Με σημερινή απόφαση του ΥΠΕΝ, εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για το μεγάλο αντλησιοταμιευτικό έργο της Τέρνα Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ
Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων (περιβαλλοντική αδειοδότηση) αφορά το έργο “Αγ. Γεώργιος”, ισχύος 496 μεγαβάτ και το έργο “Πύργος”, ισχύος 234 μεγαβάτ στην Αμφιλοχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο έργα, ως ενιαίο σύνολο, έχουν χαρακτηριστεί ως κοινού ενδιαφέροντος από την Ε.Ε.
Η υλοποίηση επενδύσεων στο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα του ομίλου.
Πρόκειται για έργα κατασκευής Αντλησοταμιευτικών Σταθμών που μπορούν να λειτουργήσουν ως “φυσικές μπαταρίες” μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, δηλαδή να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή από ενέργεια που δεν αξιοποιείται στο ηλεκτρικό σύστημα τις ώρες της χαμηλής ζήτησης, με σκοπό να αξιοποιηθεί η ενέργεια σε ώρες που η ζήτηση είναι υψηλή.
Η Τέρνα Ενεργειακή έχει υποβάλει αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για έργα αντλησοταμίευσης συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τι είναι η αντλησιοταμίευση
Η αντλησιοταμίευση είναι η μόνη διεθνώς διαδεδομένη μέθοδος μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί πρακτική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1890.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, είναι απόλυτα φιλική με το περιβάλλον και εγκαθίσταται εύκολα σε περιοχές όπου η γεωμορφολογία και η διαθεσιμότητα του νερού το επιτρέπει.
Τα συστήματα αντλησοταμίευσης προσομοιάζουν σε μια μεγάλη επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Η λειτουργία τους βασίζεται στην αποθήκευση της βαρυτικής δυναμικής ενέργειας του νερού μέσω της άντλησής του από ταμιευτήρες χαμηλής στάθμης σε ταμιευτήρες υψηλότερης στάθμης. Αποτελούν την πιο ώριμη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, αφού λειτουργούν ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων. Οι ταμιευτήρες που χρησιμοποιούνται είναι μικρότεροι σε μέγεθος από τους συμβατικούς και με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται τουλάχιστον ένας υφιστάμενος ταμιευτήρας. Η μονάδα αντλησοταμίευσης μπορεί να εκκινήσει σε λίγα μόλις λεπτά, παρέχοντας έτσι άμεσο ενεργειακό ανεφοδιασμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τα τελευταία χρόνια, η χρήση αντλησοταμιευτήρων έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει και λειτουργεί δυο τέτοιες εγκαταστάσεις.
Το έργο στην Αμφιλοχία
Η συγκεκριμένη επένδυση αξιοποιεί, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, στο έπακρο υπάρχουσες υποδομές και συστήματα παραγωγής ενέργειας.
Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την κατασκευή δυο ανεξάρτητων άνω ταμιευτήρων, του Πύργου (ωφέλιμος όγκος 2 εκατ. κ.μ.) και του Αγίου Γεωργίου (ωφέλιμος όγκος 5 εκατ. κ.μ.), ενώ η υφιστάμενη λίμνη Καστρακίου (ιδιοκτησίας ΔΕΗ) θα λειτουργήσει ως κάτω ταμιευτήρας.
Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής κοντά στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Καστρακίου. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι περίπου 680 MW (παραγωγή) / 730 MW (άντληση) και η καθαρή ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι 816 GWh. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 500 εκ. ευρώ.
Το σύστημα θα αποταμιεύει το πλεόνασμα ενέργειας τις ώρες της μειωμένης ζήτησης, με άντληση νερού από τον κάτω προς τους άνω ταμιευτήρες (η υψομετρική διαφορά στην περίπτωση του Πύργου είναι 285 μέτρα, ενώ στην περίπτωση του Αγ. Γεωργίου είναι 238 μέτρα) και με παραγωγή, στις ώρες αιχμής της ζήτησης, με πτώση νερού από τους άνω στον κάτω ταμιευτήρα, μέσω των υδροστροβίλων.
πηγη

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *