Το Τσερνόμπιλ είναι τώρα εμπόλεμη ζώνη- Το χειρότερο σενάριο των εθνών με πυρηνική ενέργεια σε πόλεμο θα περιλάμβανε ισοδύναμους αντιπάλους που θα πολεμούσαν για ένα μακρύ διάστημα
Ηεισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει αρκετές πυρηνικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εσκεμμένων ή ακούσιων στρατιωτικών επιθέσεων ή κυβερνοεπιθέσεων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Εξάλλου, η διαταγή του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, ίσως αποτελεί μέρος ενός μοτίβου των κατασκευασμένων απειλών της Μόσχας προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της.

Υπάρχει επίσης η προφανής δυσκολία της ασφαλούς λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων σε περίοδο πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας διενέργειας επιθεωρήσεων διασφαλίσεων . Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, παραμένει η πιθανότητα η σύγκρουση να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Αντίποινα
Φαίνεται πολύ απίθανο είτε ένα έθνος – είτε οποιαδήποτε ομάδα – να στοχεύσει σκόπιμα πυρηνικούς αντιδραστήρες ή αποθήκες αναλωμένου καυσίμου στην τρέχουσα σύγκρουση. Αλλά αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μια «συμφωνία κυρίων» να μην στοχεύουν πυρηνικούς σταθμούς, πόσο καιρό θα διαρκούσε αυτή η συμφωνία σε έναν πόλεμο που ενδεχομένως κρατήσει χρόνια;

Οποιοδήποτε κράτος μπορεί να επιλέξει να κλείσει τους αντιδραστήρες του για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους. Αυτή θα ήταν μια διαχειρίσιμη και σοφή απόφαση, για μια χώρα με περιορισμένη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια, αλλά θα ήταν ανέφικτο για χώρες με μεγάλη εξάρτηση.

Και εάν υπάρξει επίθεση σε αντιδραστήρα ή αποθήκη αναλωμένου καυσίμου, που οδηγεί σε καταστροφή σε κλίμακα Τσερνομπίλ ή Φουκουσίμα – είτε σκόπιμη είτε τυχαία, είτε υποκινείται από μια ομάδα έθνους-κράτους- τα μέτρα αντιμετώπισης καταστροφών θα ήταν πιθανότατα χαοτικά και θλιβερά ανεπαρκή .

Ένα χτύπημα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ή αποθήκες απορριμμάτων ενός αντιμαχόμενου έθνους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα που μοιάζουν με πολλές καταστροφές σε κλίμακα Τσερνομπίλ ή Φουκουσίμα.

Σύγκρουση
Ακόμη και αν αποφευχθεί η καταστροφή, η σοφία της λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων θα επανεξεταζόταν μετά τον πόλεμο.

Οι πυρηνικοί σταθμοί είναι προανεπτυγμένα ραδιολογικά όπλα. Ειλικρινά, η ανθρωπότητα μπορεί να έχει τη σοφία να καταργήσει σταδιακά τη χρήση προανεπτυγμένων ραδιολογικών όπλων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πριν τα πυρηνικά έθνη ξεκινήσουν πόλεμο και προκαλέσουν ηθελημένα ή ακούσια πυρηνικές καταστροφές.

Η τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αποτελεί μια δοκιμαστική περίπτωση του παραπάνω πολεμικού παιχνιδιού. Το χειρότερο σενάριο των εθνών με πυρηνική ενέργεια σε πόλεμο, θα περιλάμβανε ισοδύναμους αντιπάλους που θα πολεμούσαν έναν μακρύ πόλεμο. Η τρέχουσα σύγκρουση δεν είναι τόσο ένας πόλεμος όσο μια εισβολή σε ένα ασθενέστερο έθνος-κράτος από έναν ισχυρό αντίπαλο. Το πιθανότερο είναι, ότι δεν θα διαρκέσει για χρόνια όπως κάνουν ορισμένοι πόλεμοι. Τούτου λεχθέντος, η σύγκρουση που σιγοβράζει που θα εκτείνεται για χρόνια είναι πιθανή, επομένως οι πυρηνικοί σταθμοί θα παραμείνουν σε κίνδυνο.

Καταστροφή
Η Ρωσία έχει πολλές χιλιάδες πυρηνικά όπλα. Η Ουκρανία παραχώρησε την κυριότητα και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στην Ουκρανία, στη Ρωσία στον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου, αν και αυτό δεν εμπόδισε τον Πούτιν να επικαλείται το φάσμα ενός ανύπαρκτου ουκρανικού προγράμματος πυρηνικών όπλων τις τελευταίες ημέρες.

Οι 38 αντιδραστήρες της Ρωσίας, παρέχουν το 20,6 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Οι 15 αντιδραστήρες ισχύος της Ουκρανίας, σε τέσσερις τοποθεσίες παράγουν το 51,2 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ο κίνδυνος μιας ακούσιας επίθεσης σε αντιδραστήρες ή αποθήκες πυρηνικών αποβλήτων, είναι κάπως υψηλότερος από μια σκόπιμη επίθεση. Η Ρωσία μόλις πήρε τον έλεγχο της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνομπίλ. Οι αντιδραστήρες έκλεισαν όλοι εδώ και πολύ καιρό, αλλά τα πυρηνικά απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας παραμένουν επί τόπου.

Είναι κατανοητό, ότι τα απόβλητα που αποθηκεύονται στο Τσερνομπίλ θα μπορούσαν να χτυπηθούν εάν και όταν η Ουκρανία επιχειρήσει να ανακτήσει τον έλεγχο της τοποθεσίας. Η επόμενη πυρηνική καταστροφή σε κλίμακα Τσερνομπίλ, θα μπορούσε να συμβεί στο Τσερνόμπιλ. Ο θόλος περιορισμού πάνω από τον περίφημο αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ προστατεύει ένα τεράστιο απόθεμα ραδιενεργού υλικού. Η επόμενη πυρηνική καταστροφή της κλίμακας του Τσερνομπίλ θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον ίδιο αντιδραστήρα.

Δυστοπικός

Οι εισβολές και οι μάχες γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, θα μπορούσαν επίσης να διασκορπίσουν την υπάρχουσα μόλυνση. Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Πάβελ Φελγκενχάουερ σημείωσε πρόσφατα στην Washington Post: «Η παράδοση πυρομαχικών αέρος-εδάφους, πυροβολικού, όλμων και πολλαπλών βολών εκτοξευτών ρουκετών στη συνοριακή περιοχή Λευκορωσίας-Ουκρανίας, θα μπορούσε επίσης να διασκορπίσει ραδιενεργά συντρίμμια στο έδαφος».

Μια ρωσική εισβολή, σε συνδυασμό με έναν εκτεταμένο συμβατικό πόλεμο σε ολόκληρη την Ουκρανία, θα μπορούσε να προκαλέσει πολλαπλά ατυχήματα «Επίπεδο 7» του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας μέσα σε λίγες μέρες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα προκαλούσε μαζική έξοδο προσφύγων και θα μπορούσε να καταστήσει μεγάλο μέρος της Ουκρανίας ακατοίκητο για δεκαετίες.

«Η μετατροπή της Ουκρανίας σε ένα δυστοπικό τοπίο, με ραδιενεργές ζώνες αποκλεισμού, θα ήταν μια ακραία μέθοδος για την απόκτηση της αμυντικής ζώνης που θέλει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η διαχείριση μιας τεράστιας μεταναστευτικής κρίσης, με επίκεντρο τη Δύση και η περιβαλλοντική εκκαθάριση θα απορροφούσε την Ευρώπη για χρόνια», αναφέρει το zerohedge.

Και προσθέτει: «Η ακεραιότητα των ουκρανικών πυρηνικών αντιδραστήρων είναι ένα στρατηγικό ζήτημα, κρίσιμο τόσο για τις χώρες του ΝΑΤΟ όσο και για τις χώρες εκτός ΝΑΤΟ».

Τοξικός

Φαίνεται απίθανο η Ρωσία να έχει κινητοποιήσει εκπαιδευμένους χειριστές αντιδραστήρων και να έχει προετοιμάσει ομάδες διαχείρισης κρίσεων αντιδραστήρων, για να αναλάβουν τυχόν «απελευθερωμένους» σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ο Μπένετ Ράμμπεργκ, πρώην αξιωματικός εξωτερικών υποθέσεων στο Γραφείο Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει «Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι κοινοί στόχοι στις σύγχρονες συγκρούσεις, επειδή η καταστροφή τους εμποδίζει την ικανότητα μιας χώρας να συνεχίσει τις μάχες. Αλλά οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν είναι σαν άλλες πηγές ενέργειας. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού, το οποίο μπορεί να απελευθερωθεί σε οποιοδήποτε αριθμό των τρόπων».

Οι εναέριοι βομβαρδισμοί ή τα πυρά πυροβολικού, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να σπάσουν το κτίριο περιορισμού του αντιδραστήρα ή να κόψουν ζωτικές γραμμές ψυκτικού που διατηρούν τον πυρήνα του σταθερό.

Έτσι, επίσης, θα μπορούσε μια κυβερνοεπίθεση να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου, όπως θα μπορούσε να διαταραχθεί η ηλεκτρική ενέργεια εκτός έδρας που βασίζονται οι πυρηνικοί σταθμοί για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Εάν ένας πυρήνας αντιδραστήρα λιώσει, εκρηκτικά αέρια ή τμήματα ραδιενεργών συντριμμιών, θα έβγαιναν από τη δομή περιορισμού. Μόλις βρεθούν στην ατμόσφαιρα, τα λύματα θα επικάθονταν σε απόσταση χιλιάδων μιλίων, ρίχνοντας φως σε πολύ τοξικά ραδιενεργά στοιχεία σε αστικά και αγροτικά τοπία..pentapostagma.gr

Από xiromeropress