“Βαριά η καλογερική” λέει ο λαός.

Ανεβαίνοντας μέσα από τους χωματόδρομους στην Ιερά Μονή Νοτενών, πάνω από το χωριό Σκιαδά του Δήμου Ερυμάνθου, στην Τριταία συνειδητοποιείς τις δυσκολίες και την καθημερινότητα της ζωής των καλογέρων.
Πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες Μονές της Δυτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου, έχοντας μία συνέχεια αιώνων που ξεκινά από τα μέσα του 16ου αιώνα και φτάνει έως το σήμερα.

Η Μονή Νοτενών κτίστηκε το 1530 κοντά στο χωριό του Σκιαδά, σε μία από τις πλαγιές του Ερυμάνθου και πιο συγκεκριμένα στη νότια προέκτασή του που ονομάζεται Σκιαδοβούνι ή Κακοταραίικο, σε υψόμετρο 879 μέτρων.
Αρχικά η Μονή είχε κτιστεί στην κορυφή του βουνού, όμως στη συνέχεια λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών οι καλόγεροι αποφάσισαν να κατέβουν πιο κάτω, φτιάχνοντας εκεί το νέο τους μοναστήρι.
Ένας από τους σημαντικότερους θησαυρούς που φυλάσσεται στο μοναστήρι είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Νοτενιώτισσας. Η εικόνα φυλάσσεται σε ναό που κτίστηκε έξω από τον περίβολο της Μονής, αλλά ανήκει στο μοναστήρι.
Ο κεντρικός ναός της ανδρώας κοινόβιας Μονής είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεράσιμο, αφού ο παλιός καταστράφηκε λόγω των κατολισθήσεων, γκρεμίστηκε και ξανακτίστηκε από την αρχή.
phantom.3..πανοπουλου.Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών.
Η Μονή των Νοτενών είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το όνομα της, το έχει πάρει κατά μία εκδοχή από την “οικογένεια Νότηδων” που βοήθησε στην ανέγερσή της, ή από την Αλβανική μορφή της λέξης Παναγιώτης (Νότης). Στη Μονή έζησε και ετάφη κατά τον 17ο αιώνα ο Παπα-Ιωακείμ που στο τέλος της ζωής του ασκήτευσε σε σπήλαιο κοντά στο μοναστήρι.
Από την παλιά Μονή σώζεται μόνο ο περίβολος της. Το μοναστήρι έχει θέα προς το δρυοδάσος της Κάπελης, ενώ περιβάλλεται από την παρυυφυάδα του Σκιαδοβουνίου, μία ορεινή και άγρια περιοχή, χωρίς πλούσια βλάστηση και δάση.

Για αυτό εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει όχι μόνο ένα “καταφύγιο για την ψυχή του”, αλλά και τον τρόπο για να την ανυψώσει, σε ένα μέρος που του παρέχει την δυνατότητα να ζήσει όσο το δυνατόν μακριά από τα… επίγεια.
(πληροφορίες από Βικιπαιδεία, το site της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και το site του Δήμου Ερυμάνθου).

ΠΗΓΗ patrasevents.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *