Πληροφορίες για το νέο προσωπικό αριθμό που θα έχουν όλοι οι πολίτες έδωσε σε δηλώσεις του την Πέμπτη (28/12) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά δήλωσε σχετικά:

«Ο προσωπικός αριθμός έρχεται πλέον να υποκαταστήσει τους άλλους αριθμούς δηλαδή τον αριθμό ταυτότητας, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και αριθμό πολίτη στα μητρώα του υπουργείου Εσωτερικών. Πλέον δεν χρειάζεται να θυμόμαστε τίποτα και δεν θα πρέπει να νοιαζόμαστε αν έχουμε αλλάξει ταυτότητα ή αν χάσουμε την ταυτότητά μας.

Ο προσωπικός αριθμός θα είναι ο ένας και μόνος αριθμός που θα πρέπει να γνωρίζουμε για το ελληνικό δημόσιο και από εκεί και πέρα οποιαδήποτε υπηρεσία δημόσια ή ιδιωτικός φορέας θα μπορεί να αναζητήσει με αυτόν τον ένα προσωπικό αριθμό τα στοιχεία μας. Και εννοείται ότι θα έχουμε αυτόματη ενημέρωση για οποιοδήποτε στοιχείο μας αλλάξει σε σχέση με την ταυτότητα. Δεν καταργούνται ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θα υπάρχουν, αλλά δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να θυμόμαστε και να το δίνουμε».

Ο προσωπικός αριθμός θα είναι στη διάθεση των πολιτών από τις αρχές του 2024 και θα αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες.

Υπενθυμίζεται ότι ο προσωπικός αριθμός θα είναι το ΑΦΜ του κάθε πολίτη συν τρία ακόμα ψηφία – ένα γράμμα και δύο αριθμοί – ο οποίος θα καταγράφεται στις νέες ταυτότητες, με τα τελευταία ψηφία να τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr. Οι πολίτες θα μπορούν χάρη στον προσωπικό αριθμό να επιτυγχάνουν την ταυτοποίηση τους στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πηγή: Reporter.gr

Από xiromeropress