Πωλίνα Φιλίππου, είναι ψυχολόγος ενώ ο Γρηγόρης Βαΐτσας, φυσικός. Με καταγωγή από την πρωτεύουσα της Ελλάδος, έφτασαν στο Λονδίνο πριν 20 χρόνια για σπουδές. Γνωρίστηκαν στο Λονδίνο και παρέμειναν σε αυτό μέχρι σήμερα. Πρόσφατα αποκτήσανε κι έναν γιο, τον Ιάσονα, που είναι 1.5 ετών. Δουλέψανε και οι δύο για κάποια χρόνια, ο καθένας στον τομέα του και κάποια στιγμή αποφασίσανε ότι θέλανε να κάνουμε κάτι δικό τους. Κάτι το οποίο θα τους έφερνε λίγο πιο κοντά στην Ελλάδα. Κάτι που να είχε άρωμα και γεύσεις από Ελλάδα. «Πάντα είχαμε μία ιδιαίτερη σχέση με την ελληνική γαστρονομία. Θέλαμε να βοηθήσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στην ανάδειξη της στο εξωτερικό. Οπότε κάπως έτσι ξεκινήσαμε», μας λέει η Πωλίνα κι ο Γρηγόρης στο HumanStories.
Το γαστρονομικό τους ταξίδι ξεκίνησε στην Ελλάδα. Στην Πωλίνα και τον Γρηγόρη αρέσει να μαγειρεύουν και να τρώνε. Να ανακαλύπτουν συστατικά, συνταγές και καινούργιες γεύσεις. Τους μάγεψαν τα νέα πρωτοποριακά ελληνικά προϊόντα κι αποφάσισαν ότι με αυτό το γαστρονομικό ταξίδι θα ταξίδευαν την Ελλάδα στην καρδιά του Λονδίνου…στη Νησίδα της Ελιάς μας, στο Ιsle of olive.
Η Νησίδα της Ελιάς κοσμεί το Λονδίνο κι έχει αποκτήσει φανατικούς πελάτες…

«Η ελιά είναι στην καρδιά της ελληνικής γαστρονομίας αλλά και της Μεσογειακής Διατροφής γενικότερα. Στο κατάστημά μας έχουμε δώσει πολύ ιδιαίτερη θέση στην ελιά και στο ελαιόλαδο. Οπότε θέλαμε αυτό να αντικατοπτρίζεται και στην ονομασία. Το Isle of Olive πέραν του ότι μας ακούγεται ωραία, συμβολίζει και το γεγονός ότι επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό νησί γεύσεων μέσα στην καρδιά του Λονδίνου».
«Στα διαστήματα που περνούσαμε στην Ελλάδα και στις διάφορες περιοχές που είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε πάντα γοητευόμασταν από τα γευστικά μυστικά που ανακαλύπταμε και θέλαμε με κάποιο τρόπο να τα φέρουμε μαζί μας πίσω στο Λονδίνο. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια διαπιστώναμε μια «αναγέννηση» αν μπορούμε να το πούμε έτσι, σε ό,τι έχει να κάνει με την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα και τη δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων, που επάξια μπορούν να σταθούν στη διεθνή σκηνή. Το ότι γνωρίζαμε πολύ καλά πως αυτά τα προϊόντα απουσίαζαν από την πόλη του Λονδίνου, μας έδωσε το έναυσμα για να δημιουργήσουμε το Isle of Olive».
Το isle of Olive, είναι ένας ξεχωριστός χώρος. Μπορείς να βρεις τα πάντα, από λάδι μέχρι ελληνική σοκολάτα. Σκηνικό ελληνικής ταινίας. Το παντοπωλείο της γειτονιάς, που διαθέτει και ένα μικρό καφενείο, με μικρά γκουρμεδιάρικα πιάτα. Όπου η επαφή του κόσμου με τους μικρούς σεφ αποκτά άλλη διάσταση… «Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια σύγχρονη αισθητική στο κατάστημά μας η οποία να ανταποκρίνεται και στο προσωπικό μας γούστο. Τελικά έχει και κάτι από παλιά ελληνική ταινία. Ίσως μας βγήκε ασυνείδητα. Οι πελάτες μας, έχουν ανταποκριθεί και στην αισθητική αλλά και στο περιεχόμενο. Αυτό που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι πρώτα απ’ όλα ένα πάνελ που μοιάζει με ταχυδρομικές θυρίδες απ’ όπου αναδύονται τα πιο γνωστά βότανα της Ελλάδας. Όπως ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού και άλλα. Αυτό τους κεντρίζει και οπτικά αλλά κυρίως οσφρητικά αφού μπαίνοντας στο κατάστημα είναι σαν να έχουν διακτινιστεί σε μια περιοχή της Ελλάδας με τις αντίστοιχες μυρωδιές. Τα υπόλοιπα είναι δική μας δουλειά», επισημαίνουν με καμάρι η Πωλίνα κι ο Γρηγόρης…

Ενα πάνελ που μοιάζει με ταχυδρομικές θυρίδες απ’ όπου αναδύονται τα πιο γνωστά βότανα της Ελλάδας…
Αρκετά από τα φαγητά που προσφέρουν, τα μαγειρεύουν οι ίδιοι με υλικά από προϊόντα που πουλάνε. Οι πελάτες τους γνωρίζουν την ποιοτική διατροφή και δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα του «Isle of Olive». Ενώ οι γευσιγνωσίες που διοργανώνουν, βοηθούν πολύ στην προώθηση των προϊόντων. Με τη γευσιγνωσία οι πελάτες τους «εκπαιδεύονται». Μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για το προϊόν και την καταγωγή τους. «Είναι πολύ βασικό μέρος της δουλειάς μας και κάτι το οποίο εκτιμάται πολύ», μας λέει η Πωλίνα και συνεχίζει: «Η γευσιγνωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική και έχουμε δώσει μεγάλο βάρος σε αυτό το κομμάτι. Διοργανώνουμε αρκετά συχνά βραδιές γευσιγνωσίας όπου καλεσμένοι μας σέφ ετοιμάζουν ιδιαίτερες συνταγές από την Ελλάδα αλλά και την Μεσόγειο. Επίσης οι γευσιγνωσίες Ελληνικών κρασιών που διοργανώνουμε και οι οποίες εστιάζουν στις Ελληνικές ποικιλίες είναι πολύ δημοφιλείς και έχουν αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια».
Βραδιές γευσιγνωσίας, με σπουδαίας θρεπτικής σημασίας ελληνικά προϊόντα και μοναδικά ελληνικά κρασιά…

Πώς γίνεται όμως η επαφή με τους παραγωγούς; «Με διάφορους τρόπους. Πολλούς παραγωγούς τους έχουμε προσεγγίσει εμείς μέσα από επισκέψεις μας σε εκθέσεις και άλλη έρευνα. Κι άλλοι μας έχουν προσεγγίσει οι ίδιοι».
Στη νησίδα της Ελιάς, η Ελλάδα βρίσκεται παντού. Μοιράζει απλόχερα χαμόγελα, γνώσεις, γεύσεις, αρώματα αλλά κυρίως όμορφες στιγμές. «Το μαγαζί μας, είναι ένας χώρος που έχουμε χτίσει με στοργή και μεράκι. Αντικατοπτρίζει την Ελλάδα που με αγάπη έχουμε εμείς κλείσει μέσα μας και ευελπιστούμε ότι περιέχει κάποια από τα καλύτερα στοιχεία της. Αυτά προσπαθούμε να μοιραστούμε με τους κατοίκους του Λονδίνου».
humanstories.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *