panepistimio-patras
Το πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα «μαγαζιά», μέσω των οποίων ορισμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θησαυρίζουν κάνοντας μπίζνες περιωπής με την ανοχή και κάλυψη των οργάνων του ιδρύματος ,αλλά και της πολιτείας , τα οποία κατά τ’ άλλα είναι εντεταλμένα με την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού τους έργου και τη νομιμότητα των πράξεων τους εκτός αυτού.
Όπως προκύπτει από τα όσα φέρνει σήμερα στο φως ο «Κόσμος» η περίπτωση του καθηγητή που ήταν διορισμένος στο Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά δεν πάταγε ποτέ σε αυτό, με αποτέλεσμα να υπογραφεί πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η απόλυσή του, δεν αποτελεί παρά την παρωνυχίδα σε ένα κυριολεκτικά σάπιο σύστημα που επικρατεί επί δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, αποτελεί κοινό μυστικό πως για ένα μεγάλο αριθμό καθηγητών του ιδρύματος το πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν αποτελεί παρά το εργαλείο, προκειμένου από τη μια να εισπράττουν ένα παχυλό μισθό, αλλά από την άλλη να μην εμφανίζονται σχεδόν ποτέ και μάλιστα να βρίσκονται σχεδόν όλη την εβδομάδα δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την Πάτρα.
Με συνταγή την πραγματοποίηση των διδακτικών ωρών τους μέσα σε δύο ημέρες συνεχόμενες κατορθώνουν – σε πολλές των περιπτώσεων δεν εμφανίζονται καν – τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας να είναι ελεύθεροι και να αλωνίζουν στην αγορά με κανόνες ελεύθερης οικονομίας .
Σε άλλες περιπτώσεις τη «λάντζα» καλούνται να κάνουν εκπαιδευτικοί άλλων βαθμίδων ή οι βοηθοί τους.
Στα όσα συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης και το γεγονός ότι υπάρχουν καθηγητές, οι οποίοι έχουν γραφεία και επιχειρήσεις με έδρα την Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, μέσω των οποίων κάνουν χρυσές δουλειές.
Μπορεί αυτή κάθε αυτή η δραστηριότητα τους εκτός πανεπιστημίου Πατρών να μην είναι παράνομη, αλλά το γεγονός ότι δεν την έχουν δηλώσει αποτελεί εκ των πραγμάτων αιτία αποπομπής από το ίδρυμα. Ο λόγος που ενώ ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται και στον ιδιωτικό τομέα , δεν δηλώνουν την δραστηριότητα τους αυτή είναι ένας και μοναδικός. Γιατί εξασκώντας κρυφά το επάγγελμα στην ελεύθερη αγορά κλέβουν το 20% του εισοδήματός που έχουν από αυτή την δραστηριότητα και το οποίο είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας όπου και υπηρετούν, όπως προβλέπει ο νόμος.
Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι αυτή γνωστού καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος έχει γραφείο στο Κολωνάκι και ενώ ο πανεπιστημιακός κόσμος το έχει τούμπανο οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες το έχουν κρυφό καμάρι και αφήνουν τον πανεπιστημιακό δάσκαλο να κάνει χοντρές κονόμες.
Σε άλλη περίπτωση, καθηγητής ο οποίος είναι στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αλλά παίρνει δουλειές – οικονομοτεχνικές μελέτες – από τον ιδιωτικό τομέα έχει εγκαταλείψει το διδακτικό του έργο δίνοντας βάρος στη λειτουργία του γραφείου.
Στα όσα συμβαίνουν στο βασίλειο του πανεπιστημίου της Πάτρας και η περίπτωση καθηγητή, ο οποίος για δουλειές σε φορέα του δημοσίου – εκτός πανεπιστημίου – προσπάθησε να εισπράττει τα χρήματα χωρίς να κόψει τιμολόγιο .
Το πάρτι των μεταπτυχιακών
Η «γαρνιτούρα» στα όσα συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει και …επώνυμο και αυτό δεν είναι άλλο από τα μεταπτυχιακά εκεί όπου στην κυριολεξία ένα ολόκληρο κύκλωμα θησαυρίζει καθώς σε πολλές περιπτώσεις για μεταπτυχιακό τα οποία δεν έχουν καν λειτουργικά έξοδα – μετακινήσεις καθηγητών, φιλοξενία, αναλώσιμα υλικά – ο μεταπτυχιακός φοιτητής καλείται να καταβάλει σε πολλές των περιπτώσεων αρκετές χιλιάδες ευρώ.
patrastimes.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *