Το “Λούνα παρκ”
“Πέντε κρίκοι, ένα τάλιρο, για περάστε παρακαλώ, πλούσια δώρα” !
Για 7 ολόκληρα χρόνια, από το 1974 έως το 1981, τα βλέμματα των τηλεθεατών ήταν στραμμένα σ’ ένα Λούνα Παρκ, όπου συναντώνταν τα όνειρα, οι χαρές, οι λύπες, οι έρωτες ανθρώπων που κινούνταν εκεί, πλάι στους τροχούς της τύχης, τις μπαλαρίνες, τα τρενάκια, τους κρίκους…
Το Λούνα Παρκ ήταν η πιο δημοφιλής τηλεοπτική σειρά, που προβαλλόταν από την ΕΙΡΤ (από το 1975 ΕΡΤ) την περίοδο 1974-1981. Το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε στις 11 Ιουλίου 1974 και το τελευταίο στις 9 Μαΐου 1981!
Το Λούνα Παρκ αποτελούσε -μοναδικά ως σήμερα για την ελληνική τηλεόραση- ένα ποτ πουρί από αυτοτελή εύθυμα σκετσάκια, μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι. Η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος έγραφε και τα κείμενα των σκετς, τηλεσκηνοθέτης ήταν ο Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, την παραγωγή έκανε ο Ντένης Πετρόπουλος, τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Μίνως Αργυράκης, ενώ η μουσική επιμέλεια ανήκε στον Μίμη Πλέσσα.
Ο χαρακτήρας του γκρινιάρη κυρ-Γιώργη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), ήταν ο πιο χαρακτηριστικός και δημοφιλής απ’ όλους. Άλλοι κύριοι ρόλοι ήταν της συζύγου του Ουρανίας (Άννα Παϊτατζή), της αφελούς ανιψιάς του Κάθριν (Ρένα Παγκράτη), της πληθωρικής χαρτορίχτρας Μαρίας (Αλέκα Στρατηγού), της Τούλας με το παιχνίδι των κρίκων και την γνωστή ατάκα «Πέντε κρίκοι ένα τάλιρο, για περάστε παρακαλώ, πλούσια δώρα!» (Κάτια Αθανασίου) και του Θόδωρου του καφετζή (Σπύρος Φασιανός), ενώ μακροβιότερος παρουσιαστής υπήρξε ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης. Μάλιστα δύο εκ των πρωταγωνιστών, ο Νίκος και η Ρένα (Νίκος Δαδινόπουλος και Μαίρη Ευαγγέλου), αφού γνωρίστηκαν στο πλαίσιο των γυρισμάτων και μετά τον τηλεοπτικό τους γάμο με κουμπάρο τον κυρ-Γιώργη σε επεισόδιο του Λούνα Παρκ το 1977, έγιναν ζευγάρι και στη ζωή το 1979.

Από xiromeropress