της Σοφίας Γκιαούρη
Βασίλης Τσάρκος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας: Θα συνεχιστεί και φέτος η τάση για of season διακοπές
 Για τις μορφές τουρισμού που προσφέρει στον επισκέπτη, τις επιδόσεις της περασμένης χρονιάς αλλά και τις εκτιμήσεις του για τη σεζόν του 2024 μίλησε στο Tourismtoday ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας, κος Βασίλης Τσάρκος. «Σε ότι αφορά τη χρονιά του 2024, τα μηνύματα από τις προκρατήσεις είναι θετικά», τόνισε ο κος Τσάρκος.
 
Θα θέλατε να μας δώσετε μια εικόνα για τις επιδόσεις της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας για το 2023;
 
Το 2023 για την Αιτωλοακαρνανία, ήταν στη πραγματικότητα μια ιδιαίτερη χρονιά, με εξαιρετικές επιδόσεις, που έφτασε κι οριακά ξεπέρασε το 2022. 
 
Παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία τα προηγούμενα έτη, το 2023 υπήρξε εμφανής ανάκαμψη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήνοντας ελπίδα για περισσότερες προοπτικές επισκεψιμότητας κι εσόδων.
 
Ποιές οι εκτιμήσεις για τη σεζόν του 2024;
 
Σε ότι αφορά τη χρονιά του 2024, τα μηνύματα από τις προκρατήσεις είναι θετικά. Παρόλα αυτά, είναι πολύ νωρίς ακόμη για περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με την ακρίβεια, όπως επίσης κι η γαιοπολιτική αβεβαιότητα λόγων πολέμων, μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί.
 
 Ταυτόχρονα, εκτιμώ πως, όπως και το 2023, έτσι και φέτος, η τάση για of season διακοπές στη περιοχή μας, θα συνεχιστεί, καθότι η Αιτωλοακρανία αποτελεί εναλλακτικό προορισμό και προς αποφυγή ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο πήχης έχει τεθεί ψιλά κι ευελπιστούμε για νέο ρεκόρ κρατήσεων.
 
Σε ποιές μορφές τουρισμού βασίζεστε; Γιατί να επιλέξει κανείς την Αιτωλοακαρνανία ως προορισμό;
 
Λόγω της μορφολογίας του εδάφους της Αιτωλοακαρνανίας, καλύπτει διάφορες προτιμήσεις ως προς το τουρισμό. Άλλο είδος παρέχουν τα παράλια κι άλλο η ενδοχώρα τής. Ως εκ τούτου, σαν βάση, επικρατεί ο παραδοσιακός εποχικός τουρισμός, με τον εναλλακτικό τουρισμό όμως, να μπαίνει τα τελευταία χρόνια δυναμικά στο προσκήνιο για όλους τους μήνες του χρόνου. 
 
Για τους λάτρεις δε του αγροτουρισμού, η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί ιδανική επιλογή, με τα παραδοσιακά χωριά και τους κατοίκους τους, να υποδέχονται φιλόξενα κάθε επισκέπτη.
 
Ο νομός μάς, πιστεύω ακράδαντα, πως μπορεί να γίνει πρωτεύουσα επιλογή για κάθε επισκέπτη. Λόγω της γεωγραφικής τού θέσης, διαθέτει αξιόλογους τουριστικούς πόρους κι έχει κάθε λόγο να συγκεντρώνει τις απαιτήσεις των φιλουξενωμένων για ήρεμες αλλά συνάμα ενδιαφέρουσες διακοπές. 
 
Ατελείωτα χιλιόμετρα ακτογραμμής, πέντε φυσικές λίμνες, δεκάδες ιαματικές πηγές, πολιτιστικά κι ιστορικά αξιοθέατα καθώς κι ορεινές διαδρομές, αποτελούν κάθε λόγο προσέλκυσης τουριστών στο τόπο μάς.
 
 Συγχρόνως, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γευτεί εξαιρετικά προϊόντα, φυσικά εδέσματα, με τα περισσότερα από αυτά να είναι brand name όπως επίσης και να αναπτύξει ποικίλες δραστηριότητες, όπως θαλάσσιες, πεζοπορία, αναρρίχηση  κ.α. Για όλα αυτά, η Αιτωλοακαρνανία, είναι ένας νομός έκπληξη, για όλους το χρόνο.
 
Σε ποιές αγορές στοχεύετε; Έλληνες ή ξένοι είναι οι κύριοι τουρίστες;
 
Ώς επί το πλήστον, η Αιτωλοακαρνανία, έχει σαν target group την ελληνική αγορά. Ωστόσο, τα τελευταία έτη, γίνεται προσπάθεια μέσα από προβολή και διαφήμιση του τόπου στο εξωτερικό, για προσέλκυση ξένων τουριστών κι η ανταπόκριση είναι θετική, κυρίως από χώρες των Βαλκανίων.
 
Ποιά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού και πώς τα αντιμετωπίζετε;
 
Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Αιτωλοακαρνανία, είναι η μικρή διάρκεια της σεζόν όπως επίσης κι η έλλειψη προσωπικού. 
 
Το ενεργειακό ζήτημα ακόμη καθώς κι η άυξηση του τέλους ανθεκτικότητας, απασχολούν ιδιαίτερα τους συναδέλφους του κλάδου. Για το λόγο αυτό, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα αρμόδια όργανα και φορείς του τουρισμού προς αντιμετώπιση τούς.
 
Ποιοί οι στόχοι της ένωσης;
 
Απώτερος στόχος μάς είναι να γίνουν σωστά και σταθερά βήματα για τη προβολή του νομού μας και το πρώτο απ’όλα που απαιτείται για διεκδίκηση, είναι η εξωστρέφεια. 
 
Επιθυμώντας τη διασφάλιση βέλτιστων πρακτικών και προτύπων στο τομέα της φιλοξενίας, σαν Ένωση, βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τη Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να τοποθετήσουμε την Αιτωλοακαρνανία στη θέση που της αρμόζει στο τουριστικό χάρτη της χώρας.

 

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *