Ένα ακόμη, όχι «λιθαράκι», αλλά «βράχος», για να «πέσει το κάστρο» της κτηνοτροφίας, μπαίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες άρχισαν να «λακίζουν» και να μην παίρνουν, πλέον, πρόβειο γάλα από τους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Κι αν η κτηνοτροφία είναι ο πρώτος τομέας, πριν από όλους τους άλλους, που ένιωσε στο «πετσί» της την οικονομική κρίση, όταν ακόμη τα πράγματα ήταν… ρόδινα στους υπόλοιπους τομείς, τότε το μέλλον που μας περιμένει, είναι παραπάνω από ζοφερό.
Όπως αποκαλύπτει το newx.gr, η κατάσταση στον τομέα της κτηνοτροφίας είναι κυριολεκτικά «καζάνι που βράζει» και είναι ζήτημα όχι ετών, αλλά μηνών, πότε θα σκάσει αυτό το… καζάνι.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν θορυβηθεί οι κτηνοτρόφοι, από τη στάση ακόμη και μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, αλλά και μικρότερων επιχειρήσεων, που πλέον λύνουν βιαίως τα συμβόλαια με τους κτηνοτρόφους και τις προφορικές συμφωνίες και σταματούν να προμηθεύονται πρόβειο γάλα.
Γαλακτοβιομηχανίες όπως ο ΚΟΛΙΟΣ, η ΜΕΒΓΑΛ, ο ΒΑΛΜΑΣ, η ΔΕΛΤΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newx, έχουν αρχίσει να… παρατούν το πρόβειο γάλα. Μάλιστα, μία εξ αυτών ακούστηκε ότι αποχώρησε ήδη από την Καβάλα και τη Δράμα, με τους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, να έχουν μείνει επί ξύλου κρεμάμενοι.
Εν μέσω της κτηνοτροφικής σεζόν, καθώς όπως είναι γνωστό οι συμβάσεις υπογράφονται Σεπτέμβριο- Νοέμβριο, απλά σταμάτησε να παίρνει γάλα και δεν είναι η μόνη.
Παράλληλα, τα «φέσια», κυρίως από μικρότερες επιχειρήσεις, σε κτηνοτρόφους, συνεχώς αυξάνονται, όπως αυξάνονται και τα λουκέτα σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Χαρακτηριστικό είναι πως κατά την περσινή περίοδο, δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, η τιμή του πρόβειου γάλακτος κυμαίνονταν στα 98 λεπτά με 1 ευρώ, τιμή ήδη χαμηλή, και σήμερα η τιμή κυμαίνεται στα 88 λεπτά και σε κάποιες περιπτώσεις που έφτασαν στα «αφτιά» του newx.gr, ακόμη και στα 75 λεπτά. Παρόλα αυτά, η τιμή του γάλακτος στα super market και γενικότερα στα μαγαζιά, παραμένει δυσανάλογα υψηλή.
Αυτό που συζητείται, επίσης, έντονα, είναι πως θα αναπληρωθούν αυτές οι τεράστιες ποσότητες γάλακτος, που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι γαλακτοβιομηχανίες.
«Θα πέσει κι άλλο η τιμή, κοινώς θα ξεφτιλιστεί,» σχολιάζει στο newx.gr, άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το χώρο.
Το θέμα δεν είναι ούτε απλό, ούτε να το αντιμετωπίσουμε με «ελαφρά τη καρδία», καθώς οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τις εξελίξεις, θα είναι αλυσιδωτές και τραγικές.
Το πρώτο και κύριο είναι ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε, χωρίς υπερβολή, για την «κηδεία» του κτηνοτροφικού τομέα.
Το δεύτερο είναι πως υπάρχει φόβος οι γαλακτοβιομηχανίες να προχωρήσουν στη… συρρίκνωση των επιχειρήσεών τους, κλείνοντας μονάδες κυρίως στην επαρχία και πετώντας στο… δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.
Υπάρχει και ένα τρίτο σημαντικό ζήτημα, που έχει σχέση με τη φέτα.
Τι επιπτώσεις θα έχει στην παραγωγή της φέτας; Μήπως, μετά την ονομασία προέλευσης, φτάσουμε στο σημείο να χάσουμε και το ίδιο το προϊόν;
Κι όπως είπε ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πωλ Σαρτρ «όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν».

Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- newx.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *