H Ρία Δελούτση (Ελευθερία Ντε Λούτζιο, Άργος Αργολίδας 11 Φεβρουαρίου 1944.
Έχει πατέρα Ιταλό και μητέρα Ελληνίδα. Σε ηλικία ενός έτους η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Στην ηλικία των δεκαπέντε χρόνων – μαθήτρια ακόμα γυμνασίου – έδωσε εξετάσεις σαν εξαιρετικό ταλέντο στο θέατρο Ρεξ με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα “Ματωμένος Γάμος” και πέρασε παμψηφεί.

Γράφτηκε στη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Λυκούργος Σταυράκος και σπούδασε υποκριτική και δραματολογία. Δάσκαλοί της υπήρξαν οι : Γ. Θεοδοσιάδης, Τίτος Βανδής, Λυκούργος Καλέργης, Στέφανος Ληναίος, Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, Τζ. Καρούσος, Γιάννης Βογιατζής και Αλίκη Βέμπο.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1960 μ’ ένα μικρό ρόλο στο έργο “Νυφιάτικο τραγούδι” του Ν. Περγιάλη. Ήταν μια παράσταση της Δραματικής σχολής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Το 1962 τελείωσε το γυμνάσιο (σημερινό Λύκειο) και συγχρόνως αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή. Έδωσε εξετάσεις στην ανωτάτη κρατική επιτροπή του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων και πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της ηθοποιού. Τον χειμώνα του ίδιου έτους έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο στη σκηνή σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου «Ιορδάνη Μαρίνου» σε περιοδεία, στο έργο : “Η βροχή” του Σώμερσετ Μομ, στο ρόλο της Σάντυ Τόμσον.
Το καλοκαίρι του ’63 περιόδευσε πάλι σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου «Γιώργου Λευτεριώτη» με έργα ξένων και Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και το χειμώνα του ’63 -64 συνέχισε σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου «Γιάννη Μαλλούχου» σε περιοδεία που ολοκληρώθηκε με παραστάσεις στο θέατρο Μετάλλειον (Πάγκράτι) με μεγάλη επιτυχία.
Το καλοκαίρι του ’64 συμμετείχε στο έργο των Ιμπροχώρη- Γ. Παπά « Η Ζωντοχήρα», στο θέατρο «Αναλυτή» με το θίασο της Κάκιας Αναλυτή και του Κώστα Ρηγόπουλου. Ερμήνευσε έναν εντυπωσιακό ρόλο «σουμπρέτας» και πήρε τις καλύτερες κριτικές από τους αυστηρούς κριτές της εποχής.

Κατά την πορεία της θεατρικής της διαδρομής στο θέατρο πρόζας, και μετά από παρότρυνση της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου, μεταπήδησε στην επιθεώρηση όπου και υπηρετεί με επιτυχία μέχρι σήμερα.
Κινηματογράφος
Παράλληλα με το θέατρο ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο. Έχει γυρίσει 32 ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζουν: «Βαβυλωνία» ( κινηματογραφική διασκευή και σκηνοθεσία Γ.Διζικιρίκη ) όπου πρωταγωνιστεί, ερμηνεύοντας το ρόλο της Ιταλιάνας πριμαντόνα, δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. «Η Παριζιάνα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, «Ο γίγας της Κυψέλης» με τον Νίκο Ρίζο, « Το αφεντικό μου ήταν κορόϊδο » με τον Νίκο Σταυρίδη, Αθήνα, η κλοπή της οδού Σταδίου με το Σωτήρη Μουστάκα, Ξύπνα κορόίδο με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Πειραιάς ώρα 7:30 με το Λαυρέντη Διανέλο και την Κάκια Αναλυτή, Ξενοδοχείο των παρανόμων κι άλλες.

Στη συνεχεία έλαβε μέρος σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές καθώς και σε θεατρικά έργα του ραδιοφώνου. Έχει ερμηνεύσει έργα των : Ευριππίδη , Σώμερσετ Μόμ, Τσέχωφ, Τουργκένιεφ, Πρίσλεϋ , Αρμπούζοφ, Λόρενς, Κορρέ, Στίβενς, Ν. Τσιφόρο, Τ. Μωραϊτίνη, Άννινο, Δ. Ψαθά, Σ. Φωτιάδη, Τραϊφόρο, Βασιλειάδη, Σπυρόπουλου, Ασημακόπουλο κ.ά
Έχει παίξει με όλους τους καταξιωμένους συναδέλφους της, όπως οι : Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Διονύσης Παπαγιανόπουλος, Παντελής Ζερβός, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέκος Λειβαδίτης, Μίμης Φωτόπουλος, Σταύρος Παράβας, Κούλης Στολίγκας, Γιάννης Γκιωνάκης, Κώστας Χατζηχρήστος, Θανάσης Βέγγος, Σωτήρης Μουστάκας, Ρένα Βλαχοπούλου, Ρένα Ντόρ, Άννα Καλουτά, Μαίρη Αρώνη, Σμάρω Στεφανίδου και όλους, γενικά, τους συναδέλφους της.
Το 1970, παράλληλα με το θέατρο, εμφανίστηκε σε “ρεβύ” της κοσμικής ταβέρνας «Παλιά Αθήνα» με τους : Ρένα Βλαχοπούλου, Κλειώ Δενάδρου, Γιάννη Φλερύ- Λίντα Άλμα και την ορχήστρα Λυκούργου Μαρκέα, (σε σατυρικό ντουέτο με τη Μάρω Γραυλιώτου).
Τραγούδι
Συμμετείχε, με επίκαιρα επιθεωρησιακά νούμερα, στα μοδάτα αναψυκτήρια της εποχής όπως : “Πεδίον Άρεως” του Γ. Οικονομίδη, “Άκρον”, “Ερμής”, “Βέρα”, “Άλσος Φιλαδελφείας”, δίπλα στα φιρμάτα ονόματα του πενταγράμμου
Το 1982 ασχολήθηκε επαγγελματικά και με το τραγούδι. Τραγούδησε στις κοσμικές ταβέρνες « Πλακιώτικο Σαλόνι, Μοστρός, Κόπα καμπάνα, Φωλία, Κυκλάμινο , Γοργόνα, Ελαφοκυνηγός, Νέα Αθηναία κ.λ.π»
Έκανε ένα δίσκο με τίτλο: «Όταν χάνεται μια αγάπη» και παράλληλα δημιούργησε (μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους της) τη δισκογραφική εταιρία «Εμ – Πι – Ες – Ντι –Πι» η οποία δεν ευδοκίμησε και έκλεισε. Έχει τραγουδήσει μαζί με μεγάλα ονόματα όπως: Τζίμης Μακούλης, Κλειώ Δενάρδου, Μαίρη Λίντα, Άντζελα Ζήλεια, Σάκης Παπανικολάου, Χαρούλα Λαμπράκη κ.ά. Επίσης περιόδευσε στην Κύπρο με το θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου και στη Γερμανία με το μουσικό θίασο « Χαρούλας Λαμπράκη».
Μόντελινγκ

Το 1961 εκλέχθηκε Σταρ Ελλάς και αναχώρησε για το Μαϊάμι των ΗΠΑ όπου συμμετείχε στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος και κέρδισε τον τίτλο της «Μις Φιλία». Μετά τα διεθνή καλλιστεία, παρ’ όλο που της έγινε πρόταση να παραμείνει στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε ταινία του Χόλιγουντ, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές της.
Προσωπική ζωή
Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Βαγγέλη Πλοιό από το 1970 (τους πάντρεψε ο συνάδελφος και φίλος τους Σταύρος Παράβας).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ WIKIPEDIA

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *