Ρωσία – ΗΠΑ σημειώσατε 1! Η Μόσχα επικράτησε στην άτυπη κούρσα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού καθώς η πρώτη παρτίδα του εμβολίου Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσίας, Γκαμαλέγια καθώς και από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), τέθηκε σε δημόσια κυκλοφορία, με αποστολές σε διάφορες περιοχές να προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας.

«Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου “Gam-COVID-Vac” [Sputnik V] για την πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, κατασκευασμένο από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, έχει περάσει τα απαραίτητα τεστ ποιότητας στα εργαστήρια της Roszdravnadzor [ρυθμιστή ιατρικών εξαρτημάτων] και έχει διατεθεί προς δημόσια κυκλοφορία» αναφέρει το Υπουργείο μέσω ανακοίνωσής του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανεπιβεβαίωσε χθες ότι ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 μπορεί να είναι διαθέσιμο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Μετά τις ανακοινώσεις των Ρώσων είναι πλέον θέμα ημερών να ανακοινωθεί και από τις ΗΠΑ η κυκλοφορία εμβολίου.

Το ρωσικό Υπουργείο Υγείας καταχώρισε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με την ονομασία Sputnik V, στις 11 Αυγούστου. H ονομασία δεν ήταν τυχαία καθώς η Μόσχα με το όνομα Sputnik είχε κερδίσει και την κούρσα για το ποιος θα βγάλει πρώτος δορυφόρο στο διάστημα το 1957.

Είτε αρέσει είτε όχι, η παραγωγή του εμβολίου και ποιος θα το βγάλει πρώτος είναι πολιτικό ζήτημα. Τότε θεωρούνταν ως δείγμα ισχύος του σοβιετικού σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του αμερικανικού καπιταλιστικού. Τώρα η σύγκρουση έχει γίνει καθαρά κρατική-εθνική με γεωπολιτική διάσταση.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπγιανίν, εξέφρασε την ελπίδα πως η πλειοψηφία των πολιτών της ρωσικής πρωτεύουσας θα εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού μέσα σε στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η αποστολή των πρώτων παρτίδων του ρωσικού εμβολίου στις περιοχές της χώρας προγραμματίζεται για το άμεσο μέλλον.
makeleio.gr/

Από xiromeropress