Για πρώτη φορά δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους

Η πρώτη ανθρώπινη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου του COVID-19 χορηγήθηκε τη Δευτέρα. Τέσσερις εθελοντές έλαβαν την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου. 45 εθελοντές αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία. Το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό για τουλάχιστον ένα χρόνο, καθώς δοκιμάζεται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος προκαλεί τη μολυσματική ασθένεια γνωστή ως COVID-19, έχει μολύνει περισσότερους από 182.000 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει οδηγήσει στον θάνατο μέχρι τώρα περισσότερα από 7.100 άτομα. Τέσσερις υγιείς άνθρωποι ήταν οι πρώτοι που έλαβαν το δοκιμαστικό εμβόλιο COVID-19 τη Δευτέρα σύμφωνα με το Associated Press. Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ασθενείς στο Ινστιτούτο Υγείας της Ουάσιγκτον από την Kaiser Permanente στο Σιάτλ.

Η Kaiser Permanente είναι μια αμερικανική ολοκληρωμένη κοινοπραξία διαχειριζόμενης φροντίδας, με έδρα το Oakland της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ιδρύθηκε το 1945 από τον βιομήχανο Henry J. Kaiser και τον γιατρό Sidney Garfield. Η Kaiser Permanente αποτελείται από τρεις ξεχωριστές αλλά αλληλένδετες ομάδες οντοτήτων: το Kaiser Foundation Health Plan, Inc. (KFHP) και τις περιφερειακές θυγατρικές του, Νοσοκομεία του ιδρύματος Kaiser και τις περιφερειακές ιατρικές ομάδες Permanente. Από το 2017, η Kaiser Permanente λειτουργεί σε οκτώ πολιτείες (Χαβάη, Ουάσιγκτον, Όρεγκον, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Μέριλαντ, Βιρτζίνια, Τζόρτζια) και στην περιφέρεια της Κολούμπια και είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός διαχείρισης των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Kaiser Permanente είναι ένα από τα μεγαλύτερα μη κερδοσκοπικά σχέδια υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πάνω από 12 εκατομμύρια μέλη. Διαθέτει 39 νοσοκομεία και περισσότερα από 700 ιατρεία, με περίπου 300.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 80.000 γιατρών και νοσηλευτών.

Όπως προαναφέρθηκε 45 εθελοντές θα συμμετάσχουν στην κλινική δοκιμή. Οι εθελοντές που επιλέχθηκαν εξετάστηκαν από την Kaiser ώστε να μην είναι άρρωστοι ούτε να έχουν υποκείμενες συνθήκες υγείας. Δεν εξετάστηκαν, ωστόσο, για ήπιες περιπτώσεις COVID-19.

Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο έως 18 μήνες για να καθοριστεί εάν ένα εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες . Οι εθελοντές θα λάβουν δύο δόσεις. Η δεύτερη δόση θα χορηγηθεί ένα μήνα μετά την πρώτη.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress