μέχρι λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου το βράδυ η συνέχεια.

Στις 8.00 μ.μ. Παρέλαση από το Πάρκο ως την Πλατεία.

Στις 9.00 μ.μ. Επίσημη Τελετή Έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Θα συμμετάσχουν  χορευτικά από την Αρμενία,  Εκουαδόρ, Ιαπωνία, Ισπανία,  Ιταλία,  Κροατία,  Κύπρο,  Πολωνία,  Ουρουγουάη και Ταϊβάν.

Α.Κ.Κ.

Από xiromeropress