μηλια1
Στη βορειοδυτική πλαγιά της Μαλαθούνας (1417 μέτρα), κάτω από το λόφο του Αη Γιώργη στην πλαγιά και σε υψόμετρο 800 μέτρων βρίσκεται το χωριό Μηλιά πνιγμένο στο πράσινο. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και βρέχεται από το γραφικό φαράγγι του Κότσαλου.
μηλια2
Το χωριό μετονομάστηκε σε Μηλιά το 1918. Το παλιό του όνομα ήταν Κολοσύρτης. Για την προέλευση του ονόματος υπάρχει μία παράδοση που λέει: ”Μια γυναίκα ζύμωνε για να φτιάξει ψωμί. Ξαφνικά ακούστηκε μια φωνή ότι ”ήρθαν οι Τούρκοι”. Επειδή τα χέρια της ήταν βουτηγμένα στο ζυμάρι, τράβηξε το σύρτη της πόρτας του σπιτιού με τον κώλο της (κωλοσύρτησε την πόρτα), για να μην μπουν οι Τούρκοι μέσα στο σπίτι.
μηλια3
μηλια5
μηλια6
μηλια7
Η Μηλιά διακρίνεται για την αμφιθεατρική της θέση, φαντάζει με φυσικό πατατηρητήριο με ανοικτό ορίζοντα. Στέμμα στην κεφαλή της και προστάτης της από τα νερά είναι ένας πανέμορφο δάσος από έλατα, κέδρους, πουρνάρια, δρυόδεντρα, πλατάνια και άλλα θαμνοειδή που συνθέτουν έναν ζωγραφικό πίνακα. Από το δάσος μέχρι το ποτάμι, τον Κότσαλο, οι εναλλαγές του τοπίου με τις ζαγάδες και τα πεζούλια, την πυκνή βλάστηση αλλά και τα μισογκρεμισμένα καλύβια ξαφνιάζουν ευχάριστα τον επισκέπτη. Στο έμπα του χωριού προβάλλει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.
πηγη Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *