Αύριο πρωί – πρωί πάω να μαζέψω το αγαπημένο μου μυρουδικό, την αδιαφιλονίκητη βασίλισσα του ψησήματος, την ρίγανη. το απαραίτητο και αγαπημένο μου μυρωδικό. Πιστεύω πως η ποιότητα της ρίγανης απο τήν περιοχή που μαζεύω είναι η καλύτερη Πανελλαδικά. Είναι κρίμα πράγματι για όποιον δεν έχει ρίγανι φυτεμένη στο μποστάνι του ή δεν γνωρίζει την περιοχή που μπορεί να την βρεί. Στην περιοχή μας την Ορεινή Τριφυλία στην Κεφαλόβρυση διαθέτει τις πλέον ιδανικές συνθήκες, υψόμετρο, εδαδος πετρώδες και κλίμα ξηρό ιδανικές συνθήκες επαναλαμβάνω για την καλλιέργειά της. Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική ποικιλία ρίγανης θεωρείται από τις καλύτερες μπορώ να πω παγκοσμίως.
Τη ρίγανη την μαζεύουμε και την τοποθετούμε σε τσουβάλι από κάναβι, εάν την βάλουμε σε νάϋλον τσάντα δεν βαστάει το χρώμα της αλλά μαυρίζει. Στο σπίτι σε σκιερό μέρος της αποθήκης μας την απλώνουμε για να στεγνώσει. Αφού στεγνώσει αφαιρούμε τα κάτω φύλλα της και αφήνουμε τα άνρη της στην πράσινη μορφή τους. Τα κάνουμε ματσάκια και τα κρεμάμε στο πατερό σε σκιερό μέρος. Γύρω στις 20 Αυγούστου έχουν πλέον ξεραθεί και είναι έτοιμα για επεξεργασία. Τα εργαλεία που χρειάζονται, είναι μία κρισάρα με αραιά ανοίγματα, το «αρίλογο» και ένα γάντι δερμάτινο που μας βοηθά να τρίψουμε τη ρίγανη. Η μυρωδιά της φρεσκοτριμένης ρίγανης δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Η αποθήκευσή της σε γυάλινα ή τσίγγινα δοχεία και σφραγίζονται για να μην εξατμίζεται η ευωδία της και η σπιρτάδα της. Τα ξυλαράκια εγώ τα μαζεύω σε μια σακούλα και τα ρίχνω σε κάποια γωνιά με πέτρες και τα σκεπάζω με λίγο χώμα ρίχνοντας λίγο νεράκι. Αυτά σε λίγο καιρό θα πετάξουν νέο κλαράκι, νέα ρίγανη σε λίγο καιρό περιμένει να μαζέψουμε την παραγωγή της. Ξέχασα να σου πω, πώς για να μαζέψω ρίγανη ξυπνάω πολύ πρωί, στις 5-6 η ώρα πρέπει να βρίσκομαι στον ριγανότοπο. Όσο υπάρχει δροσιά η οξύτητα της μυρουδιάς είναι περιορισμένη. Εάν στεγνώσει το φυτό η οξύτητα είναι τόσο δυνατή που μπορεί να λοιποθυμήσεις. Η καλύτερη περιοχή για μάζεμα ρίγανης είναι η περιοχή ΚΟΣΣΕΣ της κεφαλόβρυσης Μεσσηνίας. Είναι μια πλαγιά λες και είναι σπαρμένη, έχει λίγο περπάτημα 1 1/2 χιλιόμετρο από το νεκροταφείο, αφήνεις το αμάξι και με τα πόδια κατηφορίζεις αφού διασχίσεις το δρόμο κάτω και αριστερά, αυτό το μποστανορίγανο έχει τρομερή μυρουδιά. Εάν ρωτήσεις κάποιον άλλο από άλλη περιοχή θα σου πει ότι η ρίγανη του τόπου του είναι μοναδική, εμείς όμως μιλούμε για την ρίγανη του τόπου μας. Αυτά τα μέρη μου τα είχε υποδείξει ο συχωρεμένος ο πατέρας μου ο θεός ας αναπαύει την ψυχούλα του.
Μου ιστορούσε ο Κυρ΄Αποστόλης από το λιθερό του κάτω Κοπανακίου, Παυλόπουλος, πως τα παλαιότερα χρόνια το περίφημο ζωοπανίγυρο του κομοπόλεως Κοπανακίου, συγκέντρωνε χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και εμπόρους, όχι μόνο από τα γύρω χωριά, αλλά και από την κυπαρiσσία και τις κοντινές ή μακρινές πόλεις. Ποιος από τους παλιούς κατοίκους,δεν θυμάται τους λόφους από ρίγανι για πούλημα στην κεντρική πλατεία, το άρωμά της και η σπιρτάδα της σου έσπαζε τα ρουθούνια από το σταυροδρόμι της πόλεως 500 μέτρα μακρυά. Μέχρι να φθάσει το μεσημέρι δεν είχε μείνει ούτε φύλλο, τέτοια αγοραστική πέραση είχε. Το Κυριακάτικο παζάρι συνδυάζει την διασκέδαση, την εκδρομή, τα ψώνια, το εμπόριο, το κοινωνικό αντάμωμα, την επαφή των χωρικών της Ορεινής Τριφυλίας, την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, το δέσιμο της γνωριμίας και της σχέσης και κυρίως την κατανάλωση παντώς είδους αγαθών και προϊόντων
Η ρίγανη είναι από τα σπουδαιότερα αρωματικά φυτά. Παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, με το άρωμα της να είναι αναντικατάστατο. Στις Μεσογειακές χώρες ιδιαίτερα μα και στον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία αρωματικά αρτύματα. Η ρίγανη υπήρξε γνωστή από την αρχαιότητα. Τόσο σπουδαία την θεωρούσαν, ώστε το όνομα της (ορίγανον) που είναι σύνθετο και προέρχεται από τις λέξεις όρος (βουνό) και γάνος (λαμπρός) σημαίνει το φυτό που ομορφαίνει-λαμπραίνει το βουνό, ένα κόσμημα.
πηγη ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *