Βλέποντας τις εκπτώσεις που δίνονται στα έργα είναι αλήθεια ότι δεν αποτελεί έκπληξη πλέον τα ποσοστά που κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων αρχίζει και εμφανίζεται σε πολύ μεγάλα έργα κάνοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα ίσως το σημαντικότερο αυτή την εποχή στον τεχνικό κλάδο.

Πρόσφατα είδαμε με ποσοστό 43% να υπογράφεται το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο Ψαθόπυργος-Ρίο, όλες οι εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος να έχουν ποσοστά πάνω από 50%, ενώ το μεγάλο οδικό έργο της Περιφέρειας Ηπείρου για τον κάθετο άξονα προς τα Τζουμέρκα διεκδικήθηκε με 58%.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, ανώτατο στέλεχος της Περιφέρειας ανέφερε στο ypodomes.com “με τέτοια έκπτωση δεν νομίζω ότι μπορούμε να πανηγυρίσουμε”.

Από την άλλη οι τεχνικές εταιρείες διά μέσω στελεχών τους αλλά και οι Σύνδεσμοι μιλούν για πρόβλημα που απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου και ήδη έχουν κάτσει στο ίδιο τραπέζι με στελέχη του Υπουργείου Υποδομών για να αντιμετωπιστεί.

Αναφορικά με αυτό βέβαια, ο σοφός λαός έχει το παράδειγμα με τον άνθρωπο που κινδυνεύει να πνιγεί και επικαλείται την Παναγία για να σωθεί και εκείνη του απαντά “εγώ να σε σώσω, όμως και εσύ κούνα τα χέρια σου”. Κάπως έτσι μπορεί να μεταφραστεί η αντίδραση του τεχνικού κλάδου που απο τη μία μιλά για τεράστιο πρόβλημα με τις εκπτώσεις, να ζητά την αντιμετώπιση τους και την ίδια στιγμή εταιρείες που αποτελούν μέλη των συνδέσμων αυτών να κατεβαίνουν δίνοντας ξανά και ξανά υπερβολικές εκπτώσεις.

Καθώς ασχολούμαστε μόνο με τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν έχουμε αφήσει σε δεύτερη μοίρα το πως δημιουργούνται και τα προβλήματα από την αγορά. Η αυτοσυγκράτηση ίσως να είναι ένα πρώτο καλό μέτρο προκειμένου να μπορέσουμε να βλέπουμε δημοπρατήσεις και εκπτώσεις που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τα έργα να μπορούν να τελειώνουν εν ευθέτω χρόνο, οι φορείς υλοποίησης να αποπληρώνουν σε καλύτερους χρόνους και τελικά να βλέπουμε τον κλάδο να επιβιώνει με καλύτερες συνθήκες γιατί το σύστημα θα είναι πιο υγιές.

Βέβαια, η αγορά δεν μπορεί να περιοριστεί άλλα είναι οξύμωρο αυτό που συμβαίνει. Μπροστά μας έχουμε σειρά από έργα που έρχονται να δημοπρατηθούν και οι πιθανότητες για να δούμε εκπτώσεις που θα κινούνται στα πλαίσια της λογικής μάλλον είναι περιορισμένες.

Ως τότε, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί θα πονοκεφαλιάζει πως θα μπορέσει με ένα τεχνικό τρόπο να περιορίσει ένα φαινόμενο που απειλεί όχι μόνο τον κλάδο αλλά τα ίδια τα έργα.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
27.11.2017

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

http://www.ypodomes.com 

Άρθρο από:Ξηρομεριτικη Ματια

Powered by WPeMatico

Από xiromeropress