Σημαντικές αλλαγές για τη συνταξιοδότηση αλλά και την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ προβλέπει για τους αγρότες ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Οι διατάξεις καθιστούν ευκολότερη και απλούστερη την ασφάλιση, ενώ προβλέπουν την έκδοση της σύνταξης, βάσει της ημερομηνίας των γενεθλίων των αγροτών, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Η διπλή παρέμβαση του νέου νόμου, αφορά χιλιάδες αγρότες ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ. Προβλέπει αφενός ότι το 2019 οι αγρότες θα βγαίνουν πλέον στην σύνταξη με βάσει την ημερομηνία των γενεθλίων τους, δηλαδή με βάσει τον μήνα κατά τον οποίο κλείνουν τα 67. Η σύνταξή τους θα αρχίζει – όπως και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους – από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα.
Τροποποιείται ταυτόχρονα ο υπολογισμός της σύνταξης από έτη σε μήνες. Αφετέρου, καθίσταται ευκολότερη και απλούστερη η εγγραφή στο μητρώο ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ με την έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ ή με Απογραφικό Δελτίο.
Από το 2019 οι αγρότες θα βρεθούν μπροστά σε νέες αυξήσεις εισφορών
Από του χρόνου, καταργείται η «έκπτωση» 15% για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, που ισχύει το 2018, κι έτσι οι εισφορές θα υπολογίζονται στο άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους.
πηγη

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *