Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣΤο γραφικό ορεινό κεφαλοχώρι Πάρνωνα – με τα σφεντάμια, τις καρυδιές...

Το γραφικό ορεινό κεφαλοχώρι Πάρνωνα – με τα σφεντάμια, τις καρυδιές και τις περήφανες αιωνόβιες βελανιδιές

Μια εκδρομή σε αυτό το γραφικό ορεινό κεφαλοχώρι (υψόμετρο 660 μ.) του Πάρνωνα – με τα σφεντάμια, τις καρυδιές και τις περήφανες αιωνόβιες βελανιδιές – είναι μια εκδρομή στο χρόνο, σε μια Ελλάδα που δεν προδίδει την ταυτότητά της. Ενδείκνυται για πολύωρους και άνετους περιπάτους, ιδιαίτερα το απόγευμα κατά τη δύση του ήλιου. Τότε οι αρκαδικές οροσειρές παρουσιάζονται με όλες τις αποχρώσεις και σκιάσεις, από το σκούρο πράσινο μέχρι το γκρι μπλε, σαν παραμυθένιες. 

Στα πετρόχτιστα σπίτια του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τον μόχθο αλλά και το μεράκι των πετράδων των αλλοτινών καιρών. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι δεν έχουν επέμβει αλλά τα διατηρούν σε άριστη κατάσταση. 

Στα Πελετά φθάνουμε ακολουθώντας δύσκολο ανηφορικό δρόμο από τα Πούλιθρα, από τον οποίο όμως απολαμβάνουμε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς και μια θαυμάσια θέα προς το Μυρτώο Πέλαγος.  Κοντά στα Πελετά, προς τα ανατολικά και μετά το χωριό Πηγάδι, είναι η όμορφη παραλία του Φωκιανού. Ο δρόμος πρός τα δυτικά οδηγεί στο χωριό Κουνουπιά και από εκεί στο Μαρί, ένα χωριό με άφθονα νερά.

ΠΗΓΗ