Ισχυρισμός:

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διαφημίζει την “Ατζένα 21” που αποβλέπει στην παγκόσμια μείωση του πληθυσμού μέσα από την εξόντωση ηλικιωμένων.

Συμπέρασμα:

Βίντεο που δείχνει ηλικιωμένους να λένε ότι η Γη δε χωρά πια όλους τους ανθρώπους και ότι κάτι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι για να εξασφαλίσουν ότι οι νεότεροι θα απολαύσουν τη ζωή όπως αυτοί έκαναν, δεν αποτελεί διαφημιστικό του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Ατζέντας 21, αλλά διαφημιστικό σποτ προώθησης του δυστοπικού μυθιστορήματος “Agenda 21” που δημοσιεύτηκε το 2012. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο συντηρητικός Αμερικανός Glenn Beck, ο οποίος χρηματοδότησε και την παραγωγή του αναπαραγόμενου βίντεο. Η Ατζέντα 21 του ΟΗΕ (ένα μη δεσμευτικό πλάνο δράσης) δεν προβλέπει τη μείωση του πληθυσμού μέσα από την εξόντωση ηλικιωμένων.

 

Αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα μικρής διάρκειας βίντεο στο οποίο διάφοροι ηλικιωμένοι ακούγονται να λένε ότι η Γη δεν μπορεί να αντέξει τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που την κατοικούν και ότι πρέπει να γίνει κάτι έτσι ώστε όπως αυτοί έζησαν μια καλή ζωή να εξασφαλιστεί ότι θα ζήσουν και τα παιδιά τους. Όσοι αναπαράγουν τον ισχυρισμό ισχυρίζονται ότι το βίντεο αποτελεί διαφημιστικό σποτάκι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ότι αποσκοπεί στην προώθηση της Ατζέντας 21. Στόχος, όπως θεωρούν, του βίντεο είναι να προωθήσει την ιδέα της θυσίας/εξάλειψης των ηλικιωμένων με σκοπό την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για τους νεότερους. Ωστόσο, το βίντεο δεν αποτελεί διαφημιστικό σποτ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Ατζέντα 21 του ΟΗΕ δεν επιδιώκει τη μείωση του πληθυσμού.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το βίντεο που αναπαράγεται:

Τι ισχύει

Οι ηλικιωμένοι που εμφανίζονται στο βίντεο ακούγονται να λένε:

Η γη δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει τον υπερβολικό αριθμό των ανθρώπων που την κατοικούν. Κάτι πρέπει να γίνει. Και νομίζω ότι είναι στο χέρι μας, εμάς που έχουμε ήδη απολαύσει τη ζωή, να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη δική τους. Εγώ έχω ήδη απολαύσει τη ζωή!*. 

*Έμφαση επειδή η φράση επαναλαμβάνεται πολλάκις στο βίντεο.

Το βίντεο κλείνει με τη φράση:

Ατζέντα 21. Έρχεται σύντομα.

Κάνοντας μια αναζήτηση στην πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο YouTube χρησιμοποιώντας τους όρους “Agenda 21 I have already enjoyed life”, εντοπίζουμε αμέσως το αναπαραγόμενο βίντεο ανηρτημένο ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012 στον λογαριασμό του Glenn Beck, ενός γνωστού συντηρητικού αμερικανού πολιτικού σχολιαστή, ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού παραγωγού, επιχειρηματία και συγγραφέα. Την ίδια ημέρα που αναρτήθηκε στο κανάλι το παραπάνω βίντεο, ανέβηκαν και δύο άλλα σύντομα βίντεο τα οποία επίσης φαίνεται να προωθούν την Ατζέντα 21 και κλείνουν και αυτά με τη φράση «Ατζέντα 21. Έρχεται σύντομα».

Αναζητώντας περισσότερα για τον Glenn Beck, εντοπίζουμε ότι μαζί με τη νοσηλεύτρια και συγγραφέα Harriett Parke έχει συγγράψει το βιβλίο “Agenda 21” που κυκλοφόρησε το 2012. Από τις πληροφορίες που δίνονται σχετικά με το βιβλίο στον προσωπικό ιστότοπο του Bleck αλλά και στη σελίδα πώλησης του βιβλίου στην Amazon, βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, η πλοκή του οποίου διαδραματίζεται στη “Δημοκρατία”, ένα κράτος που μετά την παγκόσμια εφαρμογή της Ατζέντας 21 του ΟΗΕ έχει αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πρόκειται για ένα μέρος στο οποίο δεν υπάρχουν πια ελευθερίες και το οποίο διοικείται από ένα αυταρχικό καθεστώς που απαιτεί από τους πολίτες να παράγουν καθαρή ενέργεια και απογόνους. Όσοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι από τα παραπάνω θεωρούνται «άχρηστοι». Τα τρόφιμα και το νερό διατίθενται με περιορισμούς, ενώ τα μωρά απομακρύνονται από τις οικογένειές τους αμέσως μετά τη γέννησή τους.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Bleck μια ημέρα αργότερα από την ανάρτηση των βίντεο στον λογαριασμό του στο YouTube διαβάζουμε ότι τα τρία αυτά βίντεο – τα οποία προβλήθηκαν και ως διαφημίσεις στο κανάλι ιδιοκτησίας του TheBlaze – αποτελούν στην πραγματικότητα ενέργειες προώθησης του βιβλίου. Το άρθρο περιλαμβάνει και δηλώσεις του ίδιου του Bleck που ξεκαθαρίζει ότι αυτός χρηματοδότησε την παραγωγή των εν λόγω διαφημιστικών σποτ με σκοπό να διαφημίσει το νέο του βιβλίο και όχι ο ΟΗΕ. Μέσα από τις δηλώσεις του ο Bleck παρομοιάζει το βιβλίο του με τη σειρά βιβλίων φαντασίας “Hunger Games” και αναφέρει ότι γνωστοί του που έχουν ήδη διαβάσει το βιβλίο του το παρομοιάζουν με το γνωστό δυστοπικό μυθιστόρημα του Τζωρτζ Όργουελ “1984”.

Μέσα από τις δηλώσεις του καθίσταται σαφές ότι ο ίδιος είναι αντίθετος με την εφαρμογή της Ατζέντας 21 του ΟΗΕ και μάλιστα χαρακτηρίζει το βιβλίο του ως “το καλύτερο εργαλείο, αν θέλετε να προωθήσετε τον αγώνα κατά της Ατζέντας 21”. Χαρακτηρίζει την Ατζέντα ως μια “τρομακτική πραγματικότητα” και κάνει λόγω για αφύπνιση των ανθρώπων.

Τι είναι η Ατζέντα 21;

Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας, η Ατζέντα 21 του ΟΗΕ αποτελεί ένα μη δεσμευτικό πλάνο δράσης που προέκυψε από τις εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας τον Ιούνιο του 1992. Η Ατζέντα 21 αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και μεταξύ άλλων προβλέπει την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση διαφόρων κοινωνικών ομάδων, όπως των εργατών, των γυναικών και των παιδιών. Από την τότε έρευνά μας δεν είχε προκύψει ότι μέσα στους στόχους της Ατζέντας περιλαμβάνεται η μείωση του πληθυσμού μέσα από την εξόντωση των ηλικιωμένων, ο αυταρχικός έλεγχος των ανθρώπων, και η στέρηση των ελευθεριών τους.

Η Ατζέντα αναφέρεται στη διαρκώς αυξανόμενη αύξηση του πληθυσμού ως ένα φαινόμενο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν στη χάραξη και υιοθέτηση βιώσιμων στρατηγικών, αλλά δεν προβλέπει κάτι από τα παραπάνω. Ο στόχος μάλιστα 5.49 της Ατζέντας προβλέπει την ανάπτυξη των υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα «σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες να εκπληρώσουν τις προσωπικές τους προσδοκίες όσον αφορά το μέγεθος της οικογένειας τους, σύμφωνα με την ελευθερία, την αξιοπρέπεια τους και τις προσωπικές τους αξίες». Συνέχεια της Ατζέντας 21 αποτελεί η Ατζέντα 2030 που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 2015 και στοχεύει επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη παρέχοντας ένα κοινό σχέδιο για την ευημερία όλων των ανθρώπων στον πλανήτη, τώρα και στο μέλλον. Στην καρδιά της Ατζέντας βρίσκονται οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) που αποτελούν επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης από όλες τις χώρες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ατζέντα 21 του ΟΗΕ έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας. Όπως αναφέρει ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός νομικής υπεράσπισης Southern Poverty Law Center σε αναφορά του το 2014, πολλάκις εξτρεμιστές έχουν παρουσιάσει την Ατζέντα 21 ως μια συνωμοσία που επιδιώκει να καταλύσει τις ελευθερίες των πολιτών και να οδηγήσει στην εγκαθίδρυση απολυταρχικών καθεστώτων στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η αναφορά τονίζει ότι, όπως αναφέραμε και εμείς παραπάνω, τέτοιοι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι και ψευδείς, καθώς η Ατζέντα 21 πέραν του ότι δεν προτείνει κάτι από τα παραπάνω, δεν είναι δεσμευτική και τα κράτη δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση για την τήρηση και υιοθέτηση της. 

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, βίντεο που αναπαράγεται και δείχνει ηλικιωμένους να λένε ότι η Γη δε χωρά πια όλους τους ανθρώπους και ότι κάτι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι για να εξασφαλίσουν ότι οι νεότεροι θα απολαύσουν τη ζωή όπως αυτοί έκαναν, δεν αποτελεί διαφημιστικό του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Ατζέντας 21 σχετικά με την προώθηση της μείωσης του πληθυσμού μέσα από την εξόντωση των ηλικιωμένων.

Το βίντεο αποτελεί διαφημιστικό σποτ προώθησης του δυστοπικού μυθιστορήματος “Agenda 21” που δημοσιεύτηκε το 2012 και παρουσιάζει μια πλήρως ελεγχόμενη κοινωνία. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο συντηρητικός Αμερικανός Glenn Beck, ο οποίος είναι πολέμιος της Ατζέντας 21 του ΟΗΕ και είναι ο ίδιος που χρηματοδότησε και την παραγωγή του αναπαραγόμενου βίντεο. Η Ατζέντα 21 του ΟΗΕ αποτελεί ένα μη δεσμευτικό πλάνο δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και δεν προβλέπει τη μείωση του πληθυσμού.

Επί πτυχίω φοιτητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2019 είναι ερευνητής στο Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την καταγραφή της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας.

 

https://www.ellinikahoaxes.gr/

 

Από xiromeropress