Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣΜηλιά, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου,με παλαιά πετρόκτιστα σπίτια

Μηλιά, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου,με παλαιά πετρόκτιστα σπίτια


Οι κάτοικοι του χωριού, συντηρούν τα παλαιά πετρόκτιστα σπίτια ή κτίζουν καινούργια, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο κτισίματος
Η Μηλιά, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου, ξεπετάγεται στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, καθώς βρίσκεται σκαρφαλωμένη στα 1.300 μέτρα υψόμετρο. Η απόσταση από το Μέτσοβο είναι μόλις 20 χλμ. και από τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα… μία ανάσα, έτσι θα λέγαμε ότι είναι ιδανικός σταθμός για ημερήσια εκδρομή!
Η Μηλιά ή Αμέρου (στην τοπική βλάχικη διάλεκτο) συγκαταλέγεται στα βλαχοχώρια της Πίνδου, ενώ έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Τα παλαιά τρίχωρα πετρόκτιστα σπίτια με τον οντά, το σαράι και τον χωτζιαρέ «κλέβουν» τις εντυπώσεις, ενώ δένουν τόσο αρμονικά με το τοπίο.
Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου και λέγεται ότι το χωριό δεν έχει ανεργία, αφού η τέχνη της επεξεργασίας του ξύλου περνά από γενιά σε γενιά. Οι Μηλιώτες δίνουν μορφή στο ξύλο κατασκευάζοντας βαρέλια, οικιακά σκεύη και άλλα χρήσιμα είδη. Κάθε οικογένεια στη Μηλιά έχει και ένα εργαστήριο επεξεργασίας ξύλου, ενώ το χωριό διαθέτει και δύο δασικούς συνεταιρισμούς που δίνουν εργασία στους κατοίκους του χωριού.




Την προσοχή του επισκέπτη τραβά η βαλσαμωμένη αρκούδα στο κέντρο του χωριού. Το ζώο βρέθηκε τραυματισμένο από κάτοικο της περιοχής και πέθανε την ίδια ημέρα. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να το βαλσαμώσουν, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής. Η βαλσαμωμένη αρκούδα έχει τοποθετηθεί σε μία γυάλινη κατασκευή.
ΠΗΓΗ news.gr/