Στη Βουλή κατατέθηκε χθες βράδυ, μετά το πέρας της διαβούλευσης, το Σχέδιο Νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη που φέρει τον τίτλο «ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Το Σχέδιο Νόμου θα εισαχθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης η οποία θα πραγματοποιήσει τέσσερις συνεδριάσεις ενώ η συζήτηση επί της Ολομελείας θα πραγματοποιηθεί σε μία ή δύο συνεδριάσεις και κατόπιν θα ακολουθήσει η ψηφοφορία, πιθανότατα την Μ.Τρίτη.

Το Σχέδιο Νόμου δύναται μεν να υποστεί αλλαγές στην αρμόδια Επιτροπή αλλά η κατάθεση του επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αλλαγή των δεδομένων ως προς τα Πρωτοδικεία της Αιτωλοακαρνανίας. Το κεντρικό της Αιτωλοακαρνανίας θα εδρεύει στο Αγρίνιο, παράλληλη έδρα του στο Μεσολόγγι και Περιφερειακό στη Ναύπακτο.

Προκύπτει ωστόσο μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης καθώς διατηρούνται στην παράλληλη έδρα του Μεσολογγίου οι οργανικές των δικαστικών υπαλλήλων.

Οι αναταράξεις παραμένουν στο Μεσολόγγι καθώς δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες για αλλαγή της κατάστασης με λειτουργία δυο κεντρικών Πρωτοδικείων στην Αιτωλοακαρνανία παρά τις πιέσεις του τελευταίου διαστήματος και τις διαρροές-φήμες που εκπορεύονταν από συγκεκριμένους πολιτικούς-αυτοδιοικητικούς κύκλους. Aύριο, Κυριακή 21/4, εξάλλου είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Για την Αιτωλοακαρνανία προβλέπει το Σχέδιο Νόμου:

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:
α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως έδρα πρωτοδικείου και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο.

Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται.

Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,6 Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου.

Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας.

Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β)Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε)Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3).

Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε πενήντα (50), της παράλληλης έδρας Μεσολογγίου σε τριάντα τέσσερις(34) και της περιφερειακής έδρας Ναυπάκτου σε δέκα.

Homepage

Από xiromeropress