Στο πατρικό σπίτι του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη στο οποίο σήμερα στεγάζεται ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο με εξαιρετικά εκθέματα και βιβλιοθήκη. Τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν αντικείμενα της οικογένειας Κρυστάλλη και δωρεές των άλλων κατοίκων του Συρράκου.!!!Μπορεί να έχουν βγάλει πρωθυπουργούς και άλλους σημαντικούς άνδρες, αλλά οι Συρρακιώτες τον Κρυστάλλη έχουν πρώτο στην καρδιά τους. Ο «ποιητής του βουνού και της στάνης» εκδιώχθηκε το 1887 από την αλύτρωτη τότε Hπειρο λόγω της πατριωτικής ποιητικής του συλλογής «Αι σκιαί του Aδου».
Ο ίδιος δεν κατάφερε ποτέ να ξαναγυρίσει στα αγαπημένα του χώματα όμως παραμένει το απόλυτο σύμβολο για τους ανθρώπους του Συρράκου, από όπου κατάγονται επίσης ο ποιητής Γ. Ζαλοκώστας και ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιω. Κωλέττης.
Δεν είναι, άλλωστε, περίεργο αν αναλογιστεί κανείς πως ο Κώστας Κρυστάλλης δεν παύει να εκφράζει με κάθε τρόπο στα γραπτά του τον έρωτά του για τη φύση και ιδιαίτερα την ορεινή φύση του χωριού του. Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει συνεχιστή της δημοτικής παράδοσης, για τη φυσιολατρία και τον βουκολισμό που διαπνέουν το έργο του. «Ο Κρυστάλλης δεν είναι λαός που βρίσκεται και γίνεται ποιητής αλλά ο ποιητής που βρίσκεται και γίνεται λαός», έχει πει ο Παλαμάς.






ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ http://photoioannina.blogspot.gr
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ thetravelbook.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *