Στην Ελλάδα, περιπέτειες των ηρώων του Ντίσνεϋ είχαν εκδοθεί τη δεκαετία του ’50 μέσω του περιοδικού Γέλιο και Χαρά των εκδόσεων Πεχλιβανίδη, όμως η δημοσίευσή τους διακόπηκε άδοξα όταν ο Έλληνας εκδότης έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει τον τίτλο Μίκυ. Αυτό προκάλεσε τη δικαστική παρέμβαση της Αμερικανικής εταιρείας που κατείχε και τα πνευματικά δικαιώματα.
Στις αρχές του 1966 ο εκδότης του περιοδικού «Γυναίκα», Ευάγγελος Τερζόπουλος, εξασφάλισε την άδεια να φέρει ξανά τον Μίκυ Μάους στην Ελλάδα, αλλά και γενικά να δημοσιεύει κόμικς με τους ήρωες του Ντίσνεϋ.
Το σχεδιασμό του περιοδικού ανέλαβε ο μεγάλος του γιος Χρήστος, ο σημερινός ιδιοκτήτης της ΝΕΑΣ ΑΚΤΙΝΑΣ Α.Ε.
Το πρώτο ελληνικό τεύχος εμφανίσθηκε στα περίπτερα την Παρασκευή 1η Ιουλίου του 1966, είχε τίτλο «Στις πηγές των Μογγόλων» (από την περιεχόμενη ιστορία του Ιταλού καρτουνίστα Ρομάνο Σκάρπα, ενώ υπήρχε και μία δεύτερη με ήρωα το Ντόναλντ Ντακ σχεδιασμένη από τον Καρλ Μπαρκς).

Στο εξώφυλλο υπήρχε σχέδιο του Πωλ Μάρρυ που παρίστανε το Μίκυ να κουβαλά με το αριστερό του χέρι μια βαλίτσα και με το δεξί το σκύλο του Πλούτο.
Κόστιζε 3 δρχ. και αριθμούσε 52 σελίδες.
Την Παρασκευή 29 Απριλίου 1994 κυκλοφόρησε το τεύχος Νο 1450 μαζί με το οποίο δινόταν ως δώρο η ανατύπωση του Τεύχους Νο 1. Οι διαφορές της ανατύπωσης από το πρωτότυπο τεύχος ήταν οι εξής τρεις:
– Το μεγαλύτερο μέγεθος (Η ανατύπωση είχε το ίδιο μέγεθος με το τεύχος Νο 1450)
– Η ποιότητα χαρτιού στο εξώφυλλο (γυαλιστερό εξώφυλλο στην ανατύπωση)
– Μη αναγραφή του εκδοτικού οίκου (Ε. Χ. ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ) στο εξώφυλλο της ανατύπωσης.
Σήμερα το πρωτότυπο 1ο τεύχος του Μίκυ Μάους θεωρείται από τους συλλέκτες ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα ελληνικά κόμικς καθώς έχει κλείσει 49 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του.
Το τεύχος αυτο το είχα απόκτησει με 3 δραχμες την πρωτη μερα που κυκλοφορησε απο το ψιλικατζίδικο του Γαρουφαλη (Γουναρη και Αγ.Δημητρίου) καθως γύριζα απο το απογευματινό παιχνίδι στην πλατεία Ομονοίας …στην όμορφη Πατρα , αργοτερα το πρωτο μου τευχος χαθηκε και τώρα το εχω σε αντίγραφο.

17 Οκτωβρίου του 1937 έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ τα 3 πανομοιότυπα ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι. Δημιουργοί των τριών ανιψιών του Ντόναλντ θεωρούνται οι Τεντ Όσμπορν και Αλ Ταλιαφέρο .
Η πρώτη τους εμφάνιση στα κινούμενα σχέδια ήταν στην ιστορία Τα ανίψια του Ντόναλντ το 1938 και έκτοτε έχουν εμφανιστεί σε αμέτρητες σειρές κινουμένων σχεδίων, ταινίες και κόμικς.

Ο Χιούη, ο Λιούη και ο Ντιούη είναι μέλη της φανταστικής Λέσχης των Μικρών Εξερευνητών η οποία τους παρέχει και το περίφημο βιβλίο της με συμβουλές και πληροφορίες πολύ χρήσιμες στις διάφορες περιπέτειες που μπλέκουν τα ανίψια ακολουθώντας τόσο τον Ντόναλντ, όσο και τον άλλο θείο τους, τον τσιγγούνη Σκρούτζ.

Snoopy είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας από Charles M. Schulz .
O Snoopy ξεκίνησε τη ζωή του ως ένας συμβατικός σκύλος, αλλά τελικά εξελίχθηκε δυναμικός χαρακτήρας και από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές κόμικς στον κόσμο.
Ο Snoopy, έχει τα γενέθλια όταν έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά σε εικονογραφημένη ιστορία στις 4 Οκτωβρίου του 1950, ακολούθησε η προβολή της πρώτης ταινίας .
Ο snoopy συνήθως είναι ένας σιωπηλός σκύλος που εκφράζεται με σκέψεις που αποτυπώνονται με τις γνωστές φυσαλίδες και χωρίς φωνή.

Ο Μπαγκς Μπάνι, ο αλανιάρης και σκανδαλιάρης γκρι λαγός, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ήρωες των κινουμένων σχεδίων. Υπήρξε το αντίπαλο δέος του Μίκυ Μάους, στην προσπάθεια της Warner να ανταγωνισθεί τη Disney.
Γεννήθηκε στις αρχές του 1940 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, από τη συνεισφορά τεσσάρων σχεδιαστών (Μπομπ Κλάμπετ, Τσακ Τζόουνς, Φριζ Φρίλενγκ, Ρόμπερτ ΜακΚίμσον) και του ηθοποιού Άρθουρ Ντέιβις, που δάνεισε τη φωνή του. Το πλήρες όνομά του είναι Τζορτζ Γουάσινγκτον Μπάνι. Έγινε, όμως, γνωστός με το παρατσούκλι Μπαγκς (τρελούτσικος). Η προφορά του είναι ένα μίγμα κάποιου που ζει μεταξύ Μπρονξ και Μπρούκλιν.
Ο σκανδαλιάρης λαγός βρίσκεται σε διαρκείς κόντρες με τους Έλμερ Φαντ, Γιοσεμάιτ Σαμ, Μάρβιν τον Αρειανό, Ντάφι Ντακ και Γουάιλ Κογιότ, από τις οποίες πάντα βγαίνει κερδισμένος. Ο Τσακ Τζόουνς ανησυχούσε αρχικά για την αποδοχή που θα έχει στο κοινό ένας επιθετικός χαρακτήρας, που θα έβγαινε πάντα νικητής. Γι’ αυτό έκανε τον Μπαγκς Μπάνι ένα συμπαθητικό ήρωα και τους ανταγωνιστές του πονηρούς, θρασείς και απειλητικούς.
Ο Μπαγκς Μπάνι σε πρωτόλεια μορφή εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το 1938. Η αληθινή προσωπικότητά του αναδύθηκε στην ταινία του σπουδαίου καρτουνίστα Τεξ Άβερι Ένας άγριος λαγός, που έκανε πρεμιέρα στις 27 Ιουλίου 1940. Ο λαγός βγαίνει από τη φωλιά του για να πει στον Έλμερ Φαντ την περίφημη ατάκα «Eh, what’s up, doc?», που αποτελεί έκτοτε το σήμα κατατεθέν του, μαζί βεβαίως με το καρότο του.
Τη δεκαετία του ’40 ο Μπαγκς Μπάνι ήταν αρκετά δημοφιλής μέσα από τις σειρές κινουμένων σχεδίων Looney Tunes και Merrie Melodies, που παίζονται μέχρι τις μέρες μας από τα τηλεοπτικά κανάλια.
Την τελευταία εικοσαετία ο Μπαγκς Μπάνι έκανε αισθητή την παρουσία του σε ταινίες μεγάλου μήκους. Το 1988 συναντά για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη τον μεγάλο του αντίπαλο στο ταμείο Μίκυ Μάους, στην ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ». Το 1996 συμπρωταγωνιστεί με τον σπουδαίο μπασκετμπολίστα Μάικλ Τζόρνταν στην ταινία του Τζο Πίτκα Διαστημικά Καλάθια (Space Jam) και το 2003, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τζο Ντάντε, αναζητά με τους άλλους ήρωες των Looney Tunes το μυθικό διαμάντι του Μπλε Πιθήκου στις ζούγκλες της Αφρικής, στην περιπέτεια Looney Tunes: Επιστροφή στην δράση.

Ο Τιραμόλα είναι χαρακτήρας κόμικ. Πρωτοσχεδιάστηκε το 1952 σε σενάριο του Ρομπέρτο Ρέντσι και σχέδιο του Τζόρτζιο Ρεμπούφφι. Κυκλοφόρησε σε ομώνυμο περιοδικό. Το βασικό χαρακτηριστικό του ήρωα ήταν ότι το σώμα του ήταν φτιαγμένο από καουτσούκ, κι έτσι είχε τη δυνατότητα να εκτείνει τα μέλη του για πολλά μέτρα έως και χιλιόμετρα. Ο χαρακτήρας ήταν ένα απλό σχέδιο, με μαύρες γραμμές για σώμα, οβάλ πρόσωπο, έναν κύλινδρο για μύτη και ημίψηλο καπέλο.
Τα κόμικς του Τιραμόλα κυκλοφόρησαν στην Ιταλία για αρκετά χρόνια, και υπήρχαν στην αγορά μέχρι τη δεκαετία του ’80. Στη δεκαετία του ’90 το κόμικ έγινε ξανά της μόδας και κυκλοφόρησε από άλλες εκδόσεις, με νέες ιστορίες και μοντέρνο σχέδιο, χωρίς όμως επιτυχία.
Στην Ελλάδα το περιοδικό πρωτοκυκλοφόρησε το 1970, από τον εκδοτικό οίκο Καμπανά. Στο περιοδικό εμφανίζονταν εκτός από τον Τιραμόλα και άλλοι ήρωες, όπως οι Πέπο και Κάρλο, ο λύκος Πουγκατσώφ, ο ινδιάνος Καριμπού και ο υπερήρωας Μίστερ Ματζέστικ.

Woody woodpecker Γούντυ ο τρυποκάρυδος
Χαρακτήρας των κινουμένων σχεδίων με σήμα κατατεθέν το χαρακτηριστικό γέλιο, που τον έκανε διάσημο.
Ο Γούντυ είναι ένας σκανδαλιάρης ανθρωπόμορφος τρυποκάρυδος, που γεννήθηκε στα στούντιο του Γουόλτερ Λάντζ. Στον αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστός ως Woody Woodpecker. Δημιουργός του ο Μπεν «Μπαγκς» Χαρνταγουέι, που είχε καθοριστική συμβολή στον σχεδιασμό του Μπαγκς Μπάνι και του Ντάφι Ντακ , όταν δούλευε στα στούντιο της Γουόρνερ. Η ιδέα ανήκε στην σύζυγό του Λαντζ, Γκρέισι.
Στα τέλη της δεκαετίας του τριάντα ο Γουόλτερ και η Γκρέισι αποφάσισαν να περάσουν λίγες μέρες ξενιασιάς με το τροχόσπιτό τους στην λίμνη Σέργουντ της Καλιφόρνιας. Όμως , ένας θορυβώδης τρυποκάρυδος δεν τους άφηνε να κλείσουν μάτι τις νύχτες . Οταν μετά από μιά ξαφνική νεροποντή το τροχόσπιτο έμπασε νερά, έμαθαν για τα καλά ότι το συμπαθέστατο πτηνό είχε κάνει κόσκινο την οροφή με τα ραμφίσματά του. Από την περιπέτειά τους αυτή γεννήθηκε μια μεγάλη μορφή των κινουμένων σχεδίων.
Η κινηματογραφική πρεμιέρα του Γούντι έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1940 στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Knock, Knock». Γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία και έγινε ο πρωταγωνιστής των στούντιο του Λαντζ, αντικαθιστώντας τον λαγό Οσβαλντ. Ο Γούντι υπήρξε το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μιάς γενιάς κινουμένων σχεδίων που εμφανίσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του σαράντα. Ηταν αυθάδης, επιθετικός και παρενοχλούσε τον κόσμο χωρίς λόγο και αιτία, μόνο και μόνο για να κάνει την πλάκα του. Ηταν ένας «κωλοπαιδαράς» με τα όλα του. Στην συνέχεια μαλάκωσε, αλλά κάποια από τα κουσούρια του έμειναν, γιατί ως γνωστόν «έξις, δευτέρα φύσις».
Ο Γούντι πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες και γνώρισε νέα δόξα την δεκαετία του πενήντα, όταν απέκτησε την δική του τηλεοπτική εκπομπή «The Woody Woodpecker Show», που προβλήθηκε και στην Ελλάδα από την ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα. Ο Γούντι είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα των κινουμένων σχεδίων και γι’αυτό το λόγο η κινηματογραφική βιομηχανία των ΗΠΑ τον τίμησε μ’ ένα αστέρι στo πεζοδρόμιο της περίφημης Λεωφόρου της Δόξας στο Χόλιγουντ. Βρίσκεται στην διεύθυνση Λεωφόρος Χόλιγουντ 7000, ενώ η προσωπική του ιστοσελίδα του Γούντι στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
www.woodywoodpecker.com
πηγη syllektiko-pazari.blogspot.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *